ABD’li heyetten, ticaret geliştirme incelemesi

1 Haziran 2013 13:14

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) organizasyonuyla ABD’nin Georgia Eyaleti’ndeki belediye başkanlarından oluşan heyet, Antalya’ya geldi. Antalya ekonomisi ve öne çıkan sektörler hakkında BAKA’da bilgilendirilen ABD’nin üçüncü büyük limanı Savannah’ın bulunduğu Georgia Eyaleti heyeti, Antalya Liman Başkanlığı ve Port Akdeniz’i ziyaret ederek detaylı incelemede bulundu. Konuk heyet, bundan sonra başta liman ticareti olmak üzere ilişkilerin geliştirilmesi için çalışmalar yapmak istediklerini belirtti.

ABD'nin güneydoğusunda bulunan Georgia Eyaleti’nden Savannah Belediye Başkanı Edna Branch Jackson, Auburn Belediye Başkanı Linda Maria Blechınger, Duluth Belediye Başkanı Nancy Harrıs, Savannah İl Meclisi Üyesi Thomas Curry Bordeaux, Atlanta Şehri Sigorta Şirketi Yetkilisi  Terry Caleb Samples, İstanbul Center Başkanı Turan Kılıç ve İstanbul Center Üyesi Mustafa Veysi  Nural’dan oluşan heyet, Antalya’ya geldi. ABD’li heyet, Antalya ekonomisi ve işbirliği fırsatları hakkında bilgi almak için BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi’ni (YDO) ziyaret etti. Bölgede ön plana çıkan sektörler, Antalya’nın genel ekonomik yapısı, Antalya’da ön plana çıkan turizm dalları ve tarım hakkında ABD’li heyete, detaylı bilgiler veren YDO uzmanları, BAKA olarak Georgia Eyaleti ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.

‘TİCARİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMELİYİZ’

İş, ticaret bağlantılarını ve karşılıklı fırsatları değerlendirmek amacıyla Türkiye'ye gelen ABD’li heyet, BAKA Antalya YDO Uzmanları Seyitcan Altınkaynak ve Selin Şen’in eşliğinde Antalya Liman Başkanlığı’nı ziyaret etti. ABD’li heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Antalya Liman Başkanı Murat Müftüoğlu, Antalya Limanı ve Antalya Liman Başkanlığı işleyişi hakkında bilgi verdi. Antalya’da 120 km’lik bir sahil alanından sorumlu olduklarını belirten Müftüoğlu, bu alan içerinde yük limanı olarak kullanılan tek büyük limanın Antalya Limanı olduğunu söyledi.

Antalya Limanı ile Türkiye’deki liman başkanlıklarının işleyişi hakkında bilgi veren Müftüoğlu, Türkiye’de liman başkanlıklarının daha ziyade denetleyici role sahip olduğunu, söz konusu denetimin etkin bir biçimde sağlanabilmesi için son yıllarda limanlarda denizcilik kökenli kişileri görevlendirdiğini, bu uygulamanın Türkiye’deki limanların başarısını artırdığını kaydetti.

Verilen bilgiler ve misafirperverlik için heyet adına teşekkür eden Savannah Belediye Başkanı Edna Branch Jackson, Savannah’ın da ABD’nin üçüncü en büyük limanına sahip olduğunu söyledi. Belediye Başkanı olarak Savannah ve Antalya Limanları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiğini ve Antalya’dan Savannah’a direk bir gönderi bulunmadığına dikkat çeken Jackson,  ancak diğer yükleme limanlarından Savannah’a yük gönderisi yapıldığını bildiklerini söyledi. Antalya ve Savannah limanları arasındaki ilişkileri artırmayı hedeflediklerini belirten Başkan Jackson, “Antalya ile Georgia Eyaleti arasındaki ticari ilişkileri geliştirmeliyiz. Bu ziyaret, umuyoruz ki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır” dedi.

BAKA organizasyonluya gerçekleştirilen liman incelemeleri kapsamında ABD’li heyet, Antalya Ticari Limanı Port Akdeniz’i de ziyaret etti. Konuk heyete Antalya Ticari Limanı hakkında bilgiler veren yetkililer, Port Akdeniz’in bin322 metreuzunluğunda rıhtımı ve yaklaşık 166 bin 800 metrekarelik terminal sahasına sahip olduğunu, limanın kurvaziyer limanı, konteyner limanı, dökme yük ve marina içeren çok amaçlı bir liman olduğuna dikkat çekti.

Georgia Eyaleti’nin özellikle Savannah Kenti ile Antalya arasında önemli benzerlikler bulunduğunu gözlemlediklerini ifade eden ABD’li heyet, ekonomik bağların geliştirilmesi için BAKA ile projeler geliştirmek istediklerini belirtti.

 

Bu haber 597 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...