ITSO’dan Kuzey Irak ve Libya açılımı

12 Haziran 2013 19:03

Ticaret ve Sanayi Odasında yapılan 4. Grup meslek komitesi toplantısında BAKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili, Ispartalı müteahhitlere fırsat niteliği taşıyan ve kamu ve sivil binalarda yeniden yapılanmaya giden Kuzey Irak ve Libya inşaat pazarını anlattı. Bilgili, “Kamu binaları, limanlar, hastaneler, üniversiteler, konutlar acil olarak yapılmak durumunda.  İnşaat projeleri genellikle Türk firmalarına ihale ediliyor” dedi.

BAKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili, Ispartalı müteahhitleri yakından ilgilendirecek bir konuda dün ITSO toplantı salonunda önemli bir bilgi paylaştı. Özellikle Kuzey Irak’ta Türk inşaat/müteahhitlik firma yetkililerine güvenin fazla olduğunu belirten Bilgili, bu pazarın değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bölgenin baştan aşağıya yapılandırmaya gittiğini belirten Bilgili, ”Bölge baştan aşağıya yapılandırılıyor. Türkiye’ye muhtaç ve mecbur durumdalar, çünkü tek sınır kapıları Türkiye’ye açılıyor. Türk şirketlerini güvenleri çok fazla. Petrol ve doğalgaz zenginliği var. Türk Bankaları yeni şubeler açmaktalar. Birçok Türk şirketi halihazırda çalışmakta. Şirket kurması mevzuat olarak çok kolay, %100 yabancı sermaye ile kuruluşa izin veriliyor. Hiçbir güvenlik sorunu bulunmamakta. Her türlü alt yapıya ihtiyaçları bulunmakta. Başta bu pazarın değerlendirilmesi Türk Müteahhit firmaların yararına olacaktır” dedi. 

LİBYA PAZARI BİR FIRSAT

Öte yandan Libya’nın da çok önemli inşaat hamleleri olduğunu belirten Bilgili şöyle devam etti; “Kamu binaları, limanlar, hastaneler, üniversiteler, konutlar acil olarak yapılmak durumunda.  İnşaat projeleri genellikle Türk firmalarına ihale ediliyor. Ülkede hiçbir şekilde üretim ve imalat bulunmamakta. Petrol zengini bir ülke. Türkler ile çalışmak istiyorlar. Yalnız en büyük sorun siyasi istikrarsızlık var. Burada muhatap bulamama sıkıntısı var. Bunun dışında herhangi bir hukuki mevzuat yok. Çin, Mısır, İtalya gibi ülkeler ile rekabet var. Bu pazarın da değerlendirilmesi gerekiyor.”

BU ÜLKELERE TİCARİ GEZİ DÜZENLENECEK

Diğer taraftan Katar’da da kuvvetli Türk firmalarının alt yüklenicisi olarak çalışılabileceğini anlatan Bilgili, burada  %100 yabancı sermayeli şirketler kurulamadığına dikkat çekti. İnşaat/müteahhitlik firma yetkilileriyle Eylül ayında bu ülkelere ticari bir gezi düzenlenmesine karar verildi. ITSO Başkan Yardımcısı Metin Çelik, ticari geziyle ilgili üyelere bilgi verileceğini bildirdi.

 

Bu haber 669 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...