Halk Günaydın’ı hizmetlerinden daha çok seviyor

15 Mayıs 2013 19:03

Batı Akdeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, 2014 yerel seçimleri öncesi belediye hizmetlerinde vatandaşın nabzını ölçtü. Verilerde halkın yüzde 54’ü belediye hizmetlerinden memnun. Ayrıca verilerde halkın yüzde 60’ı Başkan Günaydın’dan da memnun.  Oranlar karşılaştırıldığında, Belediye Başkanının, belediye hizmetlerinden daha çok beğenildiği görülüyor. Öte yandan belediyenin en beğenilen hizmeti yol ve asfalt çalışmaları iken en gereksiz görülen hizmetleri ise yol, kaldırım ve çevre düzenlemeleri oldu.

Batı Akdeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (BASA), Antalya-Isparta-Burdur araştırmasının Isparta Belediyesi ve halkın memnuniyetini içeren 2. kısım araştırma verilerini açıkladı. Verilerde yine stratejik bilgiler yer alıyor.

ISPARTA HALKI BELEDİYE HİZMETLERİNDEN MEMNUN MU?

Yapılan araştırmada, halka yöneltilen “Genel Olarak Belediye Hizmetlerinden Memnun musunuz?” sorusuna halkın toplamda % 54’ü memnuniyetlerini belirttiler. Öte yandan % 27 oranında memnuniyet tutumları içinde orta düzeyi ifade eden “kısmen memnunum” yanıtı alındı. Toplamda % 19 oranında da belediye hizmetlerinden memnuniyetsizlik görülüyor. Bu durum cinsiyete göre dağıtıldığında daha açık bir tablo ortaya çıkıyor.

KADINLAR DAHA MEMNUNİYETSİZ

Kadınların erkeklere oranla daha memnuniyetsiz olduğu görülüyor. “Çok Memnunum” ve “memnunum” yanıtını verme oranlarına bakıldığında erkeklerin toplamda % 64,6 oranında memnun oldukları, kadınların ise toplamda  % 43,6 oranında memnun oldukları görülüyor. “Hiç memnun değilim” ve “memnun değilim” yanıtlarının toplamı da erkeklerde % 15 iken kadınlarda % 24,1.

HASAN BALAMAN DÖNEMİNDEKİ

ARAŞTIRMALARDA DA HALK MEMNUNDU

Öte yandan Hasan Balaman’ın Belediye Başkanlığının son döneminde açıklanan anket verileri, halkın belediye hizmetlerinden % 60-70 oranında memnun olduğunu göstermekteydi. Fakat seçimlere durum böyle yansımadı. Yapılan çoğu ankette halkın en az % 50’den fazlası belediye başkanından ve belediye hizmetlerinden memnun olduğunu bildirmişti ancak AKP, seçimlerde % 31,9 oranında bir oy aldı. Burada değerlendirmeye alınması gereken diğer bir nokta da belediye başkanının kendisi oluyor. 2009 yerel seçimleri geride kaldığında kamuoyunda hakim olan genel düşünce şuydu; AK Parti, Isparta seçimlerini belediye hizmetlerindeki memnuniyetsizlikten çok, Hasan Balaman’ı aday gösterdiği için kaybetti. Diğer bir ifadeyle MHP veya Yusuf Ziya Günaydın seçimleri, daha önceki hizmetlerinin çok beğenilmesinden dolayı değil, karşısına Hasan Balaman’ın aday olarak çıkarılmasından dolayı kazanmıştı. Zira Günaydın’ın daha önceki hizmetleri kusursuz bir beğeniye sahip olsaydı, halk 2004 yerel seçimlerinde, Isparta dışından aday gösterilen ve belki de oy verenlerin dahi ismini daha önce hiç duymadığı Hasan Balaman’a % 49,6 oranında oy vermezdi. Hatırlanacağı gibi 2004 yerel seçimlerinde, seçime o dönemin belediye başkanı olan Günaydın’la giren MHP % 34,4 oranında oy almış, ancak % 50’ye yakın oy alan AKP karşısında belediye seçimlerini kaybetmişti.

HALK YUSUF ZİYA GÜNAYDIN’DAN MEMNUN MU?

Belediye hizmetleriyle birlikte halkın belediye başkanından ne kadar memnun olduğuna da bakılırsa mevcut Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın başkanlık performansı, belediye hizmetlerinden memnuniyet düzeyinin üzerinde görülüyor. “Şu anki Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın başkanlığından memnun musunuz?” sorusuna toplamda % 60 oranında “çok memnunum” ve “memnunum” yanıtları verildi. Aynı yanıtların belediye hizmetleri için toplamı % 54 oranında. Oranlar karşılaştırıldığında, Belediye başkanının, belediye hizmetlerinden daha çok beğenildiği görülüyor. “Hiç memnun değilim” ve “memnun değilim” cevaplarını verenlerin toplam oranı ise % 19. Bu oran belediye hizmetlerinden memnun olmayanların oranıyla aynı. Bu da ankete cevap verenlerin tutarlı yanıtlar verdiklerini gösteriyor.

 ISPARTA BELEDİYESİ’NİN EN BEĞENİLEN

HİZMETİ YOL VE ASFALT ÇALIŞMALARI

Diğer taraftan Isparta Belediyesi’nin geride kalan 3 yıllık hizmetleri göz önüne alındığında en beğenilen hizmeti % 25,7 oranı ile “Yol ve Asfalt çalışmaları” oldu. Verilerde bu hizmet kaleminin en beğenilen hizmet olarak öne çıkması, Isparta halkının belediye hizmetlerinden beklentilerinin düşük olduğunu gösteriyor. Başka bir bakış açısıyla, halkın gözünde yol ve asfalt çalışmaları, Isparta Belediyesi’nin muhtemel hizmetleri içerisinde en iyi yaptığı hizmet.

SORULAR VATANDAŞA YÖNLENDİRME YAPILMADAN SORULDU

Beğenilen hizmetler içerisinde altyapı (%14,9), yeşil alan, ağaçlandırma ve çevre düzenlemesi gibi hizmetler % 12,9 olarak öne çıktı. Bunlar dışında otobüs hatlarının düzenlenmesi, pazar yerleri ve temizlik hizmetleri de en beğenilen hizmetler arasında yer aldı. Ankete katılanların % 16’sı da yerinde bir hizmet olmadığını düşünüyor.

ISPARTA BELEDİYESİ’NİN EN GEREKSİZ GÖRÜLEN HİZMETİ

 YOL – KALDIRIM ve ÇEVRE DÜZENLEMELERİ

Bu arada yapılan anket çalışmasının ardından 3 yıllık hizmet döneminde Isparta Belediyesi’nin en gereksiz görülen hizmeti, % 18 ile Yol-Kaldırım ve çevre düzenlemeleri oldu.

GÜL ANITI VE ETNOGRAFYA MÜZESİ DE LİSTEDE YER BULDU

Son olarak belediyeden beklentileri yüksek olan vatandaşlar, yapılan hizmetler içerisinde Bedesten yanındaki gül anıtının (%11,6), Çayboyu müzesinin (%11,9) ve yol kenarlarının ücretli otopark olarak kullanılmasının (%6,4) gereksiz uygulama ve hizmetler olduğunu ifade ettiler. Bunlara karşın ankete katılanların % 44,1’i Isparta Belediyesi’nin gereksiz bir hizmetinin olmadığını ifade etti. 

Bu haber 827 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...