1 Mayıs’ı başkası kutladı, İŞÇİ çalıştı!

1 Mayıs 2013 18:42

Isparta’da 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarında adres Gökçay Mesireliği Amfi Tiyatro oldu. Türk-İş’e bağlı sendikalar tarafından organize edilen kutlamalarda sadece Türk Bayrağı açıldı. Kutlamalara katılanlar şarkı ve türkülerle coştu. Ancak bugün birçok işçi halen işinin başında yer aldı, bayramı başkaları kutladı!

1 Mayıs İşçi Bayramı tüm Türkiye’de olduğu gibi Isparta’da da coşkuyla kutlandı. Kutlamalara gölge düşmezken 7’den 77’ye herkesin coşkuya ortak olması dikkatlerden kaçmadı. Ellerine bayrağı alan herkes konuşmalara başlamadan önce şarkı ve türkülere eşlik etti. Kutlamalara Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ve CHP İl Başkanı Vedat Şenol da katıldı.

İSYAN EDİYORUZ!

Türk-İş İl Temsilcisi Sadık Kaya, bugün emeğin uğradığı haksızlıklara karşı hep birlikte ses yükselttiklerini belirterek, “Ülkemizde güvencesiz yaşama biçimlerine, adaletsizliğe, işsizliğe, yoksulluğa, sağlık ve eğitim hizmetlerinin paralı hale getirilmesine, sosyal devletin gün geçtikçe budanmasına isyan ediyoruz. Bugün ülkemizde emekçilerin yarısı kayıt dışı çalışıyor. Kıdem tazminatımıza göz dikiliyor. Asgari ücret bölgeselleştirilmek isteniyor. İş kazası adı verilen cinayetler durmak bilmiyor. Dünyaya ve ülkemize eşitliği, barışı, kardeşliği çağırıyoruz. Daha çok demokrasiyi herkes için istiyoruz. Çünkü bunu hak ediyoruz. Özgürlükçü, sivil, demokratik anayasa istiyoruz. Tüm çalışanlar için sendikal hak istiyoruz. 1 Mayıs alanlarından verilen mesajlar hükümet tarafından iyi anlaşılmalı. Emekçilerin sefaletinin kimseye refah getirmeyeceği bilinmeli. Hükümet emek karşıtı politikaları bir an evvel terk ederek, taleplere kulak vermeli. Bu çağrımızın gerektirdiği bir mecburiyettir” dedi.

ANAYASA YENİ BİR YAPIYA KAVUŞMALI

Toplumsal barış ve huzurun sağlanmasının demokratikleşme ile mümkün olabileceğini söyleyen Kaya, “Özgürlükçü bir demokrasi için adımlar atılmalı. Uzlaşma, hoşgörü ve bir arada yaşama kültürünün geliştirilmesi için çaba gösterilmelidir. Anayasa, katılımcı demokrasinin tüm kurum ve kurallarının sağlıklı işleyeceği bir yapıya kavuşturulmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tüm kurumları hukuk devleti anlayışıyla hareket etmelidir. Cinayet haline gelen iş kazaları önlenmeli, iş güvencesi işe iadeyi sağlayacak biçimde yeniden ve öncelikle düzenlenmelidir. Kıdem tazminatı işçiler için vazgeçilmez ve tartışılmaz bir haktır. Buna el uzatılması, ortadan kaldırılması ya da daraltılması yönündeki talepler gündeme dahi getirilmemelidir. Asgari ücret insan onuruna yakışır biçimde yeniden belirlenmelidir. Esnek ve kuralsız çalışma biçimlerini yaygınlaştırma girişimlerine son verilmeli. Taşeronlaşma ve şirketleşme, asıl işin taşeronlara yaptırılması uygulamasından vazgeçilmelidir” diye konuştu.

İŞÇİNİN HAKKINI YEMEK HAYIR, BEREKET GETİRMEZ!

Öte yandan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, hem işçi hem de işveren olduğunu belirtti. İşçinin hakkını yemenin hayır ve bereket getirmeyeceğini ifade eden Günaydın, “Şimdi işveren ve çalışan konusu var. Ben kendimi iki türlü görüyorum. Birincisi çalışanız ve kendimi sendikalı görüyorum. İkincisi elbette işverenim. Hz. Ömer işçilerimizin alın teri soğumadan ücreti ödensin demiştir. Çalışanların hakkının en güzel şekilde verilmesini istemiştir. Kaç yıl önce böyle bir uygulama yapılmış. Biz bu devirde niye yapmayalım? Hak yemek işçilerin hakkını yemek hangi kurumda hangi belediyede nerede olursa olsun, oraya hayır, bereket başarı getirmez. Biz belediyece, işçilerimize tüm çalışanlarımıza haklarının karşılığını en yüksek ücretle çalışıyoruz. Arkadaşlar da hakkıyla çalışıyorlar. Hak almak ve hak vermek olay burdur. Biz bu konuda çok hassasız. Neden sendika var? Hak aramak için. Herkes benim gibi işçinin çalışanın hakkını gözetse adaleti sağlasa sendikalara da gerek kalmazdı” şeklinde konuştu.

İŞ GÜVENCESİ YOK EDİLİYOR!

Son olarak CHP İl Başkanı Vedat Şenol, bugünü kutlarken sorunların tespit edilmesi ve çözüme katkı sağlanması gerektiğini belirterek “Sendikalar zayıflatılmakta, işçilerin kıdem tazminatı yok edilmekte, iş güvencesi yok edilmekte. Grev yapan işçinin karşısında lokavt var. Böyle bir ortamda sendikalı bir işçinin mücadeleyle elde ettiği geliri de çok görülmekte. Asgari ücretten vergi kaldırılmalıdır. Mademki 1 Mayıs işçinin, emekçinin bayramı, onuruna yakışır bir yaşam düzeyinde bir gelir sağlanmalıdır. Onurlu bir şekilde iş güvencesi altında çalışacak işçilerimiz, özgürlük, eşitlik ve dayanışma beklemektedir. CHP olarak işçi sendikalarının yanındayız” dedi.

Konuşmanın ardından program halk oyunları ve mehteran gösterileriyle devam etti. 1 Mayıs coşkusuna ortak olanlara Isparta usulü helva kabune ikram edildi.

 

Bu haber 904 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...