“Japon turistleri Isparta’ya çekmek bizim hayalimiz”

18 Mayıs 2013 15:02

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Japonya’da katıldıkları Uluslararası Gül ve Bahçecilik Fuarı’nda önemli bir tespitte bulunduklarını belirtti. Dünya gülyağı üretiminin %60’ını karşılayan Isparta’nın %10 bile tanınmadığını ifade eden Engin, “Japon Devlet Televizyonu NHK Sanat direktörü Enji Okada ile Isparta gülünün Japonya’da tanıtılması amacıyla profesyonel bir gül belgeseli çekimi için ön mutabakata vardık. Japon turistleri çekmek bizim hayalimiz” dedi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Isparta gülünün tanıtım amacıyla SDÜ Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜLAR) ve Güneykent Belediyesi ile birlikte Japonya’da 15. Uluslararası Gül ve Bahçecilik Fuarı’na katıldı. Her yıl yaklaşık 300 bin kişinin ziyaret ettiği fuarda Isparta için önemli kazanımlar elde edildi. BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, fuar sonrası izlenimlerini gazetemizle paylaştı.

NHK GÜL BELGESELİ ÇEKECEK

Engin, dünyada kozmetik sanayisinin hammaddesi gül yağı üretiminin yüzde 60’ını üreten Isparta’nın Dünyada yüzde 10 bile tanınmadığını ancak Büyükelçilik yetkililerinin Japon halkında Isparta ve Türk gülü algısının yerleşmeye başladığını ifade ettiğini belirtti. Tanıtım oranının yükselmesi için çaba harcandığını vurgulayan Engin, “Bu kapsamda, Japon Devlet Televizyonu NHK Sanat direktörü Enji Okada ile Isparta gülünün Japonya’da tanıtılması amacıyla profesyonel bir gül belgeseli çekimi için ön mutabakata varıldı. BAKA’nın iki yıldır Japonya’ya yönelik olarak yürüttüğü tanıtım çalışmalarının etkisine yönelik bir anekdotu aktarmak istiyorum. Fuarda özellikle standımızı arayıp yanımıza gelen bir bayan ziyaretçi, iki yıl önce ziyaret ettiği Asya’nın en büyük turizm fuarı olan JATA’da, BAKA standında kendisine ikram edilen Isparta gül kokusunu hiç unutamadığını ve bu nedenle tekrar bizleri ziyaret ettiğini büyük bir memnuniyetle ifade etti. Bu gibi memnuniyetini ifade eden pek çok ziyaretçi var” dedi.

JAPONLAR KÜLTÜR TURİZMİNİ ÇOK SEVİYORLAR

Japon ziyaretçilerin ilgisi ile Türkiye sevgisinin memnuniyet ve gurur verici olduğunu belirten BAKA Genel Sekreteri Engin; şöyle devam etti: “Japon turistleri çekmek bizim hayalimiz. Turizmin çeşitlendirilmesi adına Japonya’ya yönelik çalışmalardan oldukça umutluyuz. Onlar kültür turizmini çok seviyorlar. Sagalassos, Psidia Antiocheia gibi. Isparta'da gülle ilgili konaklama, gül bahçelerinde gül toplama, onun dışında da Güneykent beldesinde de alternatif turizm açısından pansiyonlar oluşturmaya çalışıyoruz. Bu konuda önemli gelişmeler oldu. Japonlar, yerel yaşamın olduğu temiz, nezih yerleri istiyorlar.”

Bu haber 762 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...