Marka şehir Isparta için ufuk turu

7 Haziran 2013 16:46

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 5. Bölge İl Müdürlükleri ile Bağlı ve İlgili Kuruluşlar 2013 Yılı ikinci İstişare ve Değerlendirme Toplantısı, Isparta’da gerçekleştirildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İç Denetim Birim Başkanı Ahmet Önal, sanayinin mutlaka teknoloji üreten yapıya dönüşmesi gerektiğini ifade etti. ITSO Başkanı Başdeğirmen de güçlü bir işbirliği kültürü oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Antalya, Isparta, Burdur, Afyon, Denizli ve Konya’nın Bilim, Sanayi ve Teknoloji, KOSGEB, TSE ile OSB il müdürleri, BAKA, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ve STK temsilcileri, Isparta’da düzenlenen 5. Bölge İl Müdürlükleri ile Bağlı ve İlgili Kuruluşlar 2013 Yılı ikinci İstişare ve Değerlendirme Toplantısında bir araya geldi. Barida Hotels’deki toplantıya; Vali Yardımcısı Mestan Deniz, ITSO Başkanı ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Başdeğirmen, BAKA Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İç Denetim Birimi Başkanı Ahmet Önal, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İskender Akkurt ile öğretim üyeleri, TSE Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fahrettin Önder, Antalya, Isparta, Burdur, Afyon, Denizli ile Konya’nın Bilim, Sanayi ve Teknoloji, KOSGEB, TSE ile OSB il müdürleri ve STK temsilcileri katıldı. 2023 vizyonunda kapasite artırımı, AR-GE, yenilik ve girişimciliğin rolü, firmaların birlikte iş yapabilme yeteneklerinin geliştirilerek teknoloji düzeylerinin yükseltilmesi ve kapasitelerinin artırılması amacıyla 6 ilin yapabilecekleri ile yapması gerekenler konusunda fikir alışverişi yapılan toplantıda, bilginin üretilmesi, bilginin teknolojiye dönüşmesi ve bu teknolojinin de sanayi ile buluşması, işbirliği kültürü gerekliliğinin önemi vurgulandı.

GÜÇLÜ BİR İŞBİRLİĞİ KÜLTÜRÜ OLUŞTURMALIYIZ

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ortak çalışmalar, AR-GE ile teknoloji konusunda üniversitelerle işbirliğinin önemini vurguladı. Rekabet gücünü artırmak için hibe desteklerinin yeni teknik ve teknoloji kullanımı, AR-GE, girişimcilik ve iş ortaklığı yapılabilmesi amaçlarıyla hibe destekleri verildiğini hatırlatan Başkan Başdeğirmen, “Bunun için destekler doğru kullanılmalıdır. Isparta için örnek işletmelerimiz var. Bunların daha da geliştirilmesi için çalışmalıyız. Bizler güçlü bir işbirliği kültürü oluşturmalıyız. İşbirliği kültürünü kendi içerimizde başarıya ulaştırabilirsek rekabetçi dünyada işletmelerimizi sağlam zemine oturtabiliriz. Yaşanan ve yaşatan marka şehir Isparta için hep birlikte geleceğe yönelmemiz gerekmektedir” dedi.

SANAYİ, TEKNOLOJİ ÜRETEN YAPIYA DÖNÜŞMELİ

Öte yandan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İç Denetim Birim Başkanı Ahmet Önal, Bakanlığın 2011 yılında yapılandırma sürecine girdiğini ve büyük hedefleri olan 2023 vizyonuna ulaşmak için bilginin üretilmesi, bilginin teknolojiye dönüşmesi ve bu teknolojinin de sanayi ile buluşması gerektiğini belirtti. Önal, Ar-Ge ve markalaşmaya önem verilmesi, sanayinin yüksek teknolojili üretim yapısına dönüştürülmesinin hassasiyetle önem taşıdığını bildirdi. Türkiye’nin sanayi politikalarını belirlemek ve uygulamak için önemli bir adımın atıldığını, 2023 hedefleri için bakanlıklarına çok büyük görev düştüğünü belirten Ahmet Önal, Türkiye’de sanayi ürününün yüzde 10’u düşük, yüzde 70’i orta ve sadece yüzde 5’inin ileri teknoloji ile üretildiğini, bu yüzde 5’i yüzde 20’ye çıkarmak ve küreselleşmiş dünyada en az 10 marka oluşturmak hedefi için sanayinin mutlaka teknoloji üreten yapıya dönüşmesi gerektiğini ifade etti.

TEZLERİN GERÇEK HAYATA GEÇİRİLMESİ

Diğer taraftan Üniversite olarak girişimcilik ve AR-GE çalışmalarına önem verdiklerini belirten Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İskender Akkurt da, üniversitelerin son zamanlarda girişimci, yenilikçi modeli benimsediğine dikkat çekerek özel sektör ve ITSO işbirliğiyle tezlerin hayata geçirilmesini hedeflediğini belirtti. Üniversite olarak firmalar ve özel sektörlerle işbirliği yapabilmek adına model geliştirildiğini SDÜ ile ITSO’da işbirliği protokolü imzalandığını hatırlatan Rektör Yardımcısı, kurulan modelin tüm bölgeye yaymak istediklerini ve bunun için de BAKA’nın desteğinin büyük önem taşıdığını belirtti.

STANDARTLARI BELİRLEYEN ÜLKE OLMA

Son olarak TSE Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fahrettin Önder ise, kurumun yeni faaliyet alanları, hedefleri, TSE’nin dünyaya hizmet veren kurum olması için sürdürülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Ürünlerde standart ve belgenin önemini hatırlatan Fahrettin Önder, gelişmiş ülkelerin sadece standartlara uygun üretimle yetinmeyip, standartları belirleyen ülke olmaya çalıştıklarına dikkat çekti.

 

Bu haber 657 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...