“ 2. Organize Sanayi Bölgesini kurmak için çalışıyoruz”

25 Mayıs 2013 11:38

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta’nın son birkaç yıldır ciddi manada geliştiğini söyledi. Bu gelişimi belgelerle kanıtlayan Başdeğirmen, Isparta’ya 2. OSB’nin kurulacağını belirtti. Öte yandan bugüne kadar yapılan ciddi hataları da gözler önüne seren Başdeğirmen, “AB Standartlarında proje üretemiyoruz. Ayrıca ‘insanlara gel bedava para var diyoruz’ 300 kişi çağırıyoruz 15 kişi geliyor” dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Şükrü Başdeğirmen Isparta’nın röntgeni çekti. Geçmişe dönük yapılanlara bakıldığı zaman Isparta’nın son 1-2 yıldır gelişiminde büyük bir ivme kazandığını bildiren Başdeğirmen, 2023 hedeflerini de açıkladı. Öte yandan Isparta’nın yaptığı hataları da ortaya çıkardıklarını ifade eden Başdeğirmen, özellikle proje geliştirilmesinde ciddi sıkıntı yaşanıldığını söyledi.

COCA COLA GELDİ 2 FİRMA DAHA GELMEK İSTİYOR

Koltuğa oturur oturmaz Isparta’nın bir üst lige çıkması için hemen gerekli çalışmalara başladıklarını belirten Başdeğirmen, şunları söyledi: “Isparta son 1-2 yıldır gelişmeye başladı. Bununla birlikte bildiğiniz üzere uçağımız geldi. Eskiden uçakla gelen hostes ve pilotlar Isparta’yı beğenmediği için Burdur’daki otellerde konaklıyor, oralarda geziyorlardı. Şimdi ise gördük ki pilot ve hostesler artık Isparta’da konaklıyor ve burayı tercih ediyorlar. Öte yandan Organize Sanayi Bölgemizde (OSB) artık yer kalmadı. En son dünyaca ünlü bir firma olan Coca Cola OSB’den yer aldı ve buraya yatırım yapacak. Coca Cola sayesinde diğer büyük firmaların da Isparta’ya gelmesinin önü açıldı. Çünkü örnek teşkil edecek. Şu anda 2 firma daha Isparta’ya gelmek istiyor. Görüşmelere başladık. Ayrıca 2. Organize Sanayi Bölgesi’ni kurmak için çalışıyoruz. Diğer taraftan göreve geldiğimizde iki ana sözümüz vardı. Bunlardan biri Meslek Yüksek Okulu, diğeri ise Ekonomi Kampusu idi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Isparta ziyaretinde isteklerimizi kendine ilettik ve bunların yapımı için söz aldık.

AB PROJELERİ ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

Isparta’da bence en öncelikli halledilmesi gereken konu Avrupa Birliği’nden gelen hibe ve destekler konusu. Bizler AB Projeleri üretmek zorundayız. Ayrıca insanlarımız bu desteği bedava para gibi görüyorlar. Ama öyle değil. 2 yıl önce ülkemiz AB havuzuna 250 milyon Avro para koydu. Biz ise bu paranın sadece 90 milyon Avro’sunu geri getirebildik. 160 milyon Avro’su diğer ülkelere gitti. Biz ne zaman 250 milyon koyup 251 milyon Avro’yu ülkemize geri getirebilirsek o zaman başarılı oluruz. Her sektörün kendine göre ihtiyaçları var. Biz Oda olarak 90 milyon Avro destek aldık. Bu başarımızla Avrupa Birliği Bakanımız Egemen Bağıştan teşekkür aldık. Hatta şu an Türkiye’de örnek olarak bizim projelerimiz gösteriliyor. Bizler hibe üretme projeleri için ofis oluşturduk. Üyelerimiz gelip burada ücretsiz bir şekilde projelerini oluşturabilirler.

ESKİŞEHİR 450 BİN AVRO ISPARTA 90 MİLYON AVRO DESTEK ALDI

Isparta 2 yıl içinde 13 milyon TL destek aldı. Biz bunu nasıl 23 milyon ya da 53 milyona çıkarabilirizin hesaplarını yapıyoruz. Bizim bu koltukta oturmamızın amacı da bu değil mi? Bugünlere Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı sayesinde geldik. Onların desteği çok büyük. Ayrıca bir şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum; Öğrenci başkenti Eskişehir’i hepimiz biliyoruz. Bu güzel ve büyük ilimiz 450 bin Avro destek aldık diye tüm panolara reklam vermiş. Bir de bize bakın. İşte Isparta’nın kat ettiği yol.

AB STANDARTLARINDA PROJE ÜRETEMİYORUZ

Öte yandan ürettiğimiz projeler AB standartlarında değil. Özellikle hayvancılık konusunda. Isparta’da 100 tane hayvan çiftliği varsa bunun sadece 2 tanesi bu standartlarda. Bunun yanında yeni kanuna göre ‘sulanabilir arazide hayvancılık yapılamaz’ deniliyor. Isparta’nın da yüzde 70’i sulanabilir araziden oluşuyor. Yüzde 10’unun da SİT alanı olduğunu düşünürsek geriye kaldı yüzde 20. Bu yüzde 20 de İlçeler gösteriliyor. Örneğin Sütçüler. Siz 100 hayvan alıp Sütçüler’e böyle bir tesis kurar mısınız? Kurmazsınız. Nasıl gidip geleceksiniz, nasıl ilgileneceksiniz? Biz buna karşı çıktık ve kanun biraz daha hafifletildi ve Valilere İllerde 200 dönüm arazi göstermesi halinde burada hayvancılık yapılmasına izin verildi. O konuda da handikaplar çıktı. Biz 2 yıldır sadece prosedürlerle uğraşıyoruz. Bunları aşamadığımız sürece bize AB standartları ağır geliyor. Ayrıca kanun ‘100 baş olursa destek veririm’ diyor. 110 olsa ne olacak? Bunun içinde bastırdık ve 120’ye çıkardık. 120’den fazla hayvana destek verilmiyor! Destekleyici kuruluşlarda ‘8 milyon TL para var’ deniliyor, ‘dağıtmıyorsunuz’ deniliyor. Böyle olursa nasıl bu para dağıtılacak?

İNSANLARA DESTEKLERİ ZORLA ANLATIYORUZ

Diğer taraftan bizim insanımız da ilgisiz. Destek verildikten sonra aradan 6 geçiyor ve ‘benim haberim olmadı’ deniliyor. Biz insanlarımıza bu destekleri zorla anlatıyoruz. Bu tür konuları takip edip zorlamak lazım. Para dağıtmak için 300 kişi çağırıyorsunuz 15 kişi geliyor. ‘Sadece Isparta’da mı böyle oluyor’ diye araştırdık değilmiş. Antalya’da da 5 bin kişi çağırmışlar 15 kişi gitmiş.”

 

Bu haber 871 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...