Esinyurt Köyü’nde 725 dekar alanda iyi tarım uygulamalarına geçiliyor

27 Mayıs 2013 16:01

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Doğal Hayatı Koruma Vakfının işbirliği içinde yürütülen İyi tarım uygulamaları Elma Yetiştiriciliği projesi kapsamında; Gelendost ilçesi Esinyurt köyünde 55 üreticiye ait 725 dekar elma üretim alanı İyi Tarım Uygulamalarına geçiyor.

Esinyurt Köyünde tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, çevreye önem veren bir hale getirmek ve Eğirdir Gölünü korumak için İyi Tarım Uygulamaları çalışmaları 2012 yılında başlatılmıştı. Doğru ilaçlama ve sulama takvimlerinin oluşturulması için köye bir Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu kuruldu. Bu istasyon sayesinde bölgede oluşabilecek hastalık ve zararlılar tahmin edilip çiftçilere uyarılar yapılıyor, sulama programları düzenleniyor. Çiftçiler bu sayede hem daha az ilaçlama yaparak başarılı sonuçlar elde ediyorlar hem de aşın su kullanmamış oluyorlar.

Ayrıca çiftçilerin rastgele yerlerde ilaç hazırlamamaları ve ilaç ambalajlarını atmamaları, sulan, çevreyi kirletmemeleri için proje kapsamında ilaçlı su hazırlama ve katı atık depolama ünitesi kurularak çiftçilerin kullanımına sunulmuş durumda.

Çiftçi, kadın ve çocuklara yönelik İyi Tarım Uygulamaları, Eğirdir Gölünün geleceği, doğayla uyumlu yaşam konularında eğitimler veriliyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen "İyi Tarım Uygulamaları Isparta tarımının geleceğini oluşturuyor. Bu konudaki çalışmalarımızda hedefimiz Isparta tarım arazilerinin tamamını iyi tarım uygulamalarına geçirmektir, 2012 yılında uygulamaya konulan proje 2014 yılı elma üretim dönemine kadar devam edecektir" dedi.

 

Bu haber 921 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...