Gökçay, Hıdırellez kutlamaları ile şenlendi

8 Mayıs 2013 18:42

Isparta Belediyesi tarafından düzenlenen Hıdrellez Kutlamaları Gökçay Mesireliğinde yapıldı. Hıdır ile Ellez’in canlandırıldığı, halk oyunları ve Mehteran gösterilerinin yer aldığı Hıdrellez Kutlamalarında, Derya Çakır da seslendirdiği türkülerle katılanlara güzel bir gün yaşattı.

Mehteran ekibinin gösterileri ile başlayan Hıdrellez kutlamaları, yine Isparta Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterileri ile devam etti. Temsili olarak Hıdır ile Ellez canlandırılırken, 2009 yılında yapılan Gül ve Halı Festivali Ses Yarışması’nda birinci olan Derya Çakır da davetlilere bir konser verdi.

Davetlilere pilav ve ayran ikramlarının da yapıldığı etkinlikte günün anlamı ile ilgili olarak bir konuşma yapan Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, Hıdrellezin anlamından bahsederken, birlik ve bütünlük olgusuna dikkat çekti. Günaydın, “Biz bir bütünüz. Bütün olduğumuzu her zaman bilmemiz gerekiyor. Büyük bir kültüre, derin bir zenginliğe sahibiz. Bu kültürümüzü, bütünlüğümüzü çekemedikleri için bizi bölmek isteyenler de var. Bizi kimse bölemez. Bizim birleştirici özelliklerimiz var, bunlardan birisi törelerimizdir, gelenek, görenek ve bayramlarımızdır. Nevruz nasıl bir bayramsa, Hıdrellez de bir bayramdır. Bu bayramlar bizi bütünleştiren, büyüten sevgi-saygı, dostluk ve kardeşlik anlamıdır. Biz şu anda burada dostluk ve kardeşliği yaşıyoruz. Yazın başlangıcı olan Hıdrellezin bir başka anlamı da yeşilliktir. Yeşillik Isparta tabiri ile mürüvvet, mutluluk, sevgi, dostluk demektir, bir bütünlük demektir. Hıdrellez inanç bakımından da güzellik vermektedir. Halkımızın Hıdrellezini kutluyorum, tüm dualarınızın kabul olmasını diliyorum, dualarınızın kabulünü Yüce Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

Hıdrellezin bir buluşma, bir araya gelme, kucaklaşma, kardeşlik, birlik ve beraberlik ifade eden bir bayram olduğuna değinen Isparta Valisi Memduh Oğuz da, Hızır ile ilgili milli kültürümüzde çok ayrıntılı hikâyeler, bilgiler bulunduğunu ifade etti. Özellikle sıkıntı, ihtiyaç içerisinde bulunan ‘daraldım, yetiş imdat’ denildiği zaman gelinmesinin beklendiği bir Hızır bulunduğunu dile getiren Vali Oğuz, “Hızır gibi imdadıma yetişti diye bir tabir vardır. İşte bu bayram o Hızır’ın bayramı. Bir kardeşiniz olarak Hızır konusunda şunu söylemek isterim. Hızır bir tüzel kişilik, şahsi manevidir aynı zamanda. Esas itibariyle Hızır’ın kim olduğu da belli değil. Bu bakımdan halkımız arasında güzel bir söz var. Karşılaştığın her kişiyi Hızır, her geceyi kadir bil derler. İnsanı küçük görme, bütün insanları yüce bil, mukaddes bil. Çünkü karşılaştığın her kişinin Hızır olma ihtimali var. Bu da bize insanların tamamını sevme, hepsini kucaklama fikrini oluşturur. Isparta’mız Hıdrellez de de birlik ve beraberliğin önemli bir numunesini ortaya getirdi. Burada sadece insanların mutluluğunu isteyen bir topluluk olarak bir araya geldik. Buradaki insanların tek bir ortak düşüncesi var. Dünyada ağlayan kimse kalmasın. İşte Hıdrellez böyle bir bayramın günüdür. Isparta Belediye Başkanımız, belediye çalışanlarının yaptığı bu organizasyondan dolayı takdirlerimi sunuyorum. Emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum. Hıdrellezinizi kutluyorum” şeklinde konuştu.

Gökçay Mesireliğinde saat 17.00’da düzenlenen Hıdrellez Kutlamalarına Isparta Valisi Memduh Oğuz, Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, Emniyet Müdürü Mehmet Or, Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Kılıç, MHP İl Başkanı İsa Yalçın, Saadet Partisi İl Başkanı Cevat Gençay başta olmak üzere, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

         

Bu haber 940 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...