“Hafif Raylı sistem öneriliyor “

18 Mayıs 2013 14:59

1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile yeniden şekillenecek olan Isparta için hayati öneriler bulunuyor. Yeni planı hazırlayan firmanın temsilcisi Gülşen Cengiz Bozkurt, özellikle Isparta’nın göl kaynaklarına sahip olan ve koruma altına alınmış bir İl olarak karşılarına çıktığını belirtti. Bozkurt ayrıca şehir içinde hafif raylı sistemden, ikinci organize sanayi bölgesine kadar birçok alanda plan önerisinde bulundu.

Daha önce 1/100.000 ölçekli Konya-Isparta Bölgesi Çevre Planı dahilinde olan Isparta, yeni planına kavuşmaya hazırlanıyor. Yeni planı hazırlayan firmanın temsilcisi Gülşen Cengiz Bozkurt, dün Plan İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’na değişiklikleri anlattı. Bu arada 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı, 2033 hedef yılında, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak üzere, kentsel ve kırsal yerleşmeler ile sanayi, tarım, turizm, ulaşım gibi sektörel gelişmeleri değerlendirecek arazi kullanım kararlarının, koruma-kullanma dengesi kurularak belirlenmesini amaçlıyor. Bu anlamda 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Plan İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu birinci toplantısı dün yapıldı. Toplantıda yeni planı komisyona anlatan Gülşen Cengiz Bozkurt, önemli noktalara temas etti. Taslak planının incelenmesinin çok önemli olduğuna değinen Bozkurt, “Bu planda ne tür bir yaklaşım izledik, ne tür bir plan ortaya çıkardık onları anlatacağım. Bu ilk toplantımız. İkinci toplantıyı sizlerin eleştirileri ve önerilerini de değerlendirerek birlikte yapacağız. 1/25000 ölçekli planlar fiziksel planlardır. Burada köyleri kırsal yerleşim alanı, il merkezi, ilçe ve beldeleri de kentsel yerleşim alanı olarak ele aldık. Bildiğiniz üzere son nüfus sayımlarına göre Isparta’da 30 belde köye dönüştü. Biz de bunu göz önünde bulundurarak bu yerleri kırsal yerleşim alanı olarak statülendirdik.

ISPARTA ÖZEL BİR BÖLGEDE VE KORUMA ALTINDA BULUNUYOR

Bakalım nasıl bir Isparta ortaya çıkmış; Isparta göl kaynaklarına sahip olan ve koruma altına alınmış bir İl olarak karşımıza çıkıyor. Kuzeyinde bulunan 72 köy ve 5 belde de özel hükümlerle koruma altına alınmış. Görünen o ki Isparta su kaynakları nedeniyle özel bir konumda ve koruma altına alınmış durumda” dedi.

HER İLÇEYE ÖZEL PLAN ÖNERİSİ

Öte yandan kentsel ve kırsal gelişim planlarına yönelik her ilçe için ayrı ayrı plan hazırladıklarını da belirten Bozkurt, “Merkezde Sav Kasabası ve Atabey İlçesinde kentsel gelişme planı öneriyoruz. Ayrıca Gönen İlçesinde Kara Havacılık Okulunun gelmesiyle birlikte 10 bin kişinin de beraberinde geleceğini bu ilçede kamu kuruluş alanı önerimiz bulunmaktadır. Diğer taraftan Atabey, Keçiborlu, Uluborlu ve Şarkikaraağaç İlçelerine de entegre tarımsal işletme planı önerimiz bulunmaktadır. Yine Gelendost, Senirkent, Uluborlu ve Eğirdir’de depolama alanı önerimiz var. Ayrıca Eğirdir’de turizm tesis alanı önerisinde bulunuyoruz. Son olarak Atabey, Gönen, Keçiborlu, Uluborlu ve Sütçüler İlçelerinde sosyal teknik altyapı (eğitim, Sağlık, vb.) planı önerimiz var.

ÜNİVERSİTE ŞEHİR ARASINA HAFİF RAYLI SİSTEM ÖNERİSİ

Süleyman Demirel Üniversitesi ile il Merkezi arasına hafif raylı sistem önerimiz var. Ayrıca Isparta’nın bazı alanlarında kentsel gelişim planı önerimiz bulunuyor.

GÖNEN’E İKİNCİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÖNERİSİ

Gönen İlçesi’ne büyük bir sanayi önerimiz var. Örneğin ikinci Organize Sanayi Bölgesi bu ilçeye kurulabilir. Biz Isparta için bunları öngördük ve plan önerilerimizi buna göre yaptık. Bu ilk toplantımızdı. İkinci toplantımız 19 Haziran’da yapılacak. Taslağımızı sizlere dağıttık 31 Mayıs’a kadar önerilerinizi, eleştirilerinizi ve görüşlerinizi alacağız ve ikinci toplantıya daha güçlü bir şekilde çıkacağız. Esas toplantıyı o zaman yapacağız. Isparta için verimli bir planlama yapmak istiyoruz” diye konuştu.

NİHAİ SONUÇ BELİRLEYECEK

Bu arada tüm kamu ve kuruluşlardan seçilen kişilerle Plan İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu kuruldu. Komisyon 31 Mayıs’a kadar önerilerini ve eleştirilerini sunacak. Plan İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu söz konusu taslak plan için nihai sonuca ulaşınca İl Özel İdaresi’nin belirleyeceği tarihte, Bakanlıklar, tüm kamu kurum ve kuruluşları, Odalar ve Sivil Toplum Örgütlerinin katılımıyla genel toplantı yapılacak.

 

Bu haber 804 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...