‘’Isparta birleşemiyor’’ demek tarihe karışıyor

27 Mayıs 2013 16:12

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Ispartalı şirketleşemiyor, ortaklık kuramıyor, güçlerinin birleştiremiyor gibi söylemlerin artık tarihe karışacağını belirtti. Son 2 yıldır Isparta’da önemli bir şirketleşme olduğunu ifade eden Başdeğirmen, ‘’Isparta’nın şu anki ihracatı 160 milyon dolar. 2023 hedefimiz ise 500 milyon dolar’’ dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Şükrü Başdeğirmen, Isparta’nın 2023 hedefini açıkladı. İlimizin şu anki ihracatının 160 milyon dolar olduğunu ancak 2023 hedeflerinin ise 500 milyon dolar olduğunu belirten Başdeğirmen, ‘’Mutlaka yurt dışına çıkmak zorundayız. Örneğin; 2008 yılında İran’la birbirimizi tanımıyorduk. Bir şekilde kendilerine ulaştık ve bizi oraya davet ettiler. Ardından onlar geldi ve irtibat kurmaya başladık. Bu ziyaretlerin hemen 1 yıl sonrası 2009’da İran’a ihracatımız 1 milyon dolar oldu. 2010 yılında bu 3 milyon dolara yükseldi. Bu yıl ise sadece 4 ayda 2 milyon dolar oldu. Bugüne kadar İran’a 8 milyon dolar ürün ihraç etmişiz. Özellikle sebze, meyve, kuru bakliyat, konfeksiyon ve son zamanlarda da kazan sanayi konusunda ürünler ihraç ediyoruz. Hatta yakın zamanda bizden 500 bin kg kuru bakliyat istediler. Isparta’da bu kadar ürün olmadığı için Konya ile irtibata geçtik ve bizim sayemizde Konya da İran’a ihracat yapmaya başladı. Şu an ambargo var. Eğer bu ambargo kalkarsa bizim ihracatımız 10 kat daha artar’’ dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL ÇOK GÜZEL ŞEYLER OLDUĞUNU GÖRECEKSİNİZ

‘Biz neyiz ki küçücük Isparta’da yaşıyoruz’ diyerek kendimizi küçük görmememiz gerektiğine değinen Başdeğirmen, ‘’Eğer böyle düşünürsek bahsettiğimiz hedeflere ulaşmamız mümkün değil. Biz her şeyi yapabilecek kapasitede bir İliz. Önümüzdeki 5 yıl çok güzel şeyler olduğunu göreceksiniz.

ISPARTA ŞİRKETLEŞMEYE GİDİYOR

Öte yandan Isparta’da birleşmiyoruz. Ama son 2 yıldır o kadar çok şirketleşmeye gidiyoruz ki. Isparta’da 10 arkadaşımız Afrika’ya fırın kurdular ve günde 100 bin ekmek üretiyorlar. Daha da yatırım yapmak istiyorlar. Ankara’da 50 Ispartalı bir araya geldi ve yeni bir şirket kurdular. Yine İstanbul’da büyük bir şirketleşme oldu. Şimdi İstanbul’a gideceğiz ve bağlantı kuracağız. İki firmanın Isparta’ya yatırım yapmak istediklerini öğrendik. Bu firmalar demir-çelik sanayi üzerine faaliyet gösteriyorlar. Yani ağır sanayinin Isparta’ya gelmek istemesi büyük bir olay. Bir ara Türkiye’nin en büyük ekonomisi olan Kocaeli’ye gittik ve bir dizi ziyarette bulunduk. Orada da birleşme olmadığı sıkıntısını gördük. Her İlde bu sıkıntılar var” diye konuştu.

 

Bu haber 770 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...