“Tek başına anne sütü ile beslenen bebekler normal büyür ve gelişirler”

1 Haziran 2013 13:25

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, anne sütü ile beslenmenin önemine dikkat çekerek, anne sütü ve emzirmenin özendirilmesi, korunması, desteklenmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Kişioğlu’nun açıklaması şöyle: “Emzirme bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun, eşi bulunmaz bir beslenme yöntemidir. Anne ile bebeğin sağlığı üzerinde çok özel biyolojik ve duygusal bir etkiye sahiptir.

İdeal olan yaşamın ilk 6 ayında beslenmenin sadece emzirme yoluyla gerçekleşmesidir. Bu dönemde tek başına anne sütü ile beslenen bebekler normal büyür ve gelişirler. Bebeğe hiçbir ek besin verilmesine gerek yoktur. Anne sütü ilk 6 ay bebeğin tüm besin ve vitamin gereksinimini karşılayacak niteliktedir. Bu yüzden tıbbi bir engel olmadıkça ilk 6 ay bebek sadece anne sütüyle beslenmeli, en az 2 yıl anne sütü verilmelidir. Bu dönemde anne sütü bebeğin su ihtiyacını da karşıladığı için su vermeye gerek yoktur. .

Bakara suresi 233. Ayet;

“Anneler, çocuklarını, emzirmenin tamamlanmasını isteyenler için tam iki yıl emzirirler.”

Başarılı bir emzirmenin başlatılması ve sürdürülmesi için, annelerin doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında sadece aileleri ve toplum tarafından değil, bütün sağlık sistemi tarafından etkin olarak desteklenmesi gerekir.

ANNE SÜTÜNÜN BEBEĞE YARARLARI

Anne sütünün temiz bir besin olması ve verilirken biberon gibi araç gereç gerektirmemesi nedeni ile yalnız anne sütü ile beslenen bebeklerde enfeksiyon görülme riski azdır.

Anne sütü daima hazırdır, Her zaman uygun ısıdadır.

Sindirimi daha kolay olduğundan ishal, kabızlık ve gaz sancıları daha az görülür.

Anne sütü ile bazı bağışık maddeleri çocuğa geçtiğinden, bebeği birçok bulaşıcı hastalıklara karşı korur.

Anne sütündeki demir ve kalsiyum bebeğin barsaklarında daha iyi emilir. Bu nedenle raşitizm ve anemi daha az görülür.

Anne sütüyle beslenmenin sağlığa olumlu etkileri sadece verildiği süreye kısıtlı değildir. Anne sütüyle beslenen bebeklerin yaşamının ileri dönemlerinde büyümesi daha normal seyreder.Yapılan çalışmalarda anne sütüyle beslenen çocuklarda ilerde şişmanlık, kalp damar hastalıkları daha az görülür. Anne sütüyle beslenen çocukların zeka gelişimi, anne sütü almayanlara göre daha iyidir. Konuşma problemleri daha az görülür. Çene ve ağız gelişimine ait bozukluklar, diş çürükleri ve orta kulak iltihabı daha az görülür. 

Bebek her istediğinde ve istediği süre kadar emzirilmelidir. Sütünün yeterli olduğunu bebeğin günde 5-6 defa idrara çıkmasından ve aylık kilo almasından anlaşılabilir. Anne sütü alan bebekte ilk 6 ayda anne sütü yanında başka ek besinlerin verilmesi, ülkemizde çoğu zaman geçerli bir neden olmadan uygulanan yaygın bir gelenektir. İlk 6 ayda bebeğin kilo almasında duraklama varsa ve bu durum anne sütünü arttırıcı önlemlerle ( Sık emzirme, her iki memeden de emzirme, geceleri de emzirme gibi) düzeltilemezse bu durumda doktora başvurmak gerekir. Ek besine geçme kararı doktor tarafından verilmelidir. İlk 6 ayda anne sütünün yerine önerilebilecek tek ek besin hazır ( formüle ) mamalardır. Mama biberonla değil kaşıkla verilmelidir. Biberonla beslenmede bebek kısa sürede emmeyi tamamen bırakabilir. Biberonun diğer sakıncası da temizliğinin zor olması ve enfeksiyon riskidir. Ayrıca emzirme anne ve çocuk arasındaki duygusal bağın gelişmesini sağlar

NEDEN ANNE SÜTÜ?

