Komşu kızı Nazmiye ebedî istirahatgâhında

30 Mayıs 2013 19:03

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 27 Mayıs’ta hayatını kaybeden yol arkadaşı Nazmiye Demirel’e son görevini yerine getirdi. Hasta olmasına ve ayakta güçlükle durmasına rağmen cenaze törenine katılan Demirel, kendisi için istenilen koltuğu da reddetti ve 65 yıllık eşini böyle uğurladı.

Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde 4 Aralık 2010 tarihinden beri 'Alzheimer' hastalığı nedeniyle tedavi görürken, 27 Mayıs 2013 Pazartesi gecesi saat 22.27'de hayatını kaybeden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in eşi Nazmiye Demirel için, İslamköy’de cenaze töreni düzenlendi. Demirel'in uzun süredir tedavi gördüğü Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesinden ailesi ve yakınları tarafından alınan cenazesi, Çankaya Belediyesine ait cenaze aracıyla önceki gün Isparta'ya getirildi. Sağlık sorunları nedeniyle bir süredir kendisi de Güven Hastanesi'nde tedavi olan Süleyman Demirel, eşinin cenaze töreni için dün Güniz Sokak'taki evinden saat 09.15'te çıktı.

DEMİREL HAVAALANINDA OLDUKÇA ÜZGÜNDÜ

İki kişinin yardımıyla yürüyebilen Demirel, dün saat 10.00'da Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan, Isparta Süleyman Demirel Havaalanı'na özel uçakla geldi. Aprona kadar özel aracıyla giden Demirel, kendisini takip eden gazetecilere aracın içerisinden şapkasını çıkartarak selam verdi.

HELİKOPTERE MİNİBÜSLE GİTTİ

Özel uçakla Isparta Havalimanı'na inen Demirel'i Vali Memduh Oğuz ile Mehmet Ağar, Cavit Çağlar, Agâh Oktay Güner ve diğer yetkililer karşıladı. Korumaları ve doktorları eşliğinde uçaktan güçlükle inen Demirel, daha sonra  İslamköy'e götürecek helikoptere de minibüs ile gitti.

DEVLET ERKANI BU TÖRENDEYDİ

Cenaze törenine;  9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Demirel'in kardeşi Hacı Ali Demirel, manevi kızı Halide Demirel, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MHP Lideri Devlet Bahçeli, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, AKP Grup Sözcüsü Mahir Günal, eski CHP Lideri Deniz Baykal, eski Bakanlardan Yaşar Okuyan, eski Doğru Yol Partisi Lideri Mehmet Ağar, eski Demokrat Parti Lideri Hüsamettin Cindoruk, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Milletvekili Tuğrul Türkeş, eski CHP Milletvekili İlhan Kesici, işadamı Cavit Çağlar, eski Dışişleri bakanlarından Hikmet Çetin, eski TBMM başkanlarından İsmet Sezgin, CHP Milletvekili Sümer Oral, Necmettin Cevheri, eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, ünlü işadamı Rahmi Koç, eski Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı ve ünlü işadamı Ali Şen, Eski BakanlardanYaşar Topçu, İbrahim Gürdal, Murat Karayalçın, Rahmi Koç, Isparta protokolü ve çok sayıda milletvekili, bürokrat ve işadamının yanı sıra dost ve yakınları katıldı. Ayrıca dönemin Doğru Yol Partisi ve Anavatan Partisi’nden 120’ye yakın eski milletvekili ve bakan katıldı. Bunun yanında il dışından ve yut dışından toplam 1500 kişi cenaze törenine katıldı.

