Kalp sağlığınıza dikkat edin!

29 Nisan 2013 18:16

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, kalp sağlığının önemine dikkat çektiği açıklamasında, kalp hastalıklarının sebepleri ve korunma yolları ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Dr. Meral Kişioğlu’nun açıklaması şöyle: “Kalp-damar sağlığının korunması yaşamsal öneme sahiptir. Kalp-damar hastalıkları dünyada ve ülkemizde yetişkin nüfustaki ölüm nedenlerinin ilk sırasında yer almaktadır. Günümüzde teknolojinin sağlamış olduğu kolay yaşam tarzının beraberinde getirdiği hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve aşırı stres, kalp hastalıklarını tetikleyen en önemli unsurların başında gelmektedir.

Kalp-damar sağlığını olumsuz etkileyen değiştirilebilir risklerin azaltılması ve sağlıklı bir yaşam tarzı izlenmesi, kalbin yaşlanma sürecini yavaşlatmakta ve kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümleri azaltmaktadır.

Kalp Hastalıklarının Sebepleri ve Korunma Yolları:

•    Özellikle; 5-15 yaş grubu çocukluk döneminde, sıklıkla görülen bademcik iltihapları gibi üst solunum yolu enfeksiyonları tedavi edilmediği takdirde "Romatizmal Kalp Hastalıklarına" neden olmaktadır. Bu nedenle; Üst solunum yolu enfeksiyonlarının, erken tanı ve yeterli tedavisiyle, ileride çocuklarımızı kalp hastalıklarından korumak mümkün olacaktır.

•    Sigara, kalp hastalıklarına yol açan önemli bir faktördür. Uzun süre sigara kullanımı, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına ve tüm organ kanserlerine neden olabilmektedir.

•    Aşırı yağlı besinler, hayvansal gıdalar ve fazla kilo, kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir. Şişmanlığın kalp hastalıkları için tek başına bir risk faktörü olması yanında, hipertansiyon gibi diğer problemlere de yol açtığı artık bilinmektedir. Şişmanlık koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, kolesterol seviyesinin yüksek olmasına doğrudan neden olabilmektedir. Bu riskleri azaltabilmek adına, yeterli ve dengeli beslenmeyi içeren doğru beslenme alışkanlıklarını kazanmak koroner kalp hastalıkları, şişmanlık ve hipertansiyona karşı sizleri koruyacaktır.

•    Yüksek tansiyon; kalp hastalıklarının önemli bir nedenidir. Yüksek tansiyon tespit edildiği takdirde, mutlaka bir hekim kontrolünde tedavi olunmalıdır.

•    Kişinin kolesterol düzeyi ne kadar yüksekse, kalp hastası olma ihtimali de o kadar yüksektir. 20 yaşın üzerindeki kişiler, kan kolesterol düzeylerini bilmeli ve bunun gerektirdiği yaşam tarzı değişikliklerini uygulamalıdır. Özellikle anne, baba veya kardeşlerinde erken yaşta kalp hastalığı olduğu bilinen kişiler ve şeker hastaları mutlaka kan kolesterollerini ölçtürmeli ve gereken önlemleri almalıdır.

•     Stresli bir yaşam, kalp hastalıklarına zemin hazırlar. Bu nedenle; stresli yaşamdan uzak durmanın, kalp sağlığı için önemli bir faktör olduğu unutulmamalıdır.

•    Hareketsiz yaşam tarzı da, kalp hastalıklarına zemin hazırladığından, fiziksel aktivite yapmayı alışkanlık haline getirmek, kalp sağlığı için önemlidir. Düzenli yapılan egzersizler kalbimizi, akciğerlerimizi, kemiklerimizi ve kaslarımızı güçlendirir. Enerjimizi artırır, kilomuzu ve kan basıncımızı kontrol etmemize yardımcı olur. Stresle başa çıkmamızı sağlar ve uykumuzu düzene sokar Her gün en az 30 dakika. yaşımıza ve sağlık durumumuza uygun fiziksel aktivitelerde bulunmak sağlıklı bir yaşam sürdürmek için önemlidir.

 

 

 

 

Bu haber 647 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...