“İlim şehri dayanağımız Isparta’daki tarihi medreseler”

20 Mayıs 2013 15:39

Vali Memduh Oğuz, Ertokuş Medresesi Alâeddin Medresesi ve Dündar Bey Medreselerinin İlim Şehri Isparta fikrine çok ciddi dayanak teşkil ettiğini belirtti. Vali Oğuz, “Nereden çıkarıyorsun ilim şehri Isparta’yı? Sadece 20 dönüm gül dikilmekle ilim şehri mi olur? Hayır. O gül ekenler, bu medresede eğitim görmüş olanlardır. Gülün kıymetini Medresede okuyanlar daha iyi bilir. Öyle bilmişler ve burayı da ilim şehri yapmışlar” dedi.

17 Mayıs Müzeler Günü, dün Atabey Ertokuş Medresesi’nde kutlandı. Müzeler Günü kutlama programına; Vali Memduh Oğuz, Atabey Kaymakamı Sedat İnci, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Müze Müdürü Mustafa Akaslan, davetliler ve öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan törende ilk konuşmayı Müze Müdürü Mustafa Akaslan yaptı. Akaslan, Atabey Ertokuş Medresesi’ni bir kez daha öne çıkarabilmek ve geçmişi bir kez daha hatırlatmak için bu yıl Müzeler Günü kutlamasını Atabey Ertokuş Medresesi’nde gerçekleştirdiklerini ifade etti.

MÜZEDE 19 BİN 261 ESER BULUNUYOR

Müzelerin halkın sanat ve kültürel geçmişini tanıması sahiplenmesi, koruması için önemli kuruluşlar olduğunu belirterek, “Müzelerde sergilenen eserler tarihi kültürün korunması, tarihi ve kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasına vesile olmaktadır” dedi.

Akaslan, 1985 yılında ziyarete açılan Isparta Müzesi’nde 2012 yılsonu itibariyle toplam 19 bin 261 eserin bulunduğunu belirtti.

MÜZELERİMİZİ 50 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç ise 2012 yılı sonunda Isparta genelindeki müzeleri yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiğini belirtti. Isparta’nın âdeta bir açık hava müzesi oluşturacak, yüzlerce tarihi ve kültürel varlığın bir arada bulunduğunu belirten Kılıç, şunları söyledi; “Bilindiği üzere, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO ile Uluslararası Müzeler Konseyi ICOM tarafından ortaklaşa olarak, Müzeciliğin tanıtılması amacıyla, her yılın 18 Mayıs günü tüm dünyada Müzeler Günü kutlanmaktadır. Ülkemizde de, Müzeler gününde yapılacak olan etkinliklerle, toplumumuzda kültür ve tarih bilincini oluşturmak, geçmişten günümüze kadar gelen eserlerin korunmasının ve sergilenmesinin önemini kavratmak; Müzeciliğin, ülkemizde değerinin anlaşılmasını sağlamak amaçlanmaktadır.

