İş Güvenliği Seminerlerinin Isparta ayağı yapıldı

27 Mayıs 2013 15:48

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Berk, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun önemini vurgulayarak kapsamını tüm kamu kurum ve kuruluşlarını kapsayacak şekilde düzenlendiği ve iş güvenliği konusunun hayatın her alanında çok büyük önem arz ettiğini ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından 81 ili kapsayan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tanıtım Semineri’nin Isparta ayağı yapıldı.

Dün saat 09:00’da Barida Otel’de gerçekleştirilen seminere İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Berk, Şube Müdürü İsmail Gültekin, İŞKUR Isparta İl Müdürü Hüseyin Ergin, kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin; “İş Kurumu, artık iş sağlığı ve güvenliğinin taşradaki bir ayağı oldu. 6331 sayılı mevzuat yeni bir kanun olması hasebiyle bazı yükümlülükler getirilmesi, bu yükümlülükleri yerine getirmeyenler için ceza-i yükümlülüklerin daha ağırlaşmış olması hasebiyle biz bunu Isparta’da işverenlerimize gerekli yükümlülükleri anlatalım istedik ve bu toplantıyı yapma girişiminde bulunduk. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğümüze de bu anlamda teşekkür ediyoruz. Çünkü bizlere bu fırsatı verdi. En azından değerli işadamlarımızın kafasındaki soruların cevabını vereceğiz. Bunun sonucunda da ceza-i müeyyideye çok elimizin varmadığı ama mecbur olduğumuz için uygulamak zorunda kalıyoruz. Siz de zor durumda kalmayın. Bunun için bu konuyla ilgili kafanızdaki tüm sorulara cevap vereceğiz” dedi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Berk ise, bugüne kadar 18 ilde seminerlerin tamamlandığı geri kalan 63 ilde de çalışmaların bu yıl sonuna kadar bitirileceğini söyledi. Geçen yıl resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yeni yasayı Avrupa Birliği’nin istediğini belirten Berk, “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30.06.2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunla, kamudakiler dahil bütün çalışanlar ve işyerleri kapsama alınmakta; işyerlerinde risk değerlendirmesi yapılması ve bununla bağlantılı olarak önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınması, çalışan sayısı ile ilgili bir sınırlama olmaksızın tüm işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sağlanması zorunlu kılınmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği alanında gelişmiş birçok ülkenin mevzuat metinleriyle uyumlu olan bu Kanunun ülkemizde etkin bir şekilde uygulanması açısından getirdiği yükümlülüklerin ilgili taraflara anlatılması büyük önem taşımaktadır. Kamu ve özel tüm işyerlerini ve çalışanları yakından ilgilendirmesi nedeni ile Bakanlığımız "6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tanıtım Kampanyası"nı başlatmıştır.” diye konuştu.

Asıl amaçlarının toplumda yasa hakkında yanlış bilinenleri düzeltmek olduğunu ifade eden Berk, Yeni çıkarılmış olan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun önemini vurgulayarak kapsamını tüm kamu kurum ve kuruluşlarını kapsayacak şekilde düzenlendiği ve iş güvenliği konusunun hayatın her alanında çok büyük önem arz ettiğine vurgu yaptı.

‘İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü’ hakkında sunum yapan Şube Müdürü İsmail Gültekin, “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2011 verilerine göre yılda 70 bin iş kazası, bu kazalardan dolayı bin 700 ölümün gerçekleştiğini söyledi. Her gün iş kazalarından dolayı 5 kişi öldüğünü belirten Değer, “Bu kazalar kayıtlı olan, yani sadece buzdağının görünen kısmı. Bu seviyeyi aşağıya çekmek zorundayız. İşverenler ile birlikte çalışanlar da son derece dikkatli olmalı. Ayrıca, iş kazalarından doğan milli gelir kaybımız yaklaşık 50 milyar TL” diye konuştu.

Seminerde daha sonra iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun getirdiği yeniliklerle ilgili katılımcılara bilgi verdi.

 

Bu haber 636 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...