Ispartalı iki firma devler liginde

10 Haziran 2013 19:18

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2012 yılı ilk 1000 ihracatçı firması listesini açıkladı. Listede ilimizden GÖLTAŞ’la METAMARda yer alarak Isparta’nın gururları oldu.

Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk 1000 ihracatçı firması arasına Ispartalı firmalar da girdi. GÖLTAŞ’la METAMAR’ın yer aldığı listede iki firma 2011’e göre ihracat rakamlarını büyüterek listede üst basamaklara tırmandı.

GÖLTAŞ 464. SIRADA

O listeye göre 2011 yılında ilk 1000 firma içinde 511’inci sırada yere alan İşadamı Şevket Demirel’in sahibi olduğu Türkiye'nin ilk özel çimento fabrikası olan Göltaş Çimento A.Ş. geçen yılki ihracat rakamıyla 464’üncü sırada yer aldı. Sektöründe en çok ihracat yapan 13’üncü kuruluş olan Göltaş Çimento, 2012 yılında 39.2 milyon dolarlık ihracata imza attı. Göltaş bir önceki yıla göre ihracat çıtasını yüzde 14,5 oranında artırdı. Bu arada Göltaş Çimento, toplam 361 kişiye istihdam olanağı sağlıyor.

BİR DİĞER GURURUMUZ METAMAR

İhracatta Isparta’yı gururlandıran bir diğer kurum İşadamı Hasan Tığlı'nın sahibi olduğu METAMAR Mermer Granit A.Ş oldu. 2011 yılında 849’uncu sırada yer alan şirket, ihracatını artırarak listeye 811’inci sıradan girdi. Metamar, mermer sektöründe de en çok ihracat yapan 24’üncü kuruluş olarak dikkat çekti. Şirket, 2012 yılında 23,2 milyon dolarlık ihracata imza attı. İhracatını bir önceki yıla göre yüzde 7.9 oranında artırdı. Metamar, 1147 kişiye istihdam olanağı sağlıyor.

EN ÇOK YAŞ MEYVE VE SEBZE İHRAÇ EDİLDİ

İlk 1000 arasında yer alan firmalar arasında ağırlığı yaş meyve sebze ile çimento, cam, seramik toprak ürünleri sektörlerindeki firmalar oluşturdu. Maden ile tekstil ve ham maddeleri üreten firmalar da listede en çok yer alan şirketler oldu.

BÖLGENİN ENLERİ

Eti Alüminyum AŞ, Muşlu Kardeşler Yaş Sebze Meyve Pazarlama Turizm Seyahat Nakliye Sanayi Ticaret Ltd. Şti., Uçak Kardeşler Gıda Seracılık Uluslararası Nak. Plastik San. Tic. Ltd. Şti., Tekasya Tarım Ürünleri Tic. Ltd. Şti, Agt Ahşap Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Adopen Plastik ve İnş. San. A.Ş.,Çağlar Plastik San.A.Ş, Eti Elektrometalurji A.Ş., Asçim Çimento Beton Nak. San. ve Tic. AŞ, Göltaş Göller Bölgesi Çimento AŞ, Syngenta Tarım San.ve Tic. AŞ, Batman Dış Ticaret Ltd Şti., Anteks Antalya Tekstil San. ve Tic. AŞ, Metamar Mermer Granit Madencilik San. ve Tic. AŞ, Talya Dış Tic. Ltd. Şti. ve Remateks Teks. Tic. ve San. AŞ."

Bu haber 963 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...