“Eko turizmin başkenti Isparta bu fırsatı iyi değerlendirmeli”

18 Mayıs 2013 15:14

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, dünyadaki turizm anlayışı olan deniz, kum ve güneşin yerini alternatif turizme bıraktığını belirtti. Yabancı turistlerin özellikle doğa ve eko turizme doğru ilgi göstermeye başladığını ve bu doğrultuda Isparta’nın 81 İl içinde en öne çıktığını ifade eden Kılıç, “Eko turizm gelişim bölgesi içinde de yer alan Ispartamıza bu yıl turist akını olmasını bekliyoruz” dedi.

Turizm sezonunun açıldığı şu günlerde Isparta önemli bir fırsat yakaladı. Eko turizm ve doğa turizm imkânlarıyla Türkiye’nin bu anlamda başkenti konumunda bulunan Isparta, yabancı turistlerin ilgisini çekmeye başladı. Kitle turizm anlayışı olan deniz, kum ve güneşin artık yabancı turistler tarafından tercih edilmediğini, bunun yerine doğa ve eko turizme yöneldiklerini belirten il Kültür ve Turizm Müdürüz Abdullah Kılıç, “Bu yıl turizm sezonu Nisan ayının başında açılmış bulunmakta. 2013 yılında turist sayısı verilerinde artış olacağını tahmin ediyoruz. Bu anlamda Isparta’nın bu yıl turizmdeki gelişmeden giderek payını artıracağını düşünüyoruz. 2004 yılı ile 2012 yılı arasındaki istatistiklere bakacak olursak, 2004 yılında 120 bin kişi ilimize gelip gecelemiş iken, 2012 yılında bu rakamın 247 bin 500 rakamına ulaştığını görmekteyiz. Aynı zamanda bilindiği üzere ilimizde 5 yıldızlı, 3 yıldızlı oteller yatırımcılar tarafından yapılmakta. Ayrıca İkinci 5 yıldızlı otel de ilimizde yapımına devam etmekte” dedi.

DAVRAZ’DA İMAR PLANLARI VE REVİZE ÇALIŞMALARIYLA

TURİZMİ 12 AYA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ

Öte yandan müdürlük olarak Davraz Kayak Merkezi’nde sürdürülebilir turizm oluşturmak ve bunu 12 aya yaymak amacıyla imar planları ile revize çalışmalarının devam ettiğini bildiren Kılıç, “Davraz’da sadece kışın kayak turizmi değil, yaz aylarında da spor turizmini daha da genişletilerek birçok spor dalında orada artık eğitim, kamp, müsabakalar yapılacak şekilde açık ve kapalı spor tesisleri yapılmasını sağlamak amacıyla imar planı çalışmaları ve revize çalışmaları devam ediyor” diye konuştu.

EKO TURİZMİN BAŞKENTİYİZ

Diğer taraftan gelecekte Isparta’nın hem inanç turizminde hem de kültür turizminde çok ciddi manada ziyaretçi alacağını da belirten Kılıç, şöyle devam etti; “Biliyorsunuz turizm anlayışı kitle turizmi olarak kabul edilen güneş, kum ve denizden ibaret. Dünyada şu an bu anlayış egemen. Ancak son yıllarda giderek alternatif turizm olgusu olarak da yeni cazibe merkezleri, yeni turizm odakları doğa turizmine, eko turizmine kayış meydana gelmekte. Ülkemizde eko turizmin başkenti olan, güller ve göller diyarı Ispartamız, Burdur, Afyon, Konya illerinden oluşan eko turizm gelişim bölgesi, sahip olduğu coğrafya üzerindeki birçok doğal güzelliklerini belirlemek, Antalya ve Burdur illeri ile birlikte de doğa turizmine elverişli birçok alanı turizm amaçlı sportif faaliyetler kapsamında parkurlarını tamamlamak istiyoruz. 2013 yılında doğa turizminde, kültür turizminde daha ciddi ve daha büyük turlar geldiğini göreceğiz.

TURİSTLER SAĞLIK İÇİN ISPARTA’YI TERCİH EDİYOR

İçinde bulunduğumuz ayda otellerimizin doluluk oranlarında artışlar olacağını duymaktayız. Ben inanıyorum ki 2013 yılında Isparta’da turizm giderek artacak. Sağlık turizmi konusunda da geçtiğimiz aylarda Alanya’dan yapancı ülkelerin temsilcilerini getirdik ve burada geziler yaptık. Bu aylarda Antalya’da ve Alanya’da sıcaklık giderek artmakta. Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında ülkelerine dönen yabancı turistlerin ilimize gelmeleri noktasında rezervasyon yaptırdıklarını görmekteyiz. Sağlık turizmi konusunda da bazı görüşmeler yaptıklarını görüyoruz.

THY’NİN İSTANBUL SEFERLERİ TURİZMİN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLAYACAK

Alternatif turizm bölgeleri giderek cazibesini artırmakta. İlimizde 2004 yılında 1 tane acente varken, şu an bu sayı 17’ye ulaştı. Yapılan kamu yatırımları ile de turizm çeşitliliği artmakta.

Isparta göller bölgesi ile eko turizmin başkenti, güller ve göller diyarı olan Ispartamızın sahip olduğu birçok milli tabiat parkı, dağları, ormanları, yaylaları, gölleri, eko turizmin başkenti olmayı fazlasıyla hak ediyor. Sadece Barla Kasabasına yıllık ortalama 300 bin, 400 bin misafirimiz gelmekte. Ispartamız gün be gün cazibesini, ilgisini artırmakta. Mayıs ayının 20’sinde başlayacak olan Türk Hava Yılları’nın Isparta-İstanbul seferleri ilimizde turizmin gelişmesine önemli bir ivme kazandıracaktır.

GÜL TURİZMİ DE GELİŞİYOR

Son olarak bugünlerden itibaren Ispartamızın sokakları buram buram gül kokmaya başlayacak. Isparta’da özellikle Keçiborlu Senir Kasabası’nda, Kılıç Kasabası’nda, Gönen ilçemizin Güneykent Kasabası’nda her yıl Avrupa’nın değişik ülkelerinden, Uzak Doğu ülkelerinden turistler gelmekte. Tarıma dayalı turizm kapsamında gül bahçelerinde turistler gül toplamaktalar. Hatta geleneksel usullerle imbiklerden gülyağı ve gülsuyu elde etmektedirler. Bu 2 ay zaman dilimi içerisinde özellikle Güneykent ve Senir Kasabası’nda burada gül toplayan turistler, gül bahçelerinde de yöremizin doğal ürünleri ile bahçe içerisinde kahvaltılar yaparak, ülkelerine burada aldıkları değişik tatları ve yaşam sevincini götürmektedirler. Bu da ilimizin tanıtımı açısından büyük önem arz ediyor.”

Bu haber 982 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...