“Türkçe Olimpiyatları Isparta için altın fırsat”

15 Mayıs 2013 18:58

Dünyada 150 ülkede takip edilen uluslararası Türkçe Olimpiyatlarının bu yıl da Isparta’da yapılıyor olmasını büyük bir fırsat olarak değerlendiren Vali Memduh Oğuz, “Isparta ileride bütün bu okulların merkezi olacak. Biz ilimizin tanıtılması için Türkçe Olimpiyatlarını bir altın fırsat, bir nimet olarak değerlendiriyoruz. Marka şehir olmak tanıtımla mümkün” dedi.

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından ‘Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’ kapsamında düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları bu sene ‘Evrensel Barışa Doğru’ sloganıyla başlıyor. 1 – 16 Haziran tarihleri arasında yapılacak festivale 140 ülkeden 2000 finalist öğrencinin katılacağı ve Türkiye genelinde 55 ilde düzenleneceği bildirildi. Beş kıtadan dili, dini, rengi farklı 2000 öğrenci şarkı, şiir, dil bilgisi, yazma ve güzel konuşma, halk oyunları, tiyatro gösterileri ve kısa film gibi 19 farklı kategoride hünerlerini sergileyecek.

TÜRKÇE OLİMPİYATLARI 20 HAZİRAN’DA ISPARTA’DA

Organizasyon Sorumlusu Süleyman Keskin; 2 Haziran Pazar günü 20 ülkeden 60 öğrencinin Isparta’da olacağını belirtti. Mevcut tertip komitesinin haricinde 20 kişilik bir ekip ile organizasyonun altyapı çalışmalarının şu an sürdüğünü ifade eden Keskin, Altınbaşak Mezunları Derneği, Altınbaşak Eğitim Kurumları ve Körfez Dershaneleri tarafından organize edilen programa, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Belediyesi, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü’nün de destek verdiğini bildirdi.

TÜRKÇE OLİMPİYATLARININ SAHİBİ ISPARTA’NIN TAMAMIDIR

Öte yandan Vali Memduh Oğuz, Türkçe Olimpiyatlarının sahibinin Isparta’nın tamamı olduğunu belirtti. Isparta’nın faydalı olacak her şeye kucak açtığını bildiren Vali Oğuz, “Bizim artık slogan haline getirdiğimiz ‘İlim Şehri Isparta’, çağdaş olan, bilimsel olan, iyiliğe, doğruya, güzele, insanlığa faydalı olacak her şeye kucak açmaktadır. Isparta’nın tarihine baktığımızda bu anlamda pek çok iz görebiliyoruz. Biliyorsunuz bizim iki eski yerleşim birimimiz var; Yalvaç’ta Pisidia Antiocheia ve Mem Tapınağı. Mem, 2000 yıl öncesi söz edilen bir medeniyet. Anadolu’nun en önemli iki rasathanesinden bir tanesi Isparta’da bulunmaktadır. Bunun yanında bulunan Pisidia Antiocheia, Roma’nın kardeş şehridir. Hemen oradan Selçuklu’ya geçtiğimizde Isparta’nın çok büyük 3 medrese sahibi olduğunu görüyoruz. İmparatorluk dönemimizde de öyle. Türkçe Olimpiyatlarında da bizim yaklaşımımız, Isparta Valisi olarak İlim Şehri Isparta idealine, hedefine inanmış bin insan olarak bakış tarzım budur. Çünkü Türkçe Olimpiyatları, Dil Festivali dünyanın her tarafında çok ciddi takip ediliyor. Yerelde bunun ne kadar izlendiği hakkında kanaatiniz var, ama tam kanaatiniz olabilmesi için dünyanın herhangi bir yerinde Türkçe Olimpiyatları ve Isparta sözüne bir bakınız.

GEÇEN YIL EN İYİ DÜZENLEMELERDEN BİRİ ISPARTA’DA YAPILDI

Geçen sene en iyi düzenlemelerden bir tanesinin Isparta’da yapıldığı söyleniyor. Isparta bir anda 150 ülkede takip edilebilen bir yer haline geliyor. Bizim Türkçe Olimpiyatlarına iki türlü bakışımız var. Birincisi; Türkçe Olimpiyatlarının Isparta’ya bakışı, ikincisi; Isparta’nın Türkçe Olimpiyatlarına bakışı. Biz Isparta’nın değerlerinin tanıtılması açısından Türkçe Olimpiyatlarını bir altın fırsat, bir nimet olarak değerlendiriyoruz. Marka şehir olmak, tanıtımla mümkün. Isparta de özellikle Türkçe Olimpiyatlarına tanıtım olarak bakıyor. Türkçe Olimpiyatları’nın Isparta’ya vereceği bir şeyler var. Isparta’nın da ondan alması lazam. Elbette Isparta gibi bir ilim merkezinin de bu festivale vereceği çok şey var. Bizim inancımız odur ki, Isparta ileride bütün bu okulların merkezi olacak. Isparta’da kurulacak bir ikinci üniversite, bütün dünyadaki bu okulların eğitim merkezi olacak. Onlara öğretim üyesi yetiştiren bir ilim fabrikası en kısa zamanda Isparta’da kurulacak. Biz Türkçe Olimpiyatlarını, bu hizmetleri gerçekleştirebilmek için bir fırsat sayıyoruz. Geçen sene Türkçe Olimpiyatlarına Isparta’da yaklaşık 45 bin kişi katıldı. Ne Emniyet Teşkilatımız, ne belediyemiz, ne sağlık müdürlüğümüz hiçbir kısıntı görmedi. Çok yüksek bir şuurla, sorumluluk bilinci ile uyumla bir program gerçekleştirildi. Bu yüzden tertip komitesine ve emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

 

 

Bu haber 882 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...