MİRASIMIZI KORUMAYA TURİZM AMAÇLI KULLANAMAYA ÇALIŞMAKTAYIZ

Milli mücadelemizi başlatan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olan Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, "Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür" diyerek, ülkemizin sahip olduğu zenginliği belirtmekte ve bizlere üzerinde bulunduğumuz hazinenin kıymetini hatırlatmaktadır. Anadolu'muza şöyle bir baktığımızda binlerce yıllık tarihten günümüze değin birçok uygarlık ve medeniyetin izlerini ve eserlerini görürüz. Önce 1071 Malazgirt Savaşı ile Anadolu'ya giren atalarımız, daha sonra hepimizin bildiği 1176 yılında, Yalvaç ile Gelendost arasında yapılan Miryekefalon Savaşı ile bu toprakları tamamen hakimiyetleri altına alarak, Anadolu'da yeni bir medeniyet oluşturmuştur. Isparta’nın hangi yerine gitseniz, âdeta bir açık hava müzesi oluşturacak, yüzlerce tarihi ve kültürel varlığın bir arada olduğunu görürsünüz. Tarihi eserlerin, gelecek nesillere aktaracağımız en büyük emanetler olduğu bilinci ve sorumluluğu ile tarihi miraslarımızı korumaya ve turizm amaçlı kullanmaya çalışmaktayız. İlimizin her yerine yayılan tarihi eserlerimizi korumanın yanı sıra yapılacak kazı ve restorasyon çalışmaları ile turizme kazandırmaya çalışmaktayız. Bakanlığımızca, Yalvaç İlçesi Pisidia Antiocheia Antik Kentinde kazı ve restorasyon çalışmaları yapılması için, Atabey İlçesi Bayat Antik Kentimizde de yüzey ve jeofizik çalışmaları gerçekleştirilmesi için İlimiz SDÜ Arkeoloji Bölümüne 2008 yılında gerekli izinleri vermiş olup, bu çalışmalar her yıl belirli aralılarla devam etmektedir. İlimizde son 10 yılda birçok tarihi eser; aralarında camiler, çeşmeler, türbeler, kervansaray, medrese, bedesten, hamam, konut ve köprülerin bulunduğu kültür varlıklarımız gerek Kültür ve Turizm Bakanlığımızca, gerek Isparta Valiliğimizce, gerekse Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Belediye Başkanlıklarımızca restorasyonları, bakım ve onarımları yapılmıştır. Kamu kurumları olarak gerekli yatırımları yaparak, kültürel eserlerimizi koruyup, turizme kazandırırken işadamlarımızdan, hayırsever vatandaşlarımızdan da bu eserlerimizin korunması için sponsorluk yapmalarını bekliyoruz. Tarihi tescilli yapılarda oturan vatandaşlarımızdan Bakanlığımızın tamamen hibe olarak verdiği yardım imkânlarından yararlanmalarını ve her yıl Eylül ayma kadar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze başvurmalarını beklemekteyiz.

KAÇAK KAZININ ÖNÜNE GEÇTİK

Ayrıca, vatandaşlarımızdan tarihi eserlerimizin yurtdışına kaçırılmasını engellemek amacıyla duyarlı ve hassas davranmalarını, son yıllarda ilimizde artan kaçak kazı yapanlarla mücadele etmek amacıyla kaçak kazı yapanları en yakın emniyet ve müze teşkilatlarına bildirmelerini beklemekteyiz. Bunun yanı sıra, tüm vatandaşlarımızın müze ve örenyerlerimizi ziyaret etmelerini, temin edecekleri Müze Kart ile ülkemizde Bakanlığımıza bağlı 300 Müzeyi ücretsiz gezebileceklerini burada belirtmek istiyorum. İlimizde bulunan Isparta, Yalvaç ve Uluborlu müzelerinde 2012 yılı itibariyle toplam 49 bin 922 eser kayıtlı olup, müzelerimizi 2012 yılı sonu rakamlarıyla 47.982 kişi ziyaret etmiştir. Bunun 26 bin784'ü Türk, 11 bin 975'i ise yabancı uyrukludur. Son altı yılda İlimiz müzelerini ziyaret eden ziyaretçi sayısı yaklaşık 212 bin 817 kişi olmuştur. Ayrıca İlimizde, toplam 166 Sit Alanı, tek yapı ölçeğinde kültürel ve tabiat varlıkları olarak ise 435 olmak üzere toplam 601 tescilli eserimiz bulunmaktadır. Ülkemizde müzeciliğin başlamasını sağlayan Osman Hamdi Bey'i de burada hayırla yad edip, tekrar şükranla anarken, tarihi eserlerimizin korunması ve kaçak kazıların önlenmesi ile, tarihi eser kaçakçılığı konusunda, ilimizde başarılı çalışmalar yapan İl Jandarma Komutanlığımıza ve İl Emniyet Müdürlüğümüze teşekkürlerimi de burada söylemek istiyorum. Sözlerime son verirken, Sayın Valimizin himayelerinde gerçekleştirilen Müzeler Gününün Açılış Programına katılarak bizi onurlandıran, yaptığımız çalışmalarda bizi maddi-manevi yönden yalnız bırakmayan çok değerli Sayın Valim Memduh Oğuz'a, ayrıca programa katılan ve siz değerli konuklarımıza ve programda katkısı olan ve emeği geçen Atabey Kaymakamlığına, Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığına, Atabey İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne, Atabey İlçe Halk Eğitim Müdürlüğüne, Atabey Hacı Naciye Kasap Ticaret Meslek Lisesi Müdürlüğüne ve ayrıca tüm kişi ve kurumlara çok teşekkür eder saygılarımı sunarım.”

