“Demokrasi için müthiş bir fırsat”

21 Mayıs 2013 17:27

Akil İnsanlar Heyeti Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Isparta programının ilk ayağı olan İslamköy ziyaretinde önemli mesajlar verdi. Hisarcıklıoğlu, “Elbette herkes farklı düşünecek. Ama asıl amacımız; Konuşurken doğru yolu bulmak. Biz terörün bitmesi, akan kanın durması ve demokrasi kalitesinin artırılması üzerinde duruyoruz” dedi.

Akil İnsanlar Akdeniz Heyeti, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu Başkanlığında Isparta’ya geldi. İlk olarak 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in doğduğu yer olan İslamköy’ü ziyaret eden heyet burada gül bahçesinde gül topladı. Akil İnsanlar Heyeti Başkanı Hisarcıklıoğlu, gül bahçesinde bulunan Hüseyin Aykut’a çözüm süreciyle ilgili fikrini sordu. Aykut, “Elbette barış istiyoruz, elbette akan kanın durmasından yanayız. Gencecik çocuklarımızı askere gönderiyoruz. Onlar şehit olunca burada hepimiz ölüyoruz. Kim savaşı ister ki. Dinsin bu kan” dedi. Hisarcıklıoğlu ise “Peki, bakalım şimdi de en fazla hangimiz gül topladı onu söyleyin” diye sordu. Aykut ise “Ona kantar karar verecek” deyince herkes güldü ve bahçede ortam yerini bir anda sevince bıraktı.

GÜLÜN ÇOK ÖZEL ANLAMLARI VAR

Öte yandan Heyet üyesi Kadir İnanır, gülün sevgi ve aşk başta olmak üzere birçok anlam ifade ettiğini belirterek “Ama bunların en anlamlısı barıştır. Onun için barış diyoruz. Gülün tarifinde insanlık, sevgi, aşk var” dedi. Bahçedeki kadınlar İnanır’la hatıra fotoğrafı çektirdi.

ÖĞRENCİLERE TÜRKİYE HARİTASI

Diğer taraftan gül bahçesinin ardından İslamköy Meydanı’nda kendileri için hazırlanan köy kahvaltısına katılan Akil İnsanlar Heyetini burada öğrenciler karşıladı. Heyet, öğrencilere Türkiye haritasından oluşan yap-boz hediye etti. Hediyelerin ardından Muhtar ve vatandaşlarla sohbete geçildi.

HERKES FARKLI DÜŞÜNEBİLİR AMA DOĞRU YOLU BULMALIYIZ

Heyet Başkanı Hisarcıklıoğlu, Demirel’in doğduğu İslamköy’ün Türk siyasetine yön vermiş bir yer olduğuna dikkat çekerek “Devletimiz yeni bir dönem başlattı. Bu dönemde milletimiz ne düşünüyor, beklentileri talepleri nelerdir bunu öğrenmek istiyoruz. Bu demokrasimiz için müthiş bir fırsat. İstişare içinde sizlerin fikirlerini öğrenip bunu Ankara’da rapor edeceğiz. Elbette herkes farklı düşünecek. Ama asıl amacımız; Konuşurken doğru yolu bulmak. Biz terör sorunun bitmesi, akan kanın durması ve demokrasi kalitesinin artırılması üzerinde duruyoruz. Demokrasinin kalitesini en iyi İslamköy bilir. Bu köyde doğmuş bir çocuk, bu ülkede hem Başbakanlık hem de Cumhurbaşkanlığı yaptı. Bu, demokrasinin ülkemize kazandırdığı bir fazilettir” şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasının ardından heyet üyeleri belde halkının çözüm sürecine ilişkin fikirlerini aldı.

TARİHİ BİR OLAYA TANIKLIK EDİYORUZ

İlk olarak Hüseyin Yayman, sürecin Türkiye için tarihi bir dönüm olduğunu, süreçle yeni bir sayfa açıldığını dile getirdi. Türkiye’de çözüm sürecinde halkın görüşlerinin alınmak istendiğini anlatan Yayman, “Belki de ilk defa Türkiye’de siyaset kurumu, hükümet, devlet vatandaşa ‘Bu konuda ne düşünüyorsunuz?’ şeklinde doğrudan soru soruyor. Daha önce seçimler aracılığıyla kanaatlerinizi söylediniz. Bugün Türkiye’de tarihi bir olaya tanıklık ediyoruz” dedi.

DAHA FAZLA KURBAN VERECEK LÜKSÜMÜZ YOK

Nihal Bengisu Karaca da Türkiye’nin çok uzun yıllar boyuna insanını, enerjisini ve gelecek rüyalarını kaybettiğini dile getirerek “Artık daha fazla teröre, savaşa, şiddete zaman ayıracak, kurban verecek bir lüksümüz yok. Siz de inşallah düşüncelerinizle barış fikrini derinleştirirsiniz” diye konuştu.

BU ÜLKEDE ELİ SİLAHLI KİMSE OLMAYACAK

Öztürk Türkdoğan ise yıllardır bu ülkede yaşam ihlallerini incelediklerini, bu nedenle bu sürecin kıymetinin bilinmesi gerektiğini ifade etti. Aylardır silahlı çatışmaların olmadığını ve kimsenin ölmediğini dikkat çeken Türkdoğan, “Bu çok önemli bir şey. Bu süreç bittiği zaman tamamen çekilmiş olacaklar. Artık bu ülkede eli silahlı kimse olmayacak. O zaman sorunlarımızı masada tartışacağız” şeklinde konuştu.

“ISPARTALI NE DİYOR?” TOPLANTILARINA KATILDILAR

Akil insanlar Heyeti daha sonra Valilik ziyaretinin ardından Isparta’daki sivil toplum kuruluşlarının, işçi ve işveren örgütlerinin, farklı siyasi gurupların, dernek ve vakıf temsilcilerinin katılacağı “Ispartalı ne diyor?” toplantılarına katıldı.

HEYET 9 KİŞİDEN OLUŞUYOR

Hisarcıklıoğlu Başkanlığında gelen heyette, Kadir İnanır, Lale Mansur, Tarık Çelenk, Nihal Bengisu Karaca, Şükrü Karatepe, Muhsin Kızılkaya, Öztürk Türkdoğan ve Hüseyin Yayman bulunuyor.

Bu haber 796 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...