Gülcü İsmail Efendi anıldı

10 Haziran 2013 18:53

Isparta Belediyesi tarafından bu yıl 13.’sü düzenlenen Uluslararası Gül Festivali dolayısıyla, gülün şehre getirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasını sağlayan Gülcü İsmail Efendi anıldı. Gülcü Mahallesi’nde düzenlenen anma törenine Isparta Belediye Başkanı  Yusuf Ziya Günaydın, MHP İl Başkanı İsa Yalçın, Merkez İlçe Başkanı Ramazan Pala, Ülkü Ocakları Başkanı Akif Çapraz, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ITB Başkanı Ahmet Adar, Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik ile mahalle sakinleri katıldı.

Yoğun yağış dolayısıyla tören Gülcü Cami avlusunda gerçekleştirildi, Müftüzade Gülcü İsmail Efendi için dualar edildi. Anma töreninde ayrıca çeşitli konuşmalar gerçekleştirildi. Gülcü Mahallesi Muhtarı Hüseyin Eroğlu, Isparta’ya ilk gülün Gülcü İsmail Efendi tarafından 1888 yılında dikildiğini ve dikildiği yerin ise o günkü adıyla Hacı Ayvaz, şu anki ismiyle ise Gülcü Mahallesi olduğunu dile getirerek, saygı ve minnetle andıklarını belirtti.

Gülcü İsmail Efendinin hatırasına sahip çıkmak adına böyle bir törenin önemli bir adım olduğundan bahseden Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik’te, Gülcü İsmail Efendi’nin gülün ekonomiye kazandırılmasında katkılarından bahsetti. Çelik, “Her mesleğin bir ustası, piri, üstadı, duayeni vardır. Gülcülüğün duayeni de Gülcü İsmail Efendidir. Bugün gülden 12 bin aile ekmek yemektedir” şeklinde konuştu.

Vefanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ise, Gülcü İsmail Efendi’nin çok önemli mücadeleler vermiş bir insan olduğundan bahsetti. Gülcü İsmail Efendi ile birlikte şehre çok önemli hizmetler yapan büyüklerinde bulunduğunu dile getiren Günaydın, bunlardan birisinin Hafız İbrahim Demiralay, Böcüzade Efendi gibi isimler olduğunu dile getirdi. Bu isimlerin de yaşatılması adına önemli çalışmalar yaptıklarını isimlerinin okullara, parklara verildiğini belirten Günaydın, ayrıca yine yaptıkları bir parka 10 büyüğün büstlerinin konulduğunu anlattı. Tarihini bilmeyen insanların, geleceğe bakmakta zorlanacaklarını söyleyen Günaydın, “Isparta Belediyesi olarak acizane bunlara sahip çıkmaya çalıştık. Bunlar yaygınlaştırılmalı ve geçmişimize sahip çıkılmalıdır. Bizler geçmişiyle övünen, geleceğiyle bütünleşmiş insanlar olmalıyız ve bunu temenni ediyorum” görüşlerinde bulundu.

 

 

Bu haber 787 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...