“AMACIMIZ ISPARTA İÇİN BİR YOL HARİTASI BELİRLEMEK”

2 Mart 2023 17:18

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Deprem Çalıştayı'nda ülkemizde meydana gelen depremler, afet bölgesinde yapılan çalışmalar ve Isparta'da neler yapılması gerektiği ele alındı. ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, amaçlarının Isparta için bir yol haritası belirlemek olduğunu ifade etti.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve birçok ilimizi etkileyen büyük depremin ardından Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Deprem Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştaya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Isparta Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası Gayrimenkul, Finans ve Sigorta Faaliyetleri (1. Komite), İnşaat Faaliyetleri (4. Komite), Mühendislik Faaliyetleri (13. Komite) üyeleri, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Görevlileri ve sektör temsilcileri katıldı.
Açılış konuşmasını yapan ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, Isparta için bir yol haritası belirlemek istediklerini söyleyerek, “Maalesef ülkemizde büyük bir afet yaşadık. Bizlerin bu afetten büyük bir ders alması gerektiği inancıyla yaşadığımız şehrimizde neler yapmamız gerekiyor, bundan sonra Isparta'nın stratejisi ne olmalıdır? Bir yol haritası belirlemek üzere bir araya geldik. Öncelikle depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, geride kalanlara da başsağlığı diliyoruz. Birkaç gün bölgeyi inceleme fırsatı bulduk. Yüzyılın afeti, çok üzücü bir durum. Büyük bir bölgeyi kapsadığı için etkisi de çok büyük oldu. İncelediğimiz yerde çok büyük yıkımlar gördük, hataları gördük, inceledik. Belki de bu depremde sevindiğimiz tek şey Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Milleti el ele olmasıydı. Ülkemizin neresinde olursa olsun herkes mağdur olan vatandaşlarımıza sahip çıktı, yardım gönderdi. Valiliklerimizle koordineli çalışan kurumlarımız, AFAD ve Milli Eğitim Müdürlüğü güzel çalışmalar yaptı. Tüm bu çalışmaları yerinde gördük. Oda olarak istedik ki, afet bölgesiyle ilgili konuları tartışalım, hatalar zincirini aramızda konuşalım ve Isparta için neler yapılmalı? Bunları masaya yatıralım istedik. Buradaki herkesin görüşü bizim için çok önemli. Yapılması gereken çalışmalar hususunda da bir an evvel aksiyon almamız gerekiyor.” dedi.
“ISPARTA DEPREM ÜRETEN DEĞİL,
DEPREMDEN ETKİLENEN BİR İL”
JEOLOJİ MÜH. ODA İL TEMSİLCİSİ SAMİ YALÇINKAYA:
İlimizin deprem üreten değil, depremden etkilenen bir olduğunu belirterek Burdur fay hattına dikkat çekti. Yalçınkaya, “Türkiye'nin her yerinde 3-4 şiddetinde deprem olabilir. Isparta'nın en büyük etkileneceği yer Burdur fayı. Burası 7.2'ye kadar deprem üretebiliyor. 50 yıl önce bunu yaşadık. Isparta olarak buradan etkileneceğiz. Bir benzerini Dinar depreminde yaşamıştık. 6 şiddetinde bir deprem olmuş ve ilimizdeki binalar kayık gibi yerinden oynamıştı. Etkileşimi çok büyüktü” dedi.
“DEPREMLE YAŞAMAYI ÖĞRENECEĞİZ”
ŞEHİR PLANCILARI
ODASI İL TEMSİLCİSİ
RAFET KISTIR:
Şehir plancılarına büyük görevler düştüğünü ifade ederek,
“Öncelikle yapılaşmaya gidilecek alanların analizleri sağlıklı bir şekilde yapılmalıdır.
Bu işin temelinde şehir plancıları var. Planlanacak alanlarda elek analizi gibi başka varsayımlarla imar planı hazırlanır.
Bu planın onayından sonra sıra mimar arkadaşlarımıza gelir. Tüm bu aşamalardan sonra işini iyi yapan müteahhidin yapısı ayakta kalır. Ancak bizim her şeyden önce depremle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Doğaya kafa tutmamayı öğrenmeliyiz. Doğa konuşuyor,
biz dinliyoruz” dedi.
•HABER MERKEZİ

Bu haber 863 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...