Şarkîkaraağaç dünyaya tanıtılacak

13 Mayıs 2013 17:47

Bölgenin hayvancılık anlamında yüzde 40’ını temsil eden Şarkîkaraağaç önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacak. Hayvan Yetiştiriciliği ve Teknolojileri Sergisi ile ilçenin dünyaya tanıtımı yapılacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen bu sergiyle Isparta’nın potansiyelinin artacağını ve ilçeyi bir üst lige çıkartıp Isparta’ya ciddi bir ekonomik girdi sağlamak istediklerini belirtti.

23-24 Mayıs tarihlerinde Şarkîkaraağaç’ta yapılacak olan Hayvan Yetiştiriciliği ve Teknolojileri Sergisi (HAYSER) için tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, Şarkîkaraağaç Belediye Başkanı Şafak Ufacık, Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Köroğlu, Şarkîkaraağaç Süt Üreticileri Birliği Başkanı Selçuk Gökmen, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Şarkîkaraağaç Şube Başkanı Mehmet Coşkun ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü İsmail Uz katıldı.

ŞARKÎKARAAĞAÇ’I BİR ÜST LİGE TAŞIMAK İSTİYORUZ

Isparta’nın değerlerini ortaya çıkarıp marka yapma adına çalışmaların devam ettiğini bildiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, “Bu çalışmalarımıza Nisan ayının başında Senirkent’te düzenlemiş olduğumuz sergimizle başlamıştık. Şimdi Isparta için büyük önem arzeden, önemli ilçelerimizden olan Şarkîkaraağaç’la devam ediyoruz. Senirkent’te düzenlediğimiz çalışma bizi heyecanlandırdı. Çalışma şevkimizi daha da artırdı. Bildiğiniz üzere Şarkîkaraağaç İlçemizde süt hayvancılığı yapılmaktadır. Biz de bölgemiz açısından önemli olan bu ilçemizde bir sergi yapmak istedik ve Belediye Başkanı Şafak Ufacık’la irtibata geçtik. O da dört elle bu işe sarıldı ve sergimizi yapacağız. Mini bir fuar niteliği taşıyan bu sergimize il dışından da katılımcıların geleceğini biliyoruz. Bu sergimiz Isparta’nın potansiyelini artıracak. Böylelikle Şarkîkaraağaç ilçemizi bir üst lige çıkartıp ilimize ciddi bir ekonomik girdi sağlamak istiyoruz. Hatta şöyle bir düşüncemiz var; İlçemize bu tanıtım ile birlikte süt fabrikalarının kurulması yönünde çalışmalarımız olacak. Bu anlamda sektördeki tüm aktörleri sergimize davet ediyoruz” dedi.

HAYVANCILIKTA MARKA OLDUĞUMUZU HERKESE GÖSTERMEK İSTİYORUZ

Öte yandan Şarkîkaraağaç Belediye Başkanı Şafak Ufacık, Şarkîkaraağaç’ın Isparta’nın örnek bir ilçesi olduğunu bildiklerini, bu anlamda ilçenin hayvancılıkta marka bir yer olduğunu tüm herkese göstermek istediklerini belirtti. Şarkîkaraağaç’ın uzun yıllardır hayvancılıkla uğraştığını ifade eden Ufacık, “Bu sektörün yüzde 40’ın sadece ilçemiz kapsıyor. Aslında sadece Isparta değil bölgemize ışık tutuyoruz. Onun için ilçemizde düzenlenecek olan bu fuara herkesi davet ediyoruz. Bu fuarın ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

50 TON SÜT ÜRETİRKEN ŞİMDİ 250 TON SÜT ÜRETİYORUZ

Diğer taraftan Şarkîkaraağaç Süt Üreticileri Birliği Başkanı Selçuk Gökmen, birliklerinin 2005-2006 yılında 22 kooperatifle kurulduğunu belirtti. Birlik kurulduğunda sadece 50 ton süt ürettiklerini ancak şimdi bunu 5’e katladıklarını ifade eden Gökmen, “İlk başta ilçemizde 50 ton süt üretilirken bölgede 100 ton süt üretiliyordu. Günümüzde ise ilçemizde yaklaşık 250 ton süt üretilirken bölgede 300 ton süt üretiliyor. Gerçekten örnek bir ilçeyiz. Yaptığımız çalışmalarla Türkiye’ye örnek olduk. Artık düzenlenecek olan bu fuarla yaptıklarımız tescillenecek” şeklinde konuştu.

