30 Ağustos Zafer Bayramı törenle kutlandı

30 Ağustos 2012 18:50

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetler Günü tüm yurtta olduğu gibi Isparta’da da  kutlandı. Ancak, Hükümet Caddesindeki törenlere halkın katılımının yine az oluşu üzüntü yarattı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun temel taşı olan 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetler Günü kutlamaları dün törenlerle gerçekleştirildi. İlimizdeki 30 Ağustos kutlamalarına ilişkin ilk  tören saat 08.30’da Cumhuriyet Meydanında çelenk sunumu ile başladı. Çelenk sunma törenine Vali Memduh Oğuz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, askeri ve mülki erkan, siyasi parti il başkan ve temsilcileri, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

VALİ OĞUZ, TUĞGENERAL KURUTMAZ

VE GÜNAYDIN  KUTLAMALARI KABUL ETTİ…

Törende, bayramlarla ilgili illere gönderilen genelge doğrultusunda protokol sırasına göre Atatürk Anıtına sadece Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri sunuldu. Çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşundu bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu ve ay yıldızlı bayrağımız göndere çekildi.

Cumhuriyet Meydanındaki törenin ardından, törene katılanlar Askeri Gazino Subay Bölümü Merkez Bina Büyük Salona geçti. Burada Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz, beraberinde Vali Memduh Oğuz, ve Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ile birlikte tebrikleri kabul ettiler.

GEÇİT TÖRENİ

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları saat 09.45’ten itibaren Hükümet Caddesinde gerçekleştirilen geçit töreni ile devam etti. Buradaki törende Vali Memduh Oğuz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz ve Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın törene katılan birlikleri denetledi ve bayramını kutladı. Hükümet Meydanındaki törene; Vali Memduh Oğuz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz ve Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İskender Akkurt, Baro Başkanı Avukat Gökmen Gökmenoğlu ile çok sayıda kamu kurum ve kuruluşu müdür ve başkanları katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşma Garnizon Komutanlığında görevli Piyade Yarbay Oğuz Utku tarafından yapıldı.

“30 AĞUSTOS ZAFERİ BÜTÜN DÜNYAYA

BİR KURTULUŞ ÜMİDİ OLMUŞTUR”

Piyade Yarbay Oğuz Utku, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şunları söyledi;  “30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetler Gününün 90’ıncı yıldönümünü coşkuyla kutlamak, bu kutsal vatan topraklarını kanları ve canları pahasına koruyarak bizlere hediye eden aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi ve o zamanki fedakar ve cefakar ecdadımızı yad etmek ve vefa borcumuzu göstermek adına buradayız.

Ulu Önder Atatürk’ün ifadeleriyle o günlere dönecek olursak; Osmanlı Devletinin içinde bulunduğu topluluk genel savaşta yenilmiş, Osmanlı ordusu her yanda sarılmış, şartları ağır bir ateşkes anlaşması imzalamış, büyük savaşın uzun yılları içinde, ulus yorgun ve yoksul bir durumda. Ulusu ve ülkeyi genel savaşa sokanlar, kendi başlarının kaygısına düşerek yurttan kaçmışlar. Padişah ve Halife görevinde bulunan Vahdettin, soysuzlaşmış, kendini ve yalnız tahtını koruyabileceğini umduğu alçakça önlemler araştırmakta. Damat Ferit Paşa’nın başkanlığındaki hükümet, yetersiz aşağılık, korkak yalnız Padişahın isteklerine bağlı ve onunla birlikte kendilerini koruyabilecek herhangi bir duruma boyun eğmiş. Ordunun elinden silahları ve savaş gereçleri alınmış ve alınmakta.

Ancak, o günlerde engin görüşlü komutan ve devlet adamı Atatürk ile birlikte bir çok genç, yaşlı, kadın, erkek vatanını seven yüce Türk milleti dimdik ayakta ve vatanın bölünmez bütünlüğü için gözünü kırpmadan canını vermeye hazır. Bir devletin askeri kuvvetlerini muharebe alanında yenebilirsiniz, ekonomisini çökertebilirsiniz, idari mevkilerinde isteklerinizi zorla kabul ettirebilecek devlet adamları da bulabilirsiniz. Ancak, o ulusun, ruhları ve vicdanları üzerindeki kaleleri zaptetmedikçe, halkın içinde yanan bağımsızlık ateşini söndürmedikçe, o ülkeyi tarih sahnesinden asla silip atamazsınız.

