Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden ‘Güvenli Annelik’ eğitimi

27 Mayıs 2013 15:42

Halk Sağlığı Müdürlüğü Çocuk Ergen Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi Üreme Sağlığı Eğitimcileri tarafından Anne ve Yenidoğan sağlığının korunması, önlenebilir ölümlerin önüne geçilebilmesi, anneye gebelik öncesi, anne ve bebeğe doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım ve tedavi hizmetlerinin verilmesi, istenmeyen ve yüksek riskli gebeliklerin önlenmesi, gebelik, doğum ve doğum sonrası komplikasyonlarm tanımlanması, önlenmesi ve yönetimi konularını kapsayan "Güvenli Annelik" konulu eğitim 09/05/2013 tarihinde saat:14:30'da Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda yapılmıştır.

Dünya sağlık örgütünün yaptığı araştırma sonucu Dünyada gebelik ve gebeliğe bağlı komplikasyonlardan ve sağlıksız düşüklerden her 1 dakikada 1 kadın ölmektedir. Her yıl dünyada 8 milyon bebek yaşamlarının ilk bir ayında, çoğu da doğumu izleyen ilk bir-kaç gün içerisinde kaybedilmektedir. Tüm dünyada anneler ve yeni doğan bebekler aynı olaylar sonucu benzer nedenlere bağlı ölmektedir. Birçoğu önlenebilir nedenlerle gerçekleşen ölümlerin azaltılmasına yönelik DSÖ(Dünya Sağlık Örgütü).'nün başlatmış olduğu Güvenli Annelik Programı Türkiyedel994 yılından beri yürütülmektedir.

Anne Ölümleri Nedenleri Arasında en sık rastlanan nedenler; kanama, enfeksiyon, gebelik zehirlenmesi, doğum zorlukları ve sağlıksız düşük tür.

Yenidoğan Bebek Ölüm nedenleri Arasında ise gebelikte yetersiz bakım, doğumda yanlış yaklaşım, oksijensiz kalma, vücut ısısının düşmesi, enfeksiyondur.

Güvenli Annelik Eğitimlerindeki amaç; kadına, ailelere gebelik zamanlamasını sayısını, aralığını uygun şekilde ayarlayabilmeleri için gereken hizmet ve eğitimin verilmesi, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakımdan yararlanmalarının sağlanması, doğumun hastane koşullarında gerçekleşmesi, ve gebelerin temel sağlık hizmetlerine ulaşmalarının sağlanması farkmdalık oluşturulmasıdır.

Isparta İli olarak Halkımızın Sağlık Hizmetlerinden yeterince yararlanabilmesi ve farkmdalık oluşturmak amacıyla eğitim faaliyetlerimizin hızla devam edeceğini belirtmek isterim.

 

Bu haber 749 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...