“Tütün karşıtı mücadelemiz devam ediyor”

1 Haziran 2013 13:15

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada; toplum sağlığını üst düzeyde tutmak ve hava kalitesini yükseltmek amacıyla, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını önlemeye yönelik mücadelelerinin devam edeceğini bildirdi.

Kişioğlu açıklamasında; “İl Tütün Kontrol Kurulu Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda ilimizin kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve üniversitemiz işbirliği ile oluşturulan Tütün Ve Tütün Mamulleri ve Dumansız Hava Sahası mücadelesi yapan Vali Yardımcısı başkanlığı ve Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinatörlüğünde çalışmaları yürüten resmi bir kuruldur. Tütün karşıtı mücadelenin toplumun her kesimi tarafından desteklendiğinde başarılı olacağına inanan kurul 4207 sayılı kanunla değişik 5727 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun, 19 Ocak 2008 tarihli ve 26761 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve 19 Temmuz 2009 tarihinde tüm hükümleriyle yürürlüğe girdiği andan itibaren mücadelesine kesintisiz devam etmektedir.

Her yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" olarak kutlanmaktadır. Tütün kullanımının yaygınlığı, tütün kullanımının diğer bağımlılıkların da önünü açması ve son yıllarda tütüne başlama yaşının giderek düşmesi nedeniyle özellikle çocuk ve gençleri hedef alan etkinliklere öncelik verilmektedir. Bilindiği gibi pek çok kanser hastalığının ve akciğer hastalığının kökeninde yaygın tütün kullanımının bulunduğu çalışmalarla ispatlanmıştır. Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yapılan etkinliklerde de tütün ve mamullerinden toplumun uzak durmasını teşvik edecek etkinlikler yapılmaktadır.

Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının, neden olduğu ölümler ve hastalıklar dışında ekonomik olarak da zararı azımsanmayacak kadar fazladır, ayrıca çevreye de pek çok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Sigara ve sigara dumanı, katran, karbon monoksit ve nikotine ek olarak amonyak, arsenik, hidrojen siyanür, formaldehit ve metan gibi son derece zehirli olan 4000’den fazla kimyasal madde içermektedir.

Sigaranın zararlı etkileri sigara dumanı bulunan ortamlarda devam etmektedir. Sigara dumanı bulunan ortamdaki kişiler kendileri sigara kullanmasalar da pek çok zararlı madde ile karşılaşmaktadırlar. Sigara içilen ortamlarda zehirli ya da kanser yapıcı özelliği olan formaldehit, arsenik, amonyum ve hidrojen siyanid gibi maddeler solunmaktadır.

Sigara, genellikle erişkinlerin kullandığı bir bağımlılık yapıcı madde olarak bilinmekle beraber bebek ve çocuklar üzerinde de pek çok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Çocuklar, çoğunlukla sigara kullanmamalarına karşın, erişkinlerin sigara içmelerinden en fazla etkilenen gruplar arasında yer almaktadırlar. Akciğerleri henüz gelişmekte olan ve yetişkinlerden daha fazla ve hızlı nefes alıp veren çocuklar için sigaranın zararları daha yıkıcı olmaktadır. Yapılan çalışmalarda hem gebelik döneminde annenin sigara içmesi, hem de çocukların çevresel sigara dumanına maruz kalmasının akciğerin gelişimini olumsuz etkilediği, solunum sistemi enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonları ve çocukluk çağı astımı gibi hastalıkların görülme oranını arttırdığı, duman ile temasın artması ile bu problemlerin şiddetinin arttığı açıkça gösterilmiştir. Ayrıca, ani bebek ölümü, davranış ve algılama problemleri ve ileri yaşlarda sigara içme oranının artması da yine dumana maruz kalma ile ilişkili bulunmuştur. Yine sigara içilen evlerde büyüyen çocuklarda solunum sistemi hastalıkları daha fazla görüldüğü bilinmektedir.

Sağlık çalışanları özellikle gençleri düşünerek koruyucu önlemlerde etkin bir rol oynamalı ve tütünün tehlikelerine karşı çocuk ve gençleri uyarmalıdır. Yasanın yürürlüğe girdiği 19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren sağlıklı kuşaklar yetiştirebilmek ve çocuklarımızı koruyabilmek için, aile ortamı başta olmak üzere tüm toplumda sigara içiminin azaltılmasını hedefleyerek çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Faaliyetlerimiz arasında;  “Dumansız Hava Sahası Ormanı”,  “Dumansız Hava Sahası Küçükler Kros Yarışması”, “Dumansız Hava Sahası Futbol Turnuvası”, “Dumansız Hava Sahası Tavla Turnuvası”, “Dumansız Hava Sahası İftar Yemeği”, “Dumansız Hava Sahası Tiyatro Gösterileri”, “Dumansız Hava Sahası Konseri”, “Dumansız Hava Sahası Şenlik Stantları”, “Dumansız Hava Sahası Eğitimleri”, “Dumansız Hava Sahası Anneler Günü Etkinlikleri”, “Dumansız Hava Sahası Bilgilendirme Stantları”, “Dumansız Hava Sahası resim, kompozisyon, müzik, şiir yarışmaları” ve daha birçok etkinlikler düzenlenmiştir. Toplum sağlığını üst düzeyde tutmak ve hava kalitesini yükseltmek amacıyla, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını önlemeye yönelik mücadelemiz devam edecektir.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü etkinlikleri her yıl düzenli olarak yapılmaktadır. Bu sağlıksız ve ilkel alışkanlıktan halkımızı korumalı ve dahası kurtarmalıyız! Sigaranın verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolu; sigarayı tamamen bırakmaktır. Toplumumuzun tüm kesimini hep birlikte  “Dumansız Hava Sahasını” oluşturmaya çağırıyoruz. 31 Mayıs Tütünsüz Gününü vesile ederek sigarayı bırakmaya davet ediyoruz. Lütfen kendinize bir iyilik yapın geç olmadan sigarayı bırakın. Önümüzdeki yıllarda sigara ile mücadelenin artarak devam edeceğine, sabırla yol kat edileceğine ve sağlıklı bir topluma ulaşılacağına inanmaktayız. Bunun için tüm resmi ve sivil kuruluşların yakın işbirliğine gereksinimiz bulunmaktadır. Bugün birlikte adım atmak için en uygun gündür.

Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak;

Lütfen;  

*kendinize

*sevdiklerinize

*size ihtiyacı olanlara

BİR İYİLİK YAPIN,

Geç kalmadan sigarayı bırakın !!!   diyoruz.

SAĞLIKLI GÜNLER SİZİNLE OLSUN…!”

 

 

 

Bu haber 709 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...