Isparta partiye değil adaya oy verecek

1 Mayıs 2013 18:19

BASA tarafından yapılan bir araştırma sonuçlarına göre Ispartalı seçmen, yerel seçimlerde partiye değil adaya oy verecek. Araştırma sonuçlarına göre MHP’li seçmen adayı önemsemeden partisine güvenirken, AK Parti’li seçmen adaya daha fazla önem veriyor.

Batı Akdeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (BASA), Nisan ayında Antalya-Isparta ve Burdur il merkezlerinde 2450 kişiyle yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını basına duyurdu. Verilere göre Isparta’da tesadüfi-rastlantısal yöntemle belirlenmiş 274’ü erkek, 328’i kadın toplam 602 kişiyle yüzde 95 güven düzeyi ve +/- 4 yanılma payına göre yapılan araştırmada, yüz yüze ve telefonla anket yöntemleri kullanıldı. Kişilere yöneltilen değişik sorularla, Isparta’nın sorunları, gelecek yerel seçimler, belediye hizmetlerinden memnuniyet ve hükümetin politikaları gibi birçok konuda veri toplandı.

AKP, BELEDİYE BAŞKAN ADAYINI İYİ BELİRLEMELİ

Araştırmanın en ilgi çekici sonuçlarından biri önümüzdeki belediye seçimleriyle ilgili. Veriler değerlendirildiğinde, AKP önümüzdeki belediye seçimlerinde bir sürpriz daha yaşayabilir. Hatırlanacağı gibi bir önceki belediye seçimlerinde Hasan Balaman’ı aday göstererek seçime giren AK Parti, seçimi alacağından oldukça emin olmasına rağmen, yarışı MHP karşısında kaybetmişti. Veriler gösteriyor ki AKP adayını iyi belirlemezse tarih tekerrür edebilir. “Bugün seçim olsa, hangi partinin adayının belediye başkanı olmasını istersiniz?” sorusuna -cevapsızlar orantısal olarak dağıtıldığında verilen cevaplar şöyle: MHP % 31,8, AKP % 11,9, CHP % 2,8. % 51,4 oranında ise “Oyumu adaya göre vereceğim” yanıtı alınmıştır. 2009 yerel seçimlerinde MHP’nin oy oranı %38,7, AKP’nin oy oranı ise %31,9’du. Araştırmada adaya bakmaksızın MHP’ye oy vereceğini belirtenlerin oranının %31,8, AKP’ye oy vereceğini belirtenlerin oranının ise %11,9 çıkması manidar karşılandı.

AK PARTİ’DEN MHP’ye OY KAYMASI

Görüşülenlere yöneltilen “Bir önceki yerel seçimde hangi partiye oy verdiniz?” sorusu ile “Bugün seçim olsa, hangi parti adayının belediye başkanı olmasını istersiniz?” sorusu karşılaştırıldığında tablo şöyle; Daha önce AKP’ye oy verenlerin % 33,1’i gelecek seçimlerde de AKP’yi desteklemeyi düşünüyor. % 16,9’u ise MHP’yi destekleyebileceğini belirtmiştir. % 50’lik kalan seçmen ise adayın belirlenmesini bekliyor. Buna göre AKP’den % 16,9 oranında MHP’ye bir oy kayması söz konusu.

GENÇ SEÇMEN DE ADAY BEKLİYOR

Daha önce MHP’ye oy verenlerin % 51,6’sı gelecek seçimlerde de MHP’yi desteklemeyi düşünüyor. Buna karşın % 45,3’ü adayın belirlenmesini beklerken % 2,1’i AKP’yi destekleyebileceğini belirtti. Daha önce oy kullanmamış ve ilk kez oy kullanacak olanların % 61,40’ı da adayların belirlenmesini bekliyor.

ISPARTA’NIN EN ÖNEMLİ SORUNU İŞSİZLİK

Öte yandan araştırmada görüşülenlere yöneltilen “Sizce Isparta’nın en önemli sorunu nedir?” sorusuna % 21 oranında işsizlik yanıtı alındı. İşsizliği sorun olarak görenlerin dışında soruya; % 9,1 oranında altyapı yetersizliği, % 8,5 oranında trafik, % 7,2 oranında otopark yetersizliği ve % 7 oranında hava kirliliği cevapları verildi. Görüşülenlerin % 8,5’i Isparta’nın herhangi bir sorununun olmadığını ifade etti.

 

Bu haber 562 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...