“KÖY GARAJI MEVCUT YERİNDE KALACAK”

16 Mart 2022 17:15

Isparta Belediyesi, Çünür Mahallesi'nde önceki Başkan Günaydın döneminde yapımına başlanan ancak uygulanan uzay çatı sisteminin kaplamasındaki maliyet yüksekliği, kaplansa dahi rantabl olmayışı nedeniyle Yeni Otogar projesinde değişikliğe gitti. Yeni projeye göre çelik konstrüksiyon uzay çatı sistemi sökülerek, düz çatı sistemi üzerine sandviç panel uygulanacak. Bu uygulamanın ardından Yeni Otogarın çatısı güneş enerji sistemleri ile kaplanacak. Böylelikle Yeni Otogar, kendi elektriğini üretmiş olacak. Yeni Otogarın çelik konstrüksiyon uzay çatı sisteminin sökülmesi ve yeni projenin uygulanması için gerçekleştirilen ihalenin ardından yüklenici firma çalışmalarına başladı.
Başkan Şükrü Başdeğirmen, Yeni Otogarda devam eden uzay çatı sisteminin sökülmesi çalışmalarını yerinde inceledi, uygulanacak projeyle ilgili bilgiyi yüklenici firma yetkilisi Ali İhsan Çöne'den aldı.
Çöne, Yeni Otogarda uzay çatının dar görünümlü kısmının kaplama yapılamadığından dolayı düz çatı sistemi üzerine sandviç panel ve üstüne güneş enerjisi sistemleri uygulanabilir olarak planlandığını söyledi. Çöne, “Burası B blok, burada betonarme kısmın sistemin yüzde 85 alanında olmasına rağmen uzay çatıyla kaplanmış, altı hiç kullanılmayan sistemdi. Bunun da maliyeti yüksek. Biz Isparta'nın geleceği ve menfaatini düşünerek, sökülen sistemden elde edilen boruları hurdaya göndermeden uzay kafes çatıyı düz sistem olarak tasarladık” dedi.
Betonarme kısımda maliyet yüksek olmasın diye uzay çatı yerine çelik oturtma çatı yapacaklarını belirten Çöne, üzerine uygulanacak sandviç panelin ise yağmur damlama noktasında engelleyici bir sistem olacağını dile getirdi. Projenin tamamlanmasının ardından su sızıntısı sorunu olmayacağını vurgulayan Ali İhsan Çöne, “Uygulanacak güneş panelleri sayesinde de otogarın elektrik tasarrufunu buradan sağlayabilecek durumda olacağız” diye konuştu.
Çöne, firma olarak Türkiye'de uzay çatı konusunda binin üzerinde uygulama yaptıklarını ancak Isparta'daki Yeni Otogarda uygulanan sistemi ilk kez gördüklerini söyledi. Çöne, “Buradaki mevcut sistem uygulanabilir mi, maliyeti çok yüksek. Bu gibi sistemlerde hem ekonomik hem estetik hem de uygulanabilirliği olan projeleri tercih etmek lazım. Yaptığımız proje bunu gösterecek. Halkımızın projeyi gördükten sonra memnun olacağını düşünüyoruz. Mevcut çatı sistemi hayal olarak güzel ama uygulanabilir olarak maalesef sorunlu bir çatı” ifadelerini kullandı.

Bu haber 1097 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...