•Anne sütü üstün içeriği ile, yeni doğan bebeğin tüm gereksinimini 6 ay boyunca tek başına karşılayabilen kolay sindirilebilen ideal bir besindir.

•Anne sütü ile beslenen bebeklerde,  enfeksiyona daha az rastlanır.

•Bebeğin ilk aşısıdır, bağışıklık sistemini güçlendirir.

•Alerjik reaksiyonlar daha az olur.

•Ani bebek ölümleri, anne sütü almayanlara göre daha az görülür.

•Anne sütü alan bebeklerin zeka seviyesi daha yüksek olup, okul başarıları daha iyidir.

•Anne bebek arasındaki sevgi bağı daha güçlü olup, çocuğun psikolojik gelişimi ve kendine özgüveni daha iyidir.

•Anne ile bebek arasında kurulan ilk güçlü köprüdür.

•Sindirimi daha kolaydır.

•Kulak enfeksiyonları, ishal, solunum yolu hastalıkları daha az görülür.

•Anne sütü alan bebeklerde karın ağrısı gaz sancısı ve kabızlık daha az görülür.

•Anne sütü ile beslenen bebeklerde ileriki yaşamlarında obezite gelişme riski daha azdır.

•Emzirme bebeğin diş sağlığını korur.

•Anne sütü sentetik hormonlar içermez tamamen doğaldır.

•Anne sütü bebek için doğal bir sakinleştiricidir.

•Anne sütü alan bebeklerde reflü az görülür.

•Emzirme annede ileriki yaşta kemik erimesi olasılığını azaltır.

•Bebekliğinde yeterli süre anne sütü almış olan yetişkinlerde lenfoma, lösemi, diabet gibi hastalıkların sıklığı azalır.

•Emziren anneler bu işlem için gerekli enerjiyi sağlamak için depolanan yağ dokusunu kullanarak kilo kontrolü yapabilirler.

•Emziren annelerde yumurtalık, meme, rahim kanseri riski azalır.

NE KADAR SÜRE ANNE SÜTÜ VERİLMELİDİR?

Anne sütü ilk 6 ay tek başına bebeğin beslenmesi ve gelişimi için yeterlidir.6. Aydan              sonra uygun ek gıdalara başlanarak emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi önerilir. Anne sütünün besleyici ve koruyucu özellikleri de 1 yaşından sonrada devam etmektedir.

Dünya sağlık Örgütü ve UNICEF 2 yaşına kadar emzirmenin sürdürülmesini önermektedir. Bebek bu şekilde yaşama sağlıklı bir başlangıç yapacaktır.

EMZİRMENİN ANNEYE YARARLARI

Ekonomiktir. Emzirme doğumdan sonra uterusun kasılmasına sebep olarak, küçülmesine yardım eder. Emzirme annenin gebelik süresince aldığı fazla kiloların harcanmasına da yardım eder. Süt yapımı çok enerji gerektirdiğinden anne bu enerjiyi kendi yağ dokularından sağlar ve kolayca zayıflar. Çocuğunu emziren kadınlarda meme ve over kanseri az görülmektedir.

Alkol, sigara, uyuşturucular, bazı ilaçların anne sütü yoluyla bebeğe geçebileceği unutulmamalıdır

Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü

Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Birimi olarak

Hedefimiz;

•Anne sütü ve emzirmenin özendirilmesi, korunması, desteklenmesi ve yaygınlaştırılması,

•İlk altı ay sadece anne sütü verilmesi, altı aydan iki yaşına kadar ek gıdalarla desteklenerek emzirmenin devam ettirilmesi,

•Fiziksel ve ruhsal sağlığı sağlam nesiller yetiştirmek adına başlattığımız çalışmalarımızın   “Altın Bebek Dostu İl Isparta” unvanının getirdiği sorumluluk bilinciyle  tüm hızıyla devam etmesidir”.

 

Bu haber 785 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...