Isparta’nın lokomotifi İmalat, İnşaat ve Mermer

28 Mayıs 2013 19:19

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü yoğun bir araştırma sonrası Isparta’nın işgücü piyasası raporunu hazırladı. Önemli bilgiler içeren rapor 447 işverenle birebir yapılan görüşme sonrası hazırlandı. Rapora göre Isparta’da işgücünde öne çıkan sektörler imalat, inşaat ve mermer olurken, kentteki işsizlik oranı ise yüzde 7.1 olarak ortaya çıktı. Raporda en dikkat çekici husus ise kaynakçı bulmakta zorluk çekilmesi.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü (İŞKUR) Hüseyin Ergin, Isparta’daki işgücü piyasasının son durumunu analiz etmek için bir rapor hazırladıklarını belirtti. 447 işverenle birebir yapılan görüşmeler sonrası ortaya çıkan ankette ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

İŞVEREN İŞÇİ ALIMINDA İŞKUR’U TERCİH EDİYOR

Isparta’da çalışanların büyük bir kısmının inşaat, imalat, toptan ve perakende sektörlerinin oluşturduğunu belirten Ergin, işverenlerin yüzde 63.8’inin işçi alımında İŞKUR’u tercih ettiğini söyledi. Isparta’da en çok aranan işçinin ise kaynakçılar olduğuna dikkat çeken Ergin, kentteki işsizlik oranının da yüzde 7.1 olduğunu açıkladı.

İŞGÜCÜNÜ KATILIM ORANI YÜZDE

Öte yandan Isparta’da işgücüne katılım oranının ise yüzde 50 olduğunu bilirden Ergin, ortaya çıkan tabloya göre Isparta’da işsizlik oranının azaldığını söyledi. İşte hazırlanan rapor;

“Antalya, Isparta, Burdur bölgesinin gayri safi katma değeri (GSKD) 2008 yılında 2004 yılına göre yüzde 59 artarak Türkiye ortalamasının üzerindedir. Antalya, Isparta ve Burdur bölgesinde tarım sektörünün oranı yüzde 14.4 ile Türkiye ortalamasının üzerinde, sanayi sektörünün oranı yüzde 14.7 ile Türkiye ortalamasının altında, hizmet sektörünün oranı ise yüzde 70.9 Türkiye ortalamasının üzerinde seyretmiştir. Antalya, Isparta ve Burdur bölgesinde hizmet sektöründen elde edilen gayri safi katma değerin yüksek, sanayi sektöründen elde edilen gayri safi katma değerin düşük olduğu görülmektedir. Ancak 2004 ve 2005 yıllarında tarım sektöründen elde edilen GSKD sanayi sektöründen elde edilen GSKD’yi geçmiştir.

12 BİN İŞSİZ VAR

TÜİK’ten alınan verilere göre 2011 yılında Isparta’daki işsizlik oranı yüzde 7.1’le Türkiye ortalamasının altındadır. İstihdam oranı yüzde 46.4, işgücüne katılım oranı yüzde 50’dir. Isparta’da işgücü 163 bin, istihdam 152 bin, işsiz 12 bin, işgücünde olmayan nüfus ise 164 bin kişidir.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 76’SI ERKEK

Isparta’da sektörlere göre çalışanların yüzde olarak dağılıma bakıldığında ilk üç sırada imalat, toptan ve perakende, inşaat sektörleri yer almaktadır. Isparta’da çalışanların yüzde 76’sı erkek, yüzde 24’ü kadındır. Açık işlerin sektörel dağılımına baktığımızda Isparta için ilk üç sırada şu sektörler bulunmaktadır: imalat, toptan ve perakende ticaret, inşaat. Isparta’da en fazla açık işin bulunduğu mesleklere baktığımızda; beden işçisi yüzde 9.4 ile ilk sırada, mermer işçisi 7.5 ile 2. sırada, şoför-yük taşıma 4.7 ile 3. sıradadır. Isparta’da işverenler açık işleri karşılama yoluna giderken, son yıllardaki aktif işgücü politikalarıyla dikkatleri üzerine çeken ve etkin bir kamu kuruluşu oyan İŞKUR’u yüzde 63.8’lik bir oranla ilk sırada tercih etmektedirler.

ISPARTA’DA KAYNAKÇI BULMAK ÇOK ZOR

Isparta ilinde temininde en fazla güçlük çekilen ilk 10 mesleğin içerisinde ağırlığına bakıldığında; ilk sırada yüzde 6.9 ile kaynakçı mesleği gelmektedir. Kaynakçı mesleğini yüzde 4.6 ile beden işçisi, yüzde 4 ile şoför-yük taşıma, yüzde 3.7 ile iş makineleri operatörü, yüzde 3 ile pazarlamacı, yüzde 2.3 ile soğuk demirci izlemektedir.

İŞVEREN NİTELİKLİ İŞÇİ ARIYOR

Isparta’da işverenlere mesleklerin temininde güçlük çekilme nedenlerini sorduğumuzda ilk sırada yüzde 74.5’lik oranla, ilgili meslekte yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman olmaması cevabı gelmiştir.”

 

Bu haber 710 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...