“Lise Son Sınıf Öğrencilerine 45 Gün İzin Uygulaması Öğretmenleri Mağdur Etmemelidir”

30 Mayıs 2013 16:20

Eğitim-Sen Isparta Temsilciliği Başkanı M. Rıfat Gürbüz, lise son sınıf öğrencilerine yönelik izin uygulamasının öğretmenleri mağdur ettiğini ifade etti.

Gürbüz’ün açıklaması şöyle: “Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sisteminin ne kadar sınav odaklı olduğunu ispatlayan, öğrencilerin nasıl dershanelere mahkum edildiğini onaylayan yeni bir karara imza attı. Geçtiğimiz yıllarda sıkça gündeme gelen lise son sınıf öğrencilerinin sınav döneminde rapor alması uygulamasının önüne geçmek iddiasıyla, velilerinin yazılı başvurusu üzerinde 45 gün izinli sayılması kararlaştırıldı.

Bakanlığın sınav merkezli eğitim sistemini onaylayan kararına göre Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) hazırlanan lise son sınıf öğrencilerine "zaman baskısı yaşamadan hazırlık sürecinde derslerine daha iyi motive olmaları", "sınav streslerinin olabildiğince azaltılarak sınavlara psikolojik olarak daha rahat girmeleri" ve "gerçeğe uygun olmayan beyan ve diğer suretle rapor alınmasını önlemek" gibi gerekçelerle 45 gün izin verildi.

Eğitimin hızla piyasa ilişkileri içine çekildiği ve öğrencilerin özel dershane, özel ders kıskacında eleme sınavlarına mahkum edildiği bir ortamda verilen bu karar. Milli Eğitim Bakanlığının okullardan ve eğitim sisteminden ümidini kestiğinin göstergesidir.

Lise son sınıf öğrencilerine "45 gün izin" uygulamasının bir başka önemli yönü, öğrencilerin izin alması nedeniyle dersleri boş geçme ihtimali olan öğretmenlerin ek ders ücretlerinin ödenip ödenmeyeceği tartışmaları, binlerce öğretmeni tedirgin etmeye başlamıştır. Bakanlığın söz konusu "45 gün izin" tasarrufunda herhangi bir etkileri olmadığı halde, görevleri gereği okula gelecek olan öğretmenlerin ek ders ücreti eksiksiz olarak ödenmek zorundadır. Öğrencilerin izinli sayılması nedeniyle derslerin boş geçecek olmasında öğretmenlerin hiçbir sorumluluğu olmadığı gibi, idarenin tasarrufu nedeniyle yapılamayan dersler işlenmiş gibi sayılmalı ve hak edilen ek dersler eksiksiz bir şekilde ödenmelidir. Nasıl ki eğitime kar tatili engeli nedeniyle öğretmenin o gün yapamadığı dersleri yapmış gibi ücretlendiriliyorsa, bu konuda da da aynı kural işletilmeli ve hiç kimse mağdur edilmemelidir.

MEB`in yayınladığı "45 gün izin" genelgesine göre öğrencinin okula gelmemesi ve ders yapılamaması durumunda öğretmenin ek ders alıp almayacağı net değildir. Oysa öğretmenler ders programına uygun olarak okula gelmek zorunda kalacaktır. Öğretmen okula geldiği halde sırf öğrenci gelmedi diye ek ders ücretinin kesilmesi adil olmayacağı gibi, benzer konularda geçmişte alınan yargı kararları gereği yanlış olacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığı`nı lise son sınıfı öğrencilerine izin uygulaması nedeniyle öğretmenleri mağdur etmemek konusunda uyarıyor, bu konuda yaşanacak herhangi bir olumsuzluk durumunda tepkimizi etkili bir şekilde göstereceğimizin bilinmesini istiyoruz”. 

Bu haber 686 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...