“Isparta elma üretiminden vazgeçse, ülke genelinde büyük elma sıkıntısı yaşanır”

18 Mayıs 2013 14:44

14 Mayıs Dünya Çiftçilik Günü kutlama etkinlikleri kapsamında Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu ve yönetimi Vali Memduh Oğuz’u makamında ziyaret ettiler.

Çiftçi sorunlarının karşılıklı olarak görüşüldüğü ziyarette, Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu elma ihracatına teşvik desteği verilmesi gerektiğini söyledi.

Mayıs ayı ortalarına gelinmesine rağmen soğuk hava depolarında hala elma bulunduğunu belirten Başkan Kutlu; “Sayın Valim öncelikle bugüne kadar bizlere vermiş olduğunuz desteklerden dolayı üyelerim adına sizlere teşekkür ederim.

Bildiğiniz üzere Isparta ülkemizde elma üretiminde lokomotif görevi görmekte, ancak buna karşın yeterli desteği alamamaktadır. 2010 yılında elmaya ihracatta ton başına 50 dolar teşvik sağlanmıştı. Biz bu desteğin devam ettirilmesini istiyoruz.

Bununla birlikte son yıllarda ilimiz seracılık alanında çok önemli ilerlemeler kaydetti. Bilinçli üyelerimiz seralarını tarım sigortası yaptırmak istemekteler. Ancak sigorta şirketleri seraların kenarına istinat duvarı çekilmesini şart koşmaktalar, buda sera maliyetlerini fazlasıyla yükseltmektedir” dedi.

Isparta’nın meyve ve sebze üretiminde önemli bir merkez olduğunu belirten Vali Memduh Oğuz ise, pazarlamada yaşanan sıkıntıların yeterince tanıtım yapılmadığından kaynakladığını söyledi.

Sofralarımızdaki her 4 elmadan 1 tanesinin Isparta’da üretildiğini belirten Vali Oğuz; “Sofralarımızdaki en önemli meyvelerimizden birini yetiştiriyoruz, ancak bundan kimsenin haberi yok. Eğer Isparta elma üretiminden vazgeçsin, ülke genelinde büyük elma sıkıntısı yaşanır.

Ben ‘İlim Şehri Isparta’ dediğim zaman bazıları vali bey bu karın doyurur mu? Diyorlar. Bu proje gerçekleştiğinde Isparta’nın tarım, sağlık ve turizm başta olmak üzere her alanda kalkındığını göreceksiniz.

Tabi üreticilerin seralarını tarım sigortası yaptırmaları çok güzel bir şey, ancak başkan bey bu konuda yaşanan sıkıntıdan bahsetti, biz bu konuyu ilgililerle görüşürüz ve bir sonuca bağlarız” dedi.

Karşılıklı olarak çiftçi sorunlarının görüşüldüğü ziyaret, iyi dilek ve temennilerle sona erdi.

           

 

Bu haber 649 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...