Keşke daha önce belirleseydik!

12 Mayıs 2013 19:46

Belediye Meclisi mayıs ayı son oturumuna içkili yer bölgesi tartışmaları damgasını vurdu. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın bu konuda daha önce karar alınmadığı için pişmanlığını dile getirdi. Günaydın, “Hata bende. Keşke daha önce bunun yerini belirleseydik” dedi.

Belediye Meclisi  mayıs ayı beşinci oturumu önemli kararların alındığı bir  gündeme tanıklık etti. Özellikle aylardır tartışması süren içkili yer bölgesi konusu tartışmaların ışığında kabul edilirken, eski il özel idare binasının yerine ne yapılacağı, gül vadisi projesi ve mania planı konusu Haziran ayı meclisine ertelendi.

MANİA PLANI TEREDDÜTE NEDEN OLDU

Milli Savunma Bakanlığı’nın havaalanları mania planları uygulaması sonucunda her ölçekteki planlara “Mania planı kriterlerine uyulacaktır” lejant notunun eklenmesi teklifi Meclis Üyesi Uğur Bestelci’nin bu konudaki tereddütü nedeni ile haziran ayı meclisine ertelendi.

TED KOLEJİ ARSASINA ONAY

Öte yandan Ahmet Hamdi Şahlan’ın merkez sanayi mahallesi tapunun Aliköy’de şehrin eğitimine katkıda bulunmak amacıyla toplam 26 bin m2 alanın özel eğitim tesis alanı olarak imar planı değişikliği yapılması teklifi kabul edildi. Bu arsa üzerine TED Koleji yeni eğitim tesisini yapacak.

GÜL VADİSİ PROJESİ BİR SONRAKİ AYA ERTELENDİ

Diğer taraftan SDÜ-BAKA işbirliğinde SDÜ kampusu güneyinde bulunan alanda Gül Vadisi proje çalışmalarına başlanılması planlandığından söz konusu alanın imar planına Gül Vadisi olarak işlenmesi teklifi gelecek aya ertelendi. Bu maddede Başkan Günaydın STK’ların katılımıyla geniş bir toplantı ile görüşüleceğini ve bu konuda karar verileceğini belirterek gelecek aya ertelenmesinin mantıklı olduğunu söyledi.

ESKİ İL ÖZEL İDARE ALANI DA HAZİRAN MECLİSİNE ERTELENDİ

Bu arada Vali Memduh Oğuz’un eski İl Özel İdare binasının yıkılması ile yerine yapılacak üstü yeşil alan altı yer altı çarsısı veya başka düzenlemeler yapılabileceği teklifi haziran ayı meclisine ertelendi. Bu konu üzerinde Başkan Günaydın yeni bir proje sunacak.

BELEDİYE 9 MİLYON TL ACIK VERDİ

2012 yılı kesin hesap cetvellerinin görüşülmesi maddesinde Plan ve Bütçe Komisyonu raporunu Başkan Havva Gökdoğan okudu. Gökdoğan belediye gelir bütçesi kesin hesabının 100 milyon 293 bin TL olduğunu gider bütçesi kesin hesabının ise 109 milyon 359 bin TL olduğunu açıkladı. Belediyenin en çok geliri, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri ile diğer gelirler olurken en çok gideri ise ekonomik işler ve hizmetler alanında görüldü. Bu maddenin oylamasında 16 kabul 8 ret ve 1 çekimser oy kullanıldı.

İÇKİLİ YER BÖLGESİ BOZANÖNÜ YOLU OLARAK BELİRLENDİ

Meclisin en sıcak maddesi bu oldu. Aylardır karara bağlanması beklenen içkili yer bölgesi krokisinin belirlenmesi ve onaylanmasının görüşülmesi maddesi tartışmaların ışığında mecburen kabul edildi. Komisyon raporunu Başkan Tevfik Katırcıoğlu okudu. Katırcıoğlu ‘’Belediye Meclisimizin 16 Kasım 2012 tarihinde alınmış olan içkili bölge alanı belirlenmesi yönündeki kararın suiistimal edilerek mahalle aralarında da içkili iş yeri ruhsat taleplerinin olması nedeni ile sıkıntı oluşturacağından kararın iptal edilerek içkili bölge olarak bir alanın belirlenmesi komisyonumuzca da uygun bulunarak belediyenin sorumluluk alanı içerisinde içkili bölge olarak konut alanlarından uzak Bozanönü yolu ile demir yolu arasında kalan adada tamamının hali hazırda bir yapılaşma olmaması nedeni ile içkili bölge alanı olarak belirlenmesi uygun bulunmuştur’’ dedi.

