“ Çocuklara verilen tablet ve telefonlar zeka gelişimini bir hayli güçleştiriyor”

8 Haziran 2022 15:58

ISUBÜ Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Öğretim Görevlisi Ahmet Aydın, aşırı teknoloji kullanımı bağımlığıyla ilgili olarak, “Teknoloji doğru kullanımı olmadığı takdirde olumsuzluklara neden oluyor. Aşırı teknoloji kullanımı, bağımlılığa davetiye çıkarıyor. Özellikle küçük yaştaki çocuklara verilen tablet ve telefonlar zeka gelişimini bir hayli güçleştiriyor. Teknoloji bağımlılığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Isparta Uygulamaları Bilimler Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Öğretim görevlisi Ahmet Aydın: telefon ve tabletler artık çocukların bakıcısı gibi oldu dedi.
Bağımlılıkla mücadele Koordinatörü Aydın: teknoloji bağımlılığı konusunda ailelere de büyük görevlerin düştüğünü söyledi. 'Ailelere de telefon ve tableti elimizde tuttuğumuz kadar, çocuğumuzun ne kadar elinden tutuyoruz?' diye sordu.
Aydın, “Özellikle teknoloji kullanımı maalesef bizim ülkemizde çok hızlı bir giriş yaptı. Artık neredeyse biz çocuklarımızın doğar doğmaz ellerine cep telefonları ve tabletleri tutuşturuyoruz. Tablet ve cep telefonlarına biz ne yapıyoruz? Bakıcılık yaptırıyoruz. Anne, babalar en kolay bakıcı bulma yöntemini cep telefonu çocuğun eline bırakmak. Anne babalar şunu unutuyorlar: Bunlar birgün büyüyecekler, büyüdükleri zaman bu teknoloji bağımlılığının olumsuz etkilerini kendini gösteriyor. 3 yaşına geldiğinde telefonu vermişsiniz çocuk İlkokul çağına gelene kadar cep telefonuyla gayet güzel bir şekilde oynuyor. Hatta acı olan tablo şu: sankı çocukların 2-3 yaşında cep telefonlarıyla oynamalarını bir zeka ölçüsü olarak görüyorlar. Hocam benim çocuğum çok zeki, ben akıllı telefonu açıp kapatmasını bilmiyorum ama çocuk 3 yaşında müthiş bir şekilde kullanıyor. Oysa ki bu zeka göstergesi değil. Çocuğu tamamen ne yapıyoruz biz? Cep telefonun, tabletin, bilgisayarın eline bırakıyoruz. Dolayısıyla ailelerimiz ne kadar geç çocuklarına telefon ve tablet verirlerse o kadar geri dönüşleri daha sağlıklı olur.
Bakın bugün Japonya'da 12 yaşına kadar çocukların cep telefonları, tablet, bilgisayar kullanmalarına müsaade edilmiyor, izin verilmiyor. Birçok Ülkede 16 yaşına kadar çocuklara cep telefonu, tablet, bilgisayar verilmesine müsaade etmiyorlar.
Başta ebeveynler, anneler, babalar mümkün olduğu kadar çocuklarımıza cep telefonu, tableti geç tanıştırmamız gerekiyor. Ama burada çocuklara bir şey söylerken ebeveynlere de söylemek gerekiyor. Anne, baba olarak bizlerde elimizden cep telefonumuzu, tabletimizi, bilgisayarımızı, televizyon kumandasını mümkün olduğu kadar ne yapmamız gerekiyor? Bırakmamız gerekiyor. Şunu sorgulamak gerekiyor: biz cep telefonumuzu, tabletimizi ve bilgisayarınızı elimizde tuttuğumuz kadar, çocuğunuzun elinden ne kadar tutuyoruz. Annemizin babamızın ne kadar elinden tutuyoruz bunlar çok önemli” diye konuştu.
HABER MERKEZİ

Bu haber 1142 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...