“Hala leğende yıkanan roman olması benim içimi acıtıyor!”

29 Nisan 2013 18:22

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından çeşitli projelerle desteklenen ‘’Roman Açılımı’’ kapsamında Kocaeli'de çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştay'da ele alınan konular üzerinde hazırlanan Taslak Eylem Planı’nı hazırlayıcı Doç. Dr. Suat Kolukırık anlattı.

Hükümetin yeni projelerinden olan ‘’Roman Açılımı’’ SDÜ’de görevli Doç. Dr. Suat Kolukırık tarafından Kocaeli’de anlatıldı. Taslak Eylem Planı hakkında bilgi veren Kolukırık, "İşsizliğin çözümü ve yaşam kalitesinin artmasını strateji planında hedefliyoruz. 2015 yılına kadar okuma-yazma oranının en aza indirmek öncelikli hedefimiz. Çocuk gelinler önemli bir problem olduğu için burada ayrı bir eğitim yapılacak. Paydaş gruplarla en az iki toplantı yapılacak. Bağımlı madde kullananların tedavisi için çalışma yapılacak. Konut sorunun çözümü için çalışma yapılacak. Sosyal yaşam merkezleri olacak. Her yıl en az ikisi iş garantili olacak meslek edindirme kursları verilecek. Ayrıca, kadın iş gücünün üretime katılması noktasında planlama yapılıyor. ‘1000 Çocuk, 1000 Umut Projesi’ ile çocukların okutulması için destek verilecek" dedi.

EYLEM PLANI GELİŞİMİN GÖSTERGESİDİR

"Hala leğende yıkanan roman olması benim içimi acıtıyor" diyen Kolukırık, kentsel dönüşüm için mutlaka mahallelerde vatandaşların ikna edilmesi ve mahallelere yakın noktalarda dönüşüm yapılması gerektiğini belirtti. Romanların kültürel özelliklerinin korunması gerektiğini ifade eden Kolukırık, "Ekonomik olarak gelişen bir kentte sosyal alanda da gelişme olması gerekiyor. Bu eylem planı bir gelişimin göstergesidir. Elbette hayata geçtiği sürece. Her insan bir dünya diyerek yola çıkılan bu eylem planı arzu edilen sonuçları elde eder" diye konuştu.

Yapılan çalışma ile ilgili bilgi vermeye devam eden Prof. Dr. Suat Kolukırık, Çalıştay'da romanların konut, eğitim, sağlık, yerel siyasette örgütlenme çalışmaları ile ilgili konularda tartışmaların yapıldığını belirtti. Büyükşehir'in ilk kez romanların işsizliği ve yoksulluğuna nasıl bir çözüm bulunacağını tartıştığını belirten Kolukırık, sözlerine şöyle devam etti: "Romanlar bu coğrafyanın en kadim ve en eski uygarlığıdır. Birçok kez çalıştay yapıldı ama hiçbir zaman eylem ve strateji planı olmadı. Kamuoyunun destek vermesini istiyoruz."

PLAN AŞAMALI OLARAK UYGULANACAK

Planla, tüm paydaşların planlamaya ve projelendirmeye dahil edilmesi, sürecin bir kent politikasına dönüşümünü kolaylaştırıcı unsur olarak görülmesi hedefleniyor. Eylem planında belirtilen çalışma ve projelerin 2013-2015 yılları arasında aşamalı olarak uygulamaya geçirilmesi planlanıyor. Oluşturulması hedeflenen veri merkezi üzerinden ve paydaş katılımlarıyla gerçekleştirilen faaliyetlerin izlenilmesi ve değerlendirmeleri yapılacak. Hazırlanan eylem planı, fiziki değişimlerin yanı sıra kültürel ve sosyal alanlardaki değişim ve dönüşümü de hedefliyor.

 

 

Bu haber 691 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...