DÜNYA ÇAPINDA ÜN YAPMIŞTIR

Atabey Kaymakamı Sedat İnci de “Ertokuş Medresesi’nde; Dürüstlük, alçak gönüllülük, bağılılık, cesaret, adalet, sabır ve çalışkanlık, başarının temeli olarak sunuldu. Ardından da Selçuklulara, daha sonra da 3 kıtaya hükmeden Cihan İmparatorluğu olan Osmanlı Devletini getiren bir bilgi ve ilim merkezi oldu. Atabey Ertokuş Gazi’nin talimatıyla 1224 yılında kurulan bu üniversite, Selçuklu ve Osmanlı Devletine 700 yıl aralıksız süren bir dönemde imparatorluk çapında seçkin ve saygın bilim adamları yetiştirmiştir. Medrese denince akla ilk gelen din eğitiminin yanı sıra, astronomi, tıp, fizik, matematik ve diğer bilim dallarında da çok değerli müderrislerin yetiştirildiği bu medrese dünya çapında ün yapmıştır. Özellikle astroloji ve tıp alanında yüzyıllarca gösterdiği üstün başarı sayesinde günümüz insanını hayret içinde bırakan başarılara imzanın atıldığı yerdir” diye konuştu.

İLİM ŞEHRİ DAYANAĞIMIZ SAĞLAM

Son olarak konuşmayı yapan Vali Memduh Oğuz; “Çok anlamlı bir yerde güzel bir program yapıyoruz. Benim öteden beri söylediğim bir husus var biliyorsunuz. İlim şehri Isparta diyorum. İlim şehri Isparta fikrimizi ispat ederken de bazı dayandığımız noktalar var. Onlardan bir tanesi de Ertokuş Medresesi’dir. Çünkü Isparta’nın tarihi içerisinde de ilimle yakın olduğunu, ilim şehri olduğunu ispat etmek için belgelere ihtiyacımız var. Biraz önce Kültür Müdürümüzün, Kaymakam kardeşimizin söylediği hususlar, bizim ilim şehri Isparta tanımlamamıza delil teşkil eden hususlardır. Bunlardan bir tanesi de Ertokuş Medresesi’dir. 1224 yılında kurulmuş bir üniversite var burada. Ertokuş Medresesi, Ertokuş Üniversitesi diye okuyabilirsiniz onu. Bugünkü dilde anlamı budur. Neden üniversite? Çünkü içerisinde sadece tahsil edilmiyor. Evet, İslami ilimlerin hepsi okutuluyor ama bununla birlikte fizik. Astronomi, Matematik, Tıp, Felsefe gibi bilimlerin de okutulduğu değerli bir üniversite. Herkes biliyor ki, Ertokuş Medresesi niye ayakta kalmış, hiç aralık vermeden 700 sene eğitim devam etmiş burada. Bu çok önemli. Bizim bu şekilde, Uluborlu’da Alâeddin Medresemiz var, Eğirdir’de Dündar Bey Medresemiz var. Bunlar yaklaşık 800 yıllık üniversiteler. Böyle olunca da ilim şehri Isparta fikrimize çok ciddi dayanak teşkil ediyor. Nereden çıkarıyorsun ilim şehri Isparta’yı? Sadece 20 dönüm gül dikilmekle ilim şehri mi olur? Hayır. O gül ekenler, bu medresede eğitim görmüş olanlardır. Gülün kıymetini Medresede okuyanlar daha iyi bilir. Öyle bilmişler ve burayı da ilim şehri yapmışlar. İnşallah bu seneki Müzeler Haftası açılışı münasebetiyle düzenlediğimiz bu tören, ilim şehri Isparta fikrine bir yeni gerekçe daha oluşturur. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Müzeler Haftası’nın da hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

HELVA KABUNE İKRAMINDA BULUNULDU

Konuşmaların ardından, SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Akademik Oda Orkestrası üyeleri tarafından Klasik Türk Müziği Dinletisi sunuldu.

Atabey Hacı Naciye Kasap Ticaret Meslek Lisesi Halk Oyunları Topluluğu’nun gösterisinin ardından ise, SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Türk El Sanatları Bölüm ve Atabey İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen kermesin Karma Sergi’nin açılışı yapıldı. Program, konuklara helva-kabune ikramı ile sona erdi.

Bu haber 1397 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...