Su Ürünleri Fakültesi’ni tercih et askerliğini bahriyeli yap!

28 Mayıs 2013 19:18

Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’ne öğrenci çekmek amacıyla cazip fırsatlar sunuluyor. Bölüm Dekanı Prof. Dr. Osman Çetinkaya, su ürünleri bölümünü tercih eden ve kayıt yaptıran öğrencilere her ay 200 TL karşılıksız burs imkânı sunacaklarını söyledi. Sunulan fırsatların arasında erkek mezunlar için askerliğini bahriyeli yapma şansı dahi var.

SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çetinkaya, belki de Türkiye’de bir ilke imza atarak bölümlerine öğrenci çekmek maksadıyla karşılıksız burs imkânı sunacaklarını açıkladı. Bölüm ilk açıldığında 500 olan öğrenci sayısının çeşitli sebeplerden dolayı bugün 170’e kadar gerilediğini belirten Çetinkaya, “Bunun en önemli sebepleri; Liselerden sayısal bölüm mezunlarının sayısındaki ciddi düşüş. Bu sıkıntıyı sadece biz değil tüm sayısal bölüm puanıyla öğrenci alan mühendislikler yaşıyor. Ayrıca geçtiğimiz sene kontenjan sıkıntısı da yaşadık. Su ürünleri Mühendisliğini bitiren öğrencilerimizin kamuda istihdam edilmeleri de kısıtlandı. En büyük handikaplardan biri de istihdam yapısının değişmesi. Şöyle ki işletmeler 4 yıllık fakülte mezunu olan Su Ürünleri Mühendisi yerine 2 yıllık üniversite mezunu teknikerleri bünyelerinde çalıştırıyorlar. Bu da istihdam da sıkıntı oluşturuyor. Bu sorun çözülmediği takdirde dünyada giderek sorunlu ülkeler arasına gireceğiz. Ayrıca Su ürünleri meslek kanununu da çıkarılması için çalışmalara başladık. Bu kanun çıktığı zaman mühendislerimizin yetki ve sorumlulukları yasalarla sabit olacak” dedi.

BÖLÜMÜ TERCİH ET 200 TL KARŞILIKSIZ BURSU KAP

Öte yandan su ürünleri sektöründe çalışan kişi ve şirketler arasında yaptıkları protokolle, SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’ni 2013 LYS’de tercih eden ve kayıt yaptıran her öğrenciye hiçbir ön koşul aranmaksızın yılda 10 ay süreli olmak üzere ayda 200 TL karşılıksız öğrenim bursu verileceğini belirten Çetinkaya, “Su ürünlerinin özel sektörü çok güçlü. Bizim bölümümüzü özendirmemizdeki asıl amaç; öğrencilerimizle sektör arasında bir bağ kurmak ve ileri de bu şirketlerden birinde istihdam edilmelerini sağlamak. Biz bursla bu bağı oluşturmak istiyoruz. Çok etik olmayacak ama bölümümüzde istihdam garantisi veriyoruz” diye konuştu.

EN HIZLI BÜYÜYEN TARIM SEKTÖRÜ

Diğer taraftan su ürünleri sektörünün en hızlı büyüyen tarım sektörü olduğuna dikkat çeken Çetinkaya, “Biz kendi değerlerimizin farkında değiliz. Bugüne kadar 1300 mühendis yetiştirdik. Yurt dışına öğretim üyesi ihraç eder konuma geldik. Ama bugün gelinen nokta ortada” şeklinde konuştu.

SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ KONTENJANI VE PUAN TÜRÜ

2013-2014 öğretim yılında ESÜF'ne ÖSYM tarafından 25 kontenjan verildi. Öğrenciler LYS'den aldıkları Sayısal alanda (MF) MF-2 kategorisindeki puanla Fakülteyi tercih edebilirler. Halen bir puan ve başarı sıralaması alt sınırı olmadığından MF-2 kategorisinde puanı olan her öğrenci tercih yapabilir. MF-2 puanı olan her öğrencinin ESÜF'ü tercih etme hakkı ve kazanma şansı vardır.

SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLERİ NERELERDE ÇALIŞABİLİR?

Su Ürünleri Mühendisleri balık yetiştirme ve üretme çiftliklerinde, akvaryum sektöründe, su ürünleri işleme ve balık yemi fabrikalarında, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı merkezde ve Tarım İl Müdürlülüklerinde, Su Ürünleri Araştırma Enstitülerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birimlerinde, Gümrüklerde, Orman ve Su Bakanlığı'nda (DSİ), çalışabilirler.

Su Ürünleri Mühendisleri gemi adamlığı, kıyı kaptanlığı ve balık adamlık gibi işler de çalışabilirler.

ASKERLİĞİNİ BAHRİYELİ YAPMA ŞANSI

Erkek mezun öğrencilerin çoğu Deniz kuvvetlerine bağlı denizci (Bahriyeli) olarak askerliklerini yapabilme avantajına sahiptirler. Su Ürünleri Mühendisleri tüm genel sınavlara girebilir, genel sınavlarla personel alınan tüm kuruluşlarda, çeşitli işlerde, üniversitelerde çalışabilir. Su Ürünleri Mühendisleri proje ve danışmanlık şirketlerinde su ürünleri tesislerin projelendirilmesi ve kontrolü, ÇED raporlarının hazırlanması, balık sağlığını koruma ve tesis danışmanlığı hizmetlerinde görev yapabilirler. Sektörle ilgili vakıf, dernek, kooperatif, kooperatif birlikleri ile İl Özel İdarelerinde, Bölgesel kalkınma ajanslarında, Kırsal Kalkınma (TKDK) kurumunda projelerde çalışabilirler.

 

 

Bu haber 1635 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...