Tarihi Çınaraltında Cephe düzenlemesine başlandı

1 Haziran 2013 13:24

Yalvaç Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları ile sekiz asırlık çınar ağacının bulunduğu meydan tarihi dokusuna kavuşturulacak. Öncelikle dükkanların çatıları onarılıp tek kotta toplanacak ve cepheleri de Selçuklu dokusuna uygun ahşap giydirmelerle orijinal haline getirilecek.

Kent merkezinde bulunan Çınaraltı meydanı ve çevresinde konumlanan Selçuklu eseri Devlethan camii, Demirciler Bedesteni, günümüze ulaşmamış medrese ve hamam Yalvaç’ta Türklerin gelip yerleştiğindeki merkezi gösterir. Eski Türk yerleşimlerinde mutlaka asırlık bir çınar ağacı bulunur. Yalvaç’ta meydana ismini veren çınar ağacı da 1200’lerde dikilmiş yaklaşık 800 yaşındadır.

Ağaç çevresinde yarım ay biçimli dizilmiş 13 dükkan bulunmaktadır. Bu dükkanların büyük bölümü kahvehane olup, her kahvehane kendine ait örtülerle belirginleştirilmiş masalarına hizmet eder. Yalvaç’ta günümüzde de hala devam eden ahilik kültürü ve ahlakının bir göstergesi olarak kimse kimsenin müşterisi ve rızkına göz dikmeden, büyük bir saygı ve uyum içinde çalışırlar. Kahvehanelerin haricinde iki dükkan berber bir dükkan av bayii ve bir dükkan da  tarım ilaçları satan iş yerleri olarak hizmet verir.

Bu projeyle, zamanla birbirinden farklılaşarak tarihi dokusundan uzaklaşmış dükkanların cephelerinin tarihi dokusuna kavuşturulması amaçlanmaktadır. Selçuklu dokusuna uygun ahşap cephe giydirmeleri yapılacak, çatılar yeniden ele alınıp tarihi dokuya uygun kiremit örtü ile kaplanacak, asırlık çınar ağacı, dükkanlar ve tarihi meydanın aydınlatması da yeniden ele alınacaktır. Ayrıca günümüzde masa ve sandalyelerle hizmet veren kahvehanelerde eskiden ahşap sedirler üzerinde oturulmakta olduğu 1924 yılında çekilmiş bir fotoğrafta görülmüştür. Bu nedenle düzenlemenin bir bölümünde eskiden olduğu gibi sedirler de yerleştirilecektir.

Başlayan restorasyonun Yalvaç tarihi açısından son derece önemli bir proje olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Tekin Bayram, projenin  Yalvaç Belediyesinin yanı sıra, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü ve Antalya Mimarlar Odası tarafından ortaklaşa bir çalışma ile hazırlandığını söyleyerek, söz konusu projenin de Antalya Koruma Kurulu tarafından onaylandığını belirtti.

 

Bu haber 1432 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...