“Zamanında sulama yapamazsak sebze ve meyveler sıcak vurgunu olacak”

6 Mayıs 2013 17:36

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları çiftçileri tedirgin ediyor. Özellikle Sulama Birlikleri TEDAŞ’a olan borçları nedeniyle sulama yapamazsa kelimenin tam anlamıyla afet olacağını söylüyor.

Özellikle ilçe ve beldelerdeki sulama birlikleri TEDAŞ’a olan yüklü elektrik faturalarını ödemekte sıkıntı yaşayınca çiftçiler için kâbus dolu günler yaklaşmaya başladı. Eğer TEDAŞ, sulama birliklerinin elektriklerini borçlarından dolayı keserse ki öyle de görünüyor; sulama birliği çiftçiye sulama için su veremeyecek. Dolayısıyla meyve ve sebzeler de sıcak vurgunu olarak tabir edilen afetle karşı karşıya kalmış olacak.

METEOROLOJİ DE UYARDI

Ziraat Yüksek Mühendisi ve Senirkent Sulama Birliği Üyesi Nurettin Örmeci, “Son günlerde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 10 -12 derece üzerinde seyrediyor. Sulama Birliğince sulanacak ağaçlar çiçeklerini dökmüş, çağla durumuna geliyor. Meteoroloji bahar bitmeden yaz sıcaklıklarının geleceğini duyurdu. Sıcaklar bugünkü gibi mevsim normalleri üzerinde devam eder ve bahçeler sulanmazsa meyveleri Sıcak Vuruğu olur. Büyük kısmı hatta tamamı dökülür” dedi.

SADECE SENİRKENT’E MALİYETİ 120 MİLYON TL

Yaşanması muhtemel bu afetin sadece Senirkent’e en az maliyetinin 120 Milyon TL gibi bir rakamla ifade edilebileceğine dikkat çeken Örmeci, “Senirkent çiftçisine aşırı sıcaklarda meyveliğini sulama imkanı verilmez ise yaklaşık 120 Milyon ürün kaybı olur. Bugünkü sıcaklar Tabii Afetin habercisidir” uyarılarında bulundu.

DİLEKÇELER VERİLDİ

Örmeci, kuraklığın tabii afet habercisi olduğuna dikkat çekerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na, Isparta Valiliği’ne ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne dilekçeler yazdığını belirterek ilgililerin bu konu üzerinde hassasiyet göstermelerini istedi.

BÖLGE TARIMI TEHLİKEYE GİRER

Edinilen bilgiye göre üreticiler de TEDAŞ’a olan elektrik borçlarının 5 – 10 Bin TL gibi miktarlarda olduğunu ancak, sulama yapamadıkları için yaşanacak mağduriyetin bölge tarımını ciddi tehlikeye sokacağını dile getirdi. Üreticiler TEDAŞ’a olan borçların ödenmesi için bir düzenleme yapılabileceğini, borçların ertelenme ya da yapılandırma gibi çeşitli, formüllerle çözülebileceğini söyledi.

 

 

Bu haber 965 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...