ŞARKÎKARAAĞAÇ HAYVANCILIKTA ÇOK YOL KAT ETTİ

Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Köroğlu ise Şarkîkaraağaç’ın büyükbaş hayvan konusunda bir hayli yol kat ettiğini bildirerek “Ancak bazı problemler var. Özellikle girdiler konusunda. Ancak yapılacak olan bu organizasyonla bu sorunların da aşılacağını düşünüyorum” dedi.

ŞARKÎKARAAĞAÇ HAYVANCILIĞIN YÜZDE 40’INI TEMSİL EDİYOR

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Şarkîkaraağaç Şube Başkanı Mehmet Coşkun ise ilçe nüfusunun 27 bin olduğunu büyükbaş hayvan varlığının ise 30 bin olduğuna dikkat çekti. Birliklerinin toplam 1400 üyesinin bulunduğunu ve bunun 400’ünün sadece ilçelerinde bulunduğunu belirten Coşkun, “Isparta’da dağıtılan yaklaşık 7 milyon TL’lik desteklemenin 2 milyon 500 bin TL’sini sadece ilçemiz aldı. Yani ilçemiz hayvancılıkta Isparta’nın yüzde 40’ını temsil ediyor. İlçemiz gerçekten bölgede lider. İlerleyen yıllarda bu daha da artacak” ifade etti.

ŞARKÎKARAAĞAÇ “HAYVANCILIĞIN BAŞKENTİ”

DENİLEN YERLERDEN İLERİDE

Son olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü İsmail Uz, Isparta’daki hayvan varlığının yüzde 25’inden fazlasının Şarkîkaraağaç’ta bulunduğunu söyledi. Şarkîkaraağaç ile hayvancılığın örtüşen bir durum olduğunu belirten Uz, “Türkiye’de ve yurt dışında hayvancılığın başkenti diye adlandırılan birçok yeri gezdim. İlçemiz bunlardan hiç de geri değil. Hatta bazı konularda ileride bile diyebiliriz. Çünkü ilçemizde bulunan yaklaşık 30 bin büyükbaş hayvanının tümü kültür ırkı hayvan. Verimine baktığımızda ise Türkiye ortalamasının çok üzerinde seyrediyoruz. Tohumlamalarımızı da suni tohumlama yöntemiyle yapıyoruz. Biz zaten ilçemizin diğer yerlerden geri olmadığının farkındaydık. Bir eksiğimiz vardı ama önemli bir eksikti; Tanıtım. Şimdi bu tanıtımı da yapacağız. Biz kendimizi tanıtamadığımız için farkındalık yaratamadık, ilçemizi Türkiye’de ve yurt dışında tanıtımını yapamadık. Şimdi bunu ortadan kaldırıyoruz. Büyük firmaların ilçemize gelmesiyle, üreticilerimizle görüşmesiyle, bağlantıların kurulmasıyla Şarkîkaraağaç’ın tanıtımını en iyi şekilde yapıp, herkese duyuracağız. İlçemiz hayvancılıkta öncü bunu gururla söyleyebilirim. Düzenlenecek olan fuarda üreticilerimiz tüm sorularına cevap bulabilecek, mini eğitimler verilecek ve yatırımlar konuşulacak. Kısacası şölen havasında geçmesini sağlayacağız. Burada doğru tespitler yapılarak ilçemizi Müdürümüzün de dediği gibi bir üst lige çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE TEKNOLOJİLERİ SERGİSİ (HAYSER) PROGRAMI

23 Mayıs Perşembe

Açılış: 10.30 Yer: Belediye Fuar alanı

14.30-Panel “Şarkîkaraağaç Hayvancılığı ve Yatırım İmkânları”

24 Mayıs Cuma

10.00-Buzağı Teşvik Yarışması

Bu haber 1302 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...