Şenol’dan ‘Çevre Günü’ mesajı

5 Haziran 2013 18:47

CHP İl Başkanı Vedat Şenol, 5 Haziran Çevre Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Şenol’un mesajı şöyle: “Doğal çevrenin korunması amacıyla 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında 5 Haziranın Dünya Çevre Günü olması kararlaştırıldı. Her yıl Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak değerlendirilir.

1978 yılında Türkiye Çevre Sorunları Vakfı, daha sonra Çevre Müsteşarlığı kuruldu. Başbakanlığa bağlı Çevre Müsteşarlığı 05.11. Haziran  tarihleri arasını Çevre Koruma Haftası olarak kabul edildi. Çevre koruma haftasında okullarda öğrencilere doğal çevrenin korunması gerektiği anlatılır. Doğal çevrenin kirlenmesi bütün ülkelerin ortak sorunudur. Uygarlığın gelişmesi, endüstrileşme sonucu fabrikalarda insan gücüne gereksinme arttı. Kentlerde nüfusun artışı ve endüstrileşme ile birlikte çevre sorunları ortaya çıktı. Bu sorunun en önemlisi çevre kirlenmesidir.

-         Su kirlenmesi ile deniz hayvanlarının yaşam ortamları bozulur. Kirli sularda avlanan  balık ve  deniz canlılarını yemeyelim. Kirli sularda yüzmeyelim.

-         Hava kirliliği daha çok yakıtların uygun yakılmaması sonucu ortaya çıkar. Kirli hava solunuma elverişsiz havadır ve solunum yolları hastalıklarını arttırır. Ölümlere sebep olur.

-         Toprak kirlenmesi çeşitli ilaç ve gübrelerle toprağın tarıma elverişsiz duruma gelmesidir. Çiftçilerimiz tarlada kullanacakları ilaç ve gübre çeşidini ziraat mühendislerine, teknisyenlerine sormalı, hangi gübrenin hangi cins topraklarda yararlı olacağı  bilinmeli ve uzmanına sorulmadan ilaç ve gübre kullanılmamalıdır.

Birçok ilimiz çevre sorunları ile karşı karşıyadır. Örneğin Ankara’da hava, İstanbul’da su, Mersin ve Adana’da toprak kirlenmesi birer çevre sorunudur.

Doğal  çevrenin korunmasıyla ilgili :

-         Akar ve durgun sular, insan ve hayvan atıkları ile kirletilmemeli,

-         Biriken çöpler hemen kaldırılmalı,

-         Zararlı hayvanların, böceklerin (karasinek ve sivrisinek) üreyip çoğalmaları engellenmeli,

-         Kanalizasyon borularındaki patlamalar hemen ilgililere bildirilmeli,

-         Yakıtların tam yakılması sağlanmalı, böylece enerji kaybı ve hava kirliliği önlenmiş olur.

Doğal çevrenin kirletilmesi yasalarımıza göre suçtur, para ve hapis cezası verilir. Bulunduğumuz yeri kirletmeyelim.

Atatürk son günlerinde yeşile duyduğu özlemi şöyle dile getirmiştir: Yurt toprağı! Sana herşey feda olsun. Kutlu olan sensin. Hepimiz senin için fedaiyiz. Fakat sen Türk Ulusunu sonsuzluğa dek yaşatmak için verimli kalacaksın. Türk toprağı sen, seni seven Türk ulusunun mezarı değilsin. Türk ulusu için yaratıcılığını göster.”

Bu haber 598 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...