ÇELENK GÖNDERDİLER

Cenazeye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Ergenekon Davası’nın tutuklu sanıkları İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ve İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ile Ergenekon’un firari sanığı Bedrettin Dalan da çelenk gönderdi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN ÇELENGİ KIRILDI

Bu arada cenaze töreninde Başbakan Erdoğan'ın gönderdiği çelenk bir vatandaş tarafından kırıldı. Törene katılanlar çelengin kırılmasını kınarken, çelenk de cami dışına çıkarıldı.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Cenaze töreninin yapılacağı cami ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındığı gözlenirken, jandarma ekipleri bomba uzmanı köpeklerle patlayıcı madde araması yaptı. Bu arada, cami yanına kurulan çadırda, cenaze töreni sonrası misafirlere dağıtılmak üzere 2 bin kişilik elma suyu konsantresi hazırlanırken, bunun yanında Nazmiye Demirel'in doğduğu evde, akrabaları tarafından defin sonrası dağıtılmak üzere 2 bin kişilik irmik helvası ve kavurmalı pilavdan oluşan menü hazırlandı.

DEMİREL KENDİSİ İÇİN HAZIRLANAN ÖZEL HELİKOPTERLE GELDİ

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eşinin cenaze törenine özel bir helikopterle geldi. Daha sonra aracıyla Demirel Vakfı Başkanlığına geçen Süleyman Demirel, burada 30 dakika dinlendikten sonra taziyeleri kabul etti.

HOŞGELDİN 'BABA' GÜLE GÜLE ‘KOMŞU KIZI NAZMİYE’

Eşinin cenaze törenine gelen Süleyman Demirel Isparta’da 'hoşgeldin baba' sesleriyle karşılandı. İslamköylüler ise Nazmiye Demirel için 'firstlayd değil o bizim komşu kızı Nazmiye oldu' dediler.

ENFEKSİYON KAPMA İHTİMALİNE KARŞI ÖNLEM ALINDI

Öte yandan Demirel’e ulaşmak ve tokalaşıp başsağlığı dilemek isteyen vatandaşlar korumalar tarafından engellendi. Bu önlem Demirel’in enfeksiyon kapmaması için alındı. Bu arada Demirel’in ayakta durmakta güçlük çektiği gözlendi.

ADANALI İŞADAMINDAN ISPARTALILARA TEPKİ!

Diğer taraftan Adanalı İşadamı Ali Milli de Nazmiye Demirel’in cenaze törenine katıldı. Ahde vefa için bugün Isparta’ya geldiğini belirten Milli, “Adana’ya zamanında çok yardımı oldu. Ben de nadir yetişen bir çiçek türü olan Manolya ve Adana toprağı getirdim. Toprağı mezarın üzerine dökeceğim” dedi. Milli ayrıca Ispartalılara da sitem ederek “İl dışından çok sayıda katılımcı var ama Ispartalılar nerede? Bu mu vefa örneği?” diyerek tepkisini gösterdi.

CENAZE NAMAZINI YILMAZ KILDIRDI

Öğlen namazı yaklaşınca tüm katılımcılar cenaze töreni için yerlerini aldı. Öğle namazının kılınmasının ardından camiden çıkan cemaat, tabut önünde bekleyenlerle birlikte saf tuttu. Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın cenaze namazını kıldırmasının ardından helallik alındı.

AİLE KABRİSTANINA DEFNEDİLDİ

Nazmiye Demirel'in cenazesi, Şehriban Hatun Camiinde kılınan öğle namazının ardından, Nazmiye Demirel'in babası Mesut Şener, annesi Kebira (Kübra) Şener, kız kardeşi Faden Güneş Şener ve erkek kardeşi Yılmaz Şener'in mezarlarının bulunduğu aile mezarlığına defnedildi.

DEMİREL TOPRAĞI MENDİLLE ATTI

Demirel, mezarlıkta sandalyeye oturdu. Korumalarının, eşinin mezarından alarak bir mendile koyduğu toprağı, Demirel de mezara attı. Defin işlemi gerçekleştikten sonra Süleyman Demirel, mezarlıkta bulunanlara dönerek, "Hepinizden Allah razı olsun. Çok sağolun. Allah mekânını cennet etsin." dedi.

YAKLAŞIK 3000 KİŞİ KATILDI

Bu arada Nazmiye Demirel’in cenaze törenine yaklaşık 3000 kişi katıldı. Törene katılanların çoğunlukla Isparta dışından olması dikkatlerden kaçmadı.

 

 

Bu haber 1402 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...