BU KARARA TÜM ERKLERİN ORTAK AKLI İLE KARAR VERİLMELİ

Komisyon raporunun ardından Meclis Üyesi Uğur Bestelci “Tevfik beyin toplama bilgilerle bir açıklaması olmuştu. Bundan hiç birimizin haberi yok. 30-40 yıldır Belediye Kanunu uyarınca içki satma ruhsatı alınır. Bu bizim müdahalemiz içerisinde değil. Kırmızı bölge süreci 2005’de başladı. Bugüne kadar da bu bölge ilan edilmedi. Yer tespiti konusu havada kaldı. Ayrıca eğitim alanı ile içkili yer bölgesi alanı hemen hemen aynı yerde. Bu beni düşündürüyor. Bu konuda alınacak bir karar belediyenin kararı olmamalı. Her kurumun katılımı ile ortak akılla çözülmeli. Ama maalesef belediyenin üzerinde kaldı. Ruhsatları ne Günaydın, ne meclis üyeleri ne de ben veriyorum. Kamuoyunu yanıltamayız. Kamuoyuna doğru bilgi vermeliyiz. Dersimize iyi çalışmalıyız. Kişileri hedefe koymayalım. Vebal altında kalmamalıyız. Ama bu mecliste bu yapılmıştır. İl Koordinasyon toplantısı ile tüm erklerin ortak aklı ile karar verilmeli’’ önerisinde bulundu.

DİĞER ŞEHİRLERDEN BİLE BU FIRSATI

DEĞERLENDİRMEK İÇİN İNSANLAR GELİYOR

Belediye Başkanı Günaydın ise içki ruhsatı konusunda muazzam bir müracaat salgınına uğradıklarını belirtti. Günaydın, ‘’Şu anda 7 tane ruhsat verilmiş emsal teşkil edilmiş yer var. İzdihamdan dolayı ruhsat servisimiz şaşkınlık içinde kaldı. Net 30 müracaat var arkasındanda 100 tane daha müracaat geleceğini düşünüyoruz. Bizim ruhsatları iptal etme yetkimiz yok. Biz önlem almamıza rağmen şuanda 7 işletme var. Eğer almasaydık şimdiye kadar 77 olurdu. Salgın haline geldi. Diğer şehirlerden bile bu fırsatı değerlendirmek için insanlar geliyor. Bu konuda hayal kırıklığına uğradım. Keşke kırmızı bölge alanını daha önce belirleseydik. Ama bu gün net olarak bu bölgeyi belirlemek zorundayız yoksa işletme sayısı daha da artacak. Bu konuda kendimi suçluyorum. Evet, hata yaptım. Ve evet bana daha önce karsı çıkanlar haklıymış” dedi.

BESTELCİ MECLİSİ TERK ETTİ

Bu arada Meclis Üyesi Uğur Bestelci, meclisi yarıda terk etti.

EN BÜYÜK HATAYI ŞİMDİ YAPIYORUZ

Meclis Üyesi Kadir Özkan çok önemli bir konuya temas etti. Özkan, içkili yer bölgesinin ileriyi düşünmeden belirlendiğini ileri sürerek ‘’Kırmızı bölgeyi sanayinin ortasına yaptığımızın farkında mıyız? Şuan ileriyi düşünmeden hareket ediyoruz. Biz en büyük hatayı şimdi yapıyoruz. Isparta’da yapılaşma olacaksa kırmızı bölge en büyük lekedir. Sanayi bölgenin ortasına kırmızı bölge yapmayalım. Çünkü sanayi büyüyor ilerleyen zamanda kırmızı bölge sanayinin ortasında kalacak’’ şeklinde konuştu.

RUHSATLARI SINIRLANDIRALIM

Meclis Üyesi Nuri Selçuk da kavga edilmemesi gerektiğini asıl yapılması gerekenin ruhsatları sınırlandırmak olduğunu belirtti. Selçuk, “Kavga etmeyelim. Isparta’daki tüm işyerlerinin potansiyelini ölçelim. Bu sadece içkili yer bölgesi konusu değil. Şuan Isparta’nın ticari problemi vardır. Ulusal markalar yerel markalarımızı ezmektedir. Biz burada bir karar alalım ve ruhsat konusuna bir sınırlama getirelim’’ dedi.

Belediye Meclisi Mayıs ayı gündemi bu kararlar altında son buldu.

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber 927 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...