İşte 30 Ağustos günü yüce Türk Ulusu bunun en güzel örneğini vererek, o günlerin zifiri karanlığında, ruhlarımızdaki asalete ve damarlarımızdaki asil kana güvenerek ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ parolası ile haykırarak yola çıkan Ulu Önder Atatürk’ün liderliğinde, günümüzün en güçlü ve yüksek teknolojisi ile donatılmış ordularının dahi göze alamayacağı topyekün bir mücadeleye girmiş ve yüce Türk Ulusuna yakışır bir kahramanlık destanı yazmıştır. Bu destan öyle bir kahramanlık destanıdır ki, yokluk içine itilmeye çalışılan bir ulus, yaşamak için ölümü göze alarak kendi yaşama şansını, kendi yüksek manevi şahsiyetinden ortaya çıkarmıştır.

30 Ağustos Zaferi, Türk milletinin her türlü zorluk ve mahrumiyet içinde dahi ne denli büyük başarılar elde edebileceğini ortaya çıkarmış ve mazlum bütün dünya milletlerine bir kurtuluş ümidi olmuştur.

Bu Zafer, Türk’ün ordusu ve milleti ile topyekün birlik ve beraberlik içinde, azim ve sabırla makus talihini yenmesinin en büyük eseridir.

Bu Zafer, Yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temel taşı, Türk milletinin birlik ve beraberliğinin teminatıdır.

Bu Zafer, Türk Milletinin özgürlüğüne, bağımsızlığına ve ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne olan inancının eseridir.

Bu Zafer, Türk Milletinin hürriyet ve istiklal fikrinin ölmez bir abidesidir.

Bu zaferi kazanan yüce Türk milletinin evladı ve kahraman Türk ordusunun mensubu olmanın mutluluğunu yaşıyor ve övünüyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri olarak, ulusun bağrından çıkan Mehmetçikler ile ve Türk ulusunun iradesi doğrultusunda; vatan sevgisi ile dolu, Atatürk ilkelerinden asla taviz vermeyen bir anlayışla, her an muharebeye hazır, üstün bir görev anlayışı içinde, zaman mevhumu tanımaksızın çalışacağımıza dair söz veriyoruz.

Kalplerindeki vatan sevgisi ve vazife aşkı uğruna, vatan savunmasındaki görevlerini hayatları pahasına yerine getiren kahraman şehitlerimiz ve çok değerli gazilerimiz, kutsal emanetinizi yarınlara da aynı fedakarlık duyguları içinde taşımakta kararlı olduğumuza dair hiçbir şüpheniz olmasın.

Sizlere söz veriyoruz ki, bıraktığınız emaneti, sonsuza kadar yaşatacağız ve yüce Türk milletinin mutluluğu, vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve bağımsızlığı uğruna, karşımıza çıkabilecek olan her türlü zorluk ve engelleri yenmek uğruna gerektiğinde canımızı dahi feda etmekten kaçınmayacağız.

Ay yıldızlı al bayrak ebediyen göklerde dalgalanacak ve Türk milleti sonsuza kadar hür ve bağımsız yaşayacaktır.

Ne mutlu vatanı uğruna can verip şehit olanlara!

Ne mutlu vatanı için çarpışarak gazi kalanlara!

Ne mutlu Türk’üm diyene!” dedi. Yarbay Utku, konuşmasında son günlerde iyice artan terör olaylarına da dikkat çekerek Türkiye Cumhuriyeti Ordusunun böyle olaylara asla müsamaha göstermeyeceğini ve bu teröristlere gereken dersin verileceğini ifade etti.

Piyade Yarbay Oğuz Utku’nun  konuşmasından sonra tören, geçit töreni ile sona erdi. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetler Gününde askeri birlikler ve araçların geçişinden sonra çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına ait araçlarda geçiş yaptı.

KATILIM YİNE ÇOK AZ OLDU…

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetler Gününü kutlamalarına geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da halktan beklenen katılım gerçekleşmedi. Bu durum üzüntü verici olarak değerlendirildi.

 

Bu haber 1790 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...