Yenişarbademli’de damızlık koç dağıtımı yapıldı

27 Mayıs 2013 15:42

İlimiz Merkez ve İlçelerinde uygulanan "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi" kapsamında 2013 yılı ödeneği ile27 adet Tahirova ırkı koç alınarak, Yenişarbademli ilçesinde 16 yetiştiriciye dağıtımı yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi 40 il de 2010 yılında uygulamaya geçmiş ve bu kapsamda 2010 yılında 40.000 TL ödenekle 33 adet Saanen tekesi alınarak 15 yetiştiricimize dağıtılmıştır. 2011 yılında yetiştiricilerimiz ücretsiz Saanen tekesi dağıtımımıza fazla talepte bulunmadıklarından 40.000 TL lik ödeneğin 13.000 TL sine 16 adet Saanen teke alarak 16 yetiştiricimize dağıtımı yapılmıştır. Kıl keçisi sürülerine Saanen tekesinin uyum sağlamadığından proje koç dağıtımına çevrilmiş ve 2012 yılında 34.000 TL ödenekle 26 adet kıvırcık ırkı koç dağıtımı ile devam etmiştir.

İlimiz Merkez ve İlçelerinde uygulanan "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi" kapsamında 2013 yılı ödeneği ile Bursa Karacabey Tarım İşletmeleri Müdürlüğünden 35.000TL ödenekle 27 adet Tahirova ırkı koç alımı yapılmıştır. İlimiz Yenişarbademli İlçesi coğrafi olarak dar bir havzada yer almakta ve az sayıda yetiştiricimiz koyunculukla iştigal etmektedir. Bu ilçemizde koyunculukla geçimini sağlayan 16 adet yetiştiricimizin tüm eski koçlarının sürüden çıkartılarak yerine Tahirova ırkı koçların katılması ile sürülerin ıslah edilerek verimliliklerinin artırılması amaçlanmış ve yapılan çalışma neticesinde 42 adet koça ihtiyaç duyulmuştur. Bu kapsamda dağıtımı yapılan koçların -ödenek miktarınca- 27 tanesinin bedeli İl Müdürlüğümüz, 15 tanesinin bedeli İsparta İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğince karşılanmıştır.

Böylece damızlık vasıflan çok üstün olan yeni koçlarla elde edilecek kuzulardan yöremize bolca damızlık materyal sağlamış olacağız. Yenişarbademli İlçemizdeki sürülere Tahirova koçlarını katarak hem döl, süt ve et verim kalitesini artırarak yetiştiricilerimizin kazançlarının artmasına hem de bölgenin damızlık ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmuş olacağız.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur...”

 

Bu haber 3282 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...