“Isparta’da öğrenciyi cezbeden bir şey yok, hızlı tren istasyonu mutlaka Isparta’ya yakın olmalı”

17 Haziran 2013 19:27

Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, hızlı tren konusunda gündem yaratacak açıklamalarda bulundu. Isparta’nın geleceğinin üniversiteye bağlı olduğunu ve şehrimizde üniversiteye kurgulu bir yaşam kültürü oluştuğunu belirten Kuyu, ‘’Siz üniversiteyi destekleyen ulaşımı, kültürel hayatı ve yaşamı getirmezseniz tercih edilebilirliğiniz artmaz. SDÜ; Mehmet Akif Ersoy ve Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden çok farklı bir konumda değil.  Bir öğrenci ‘ODTÜ’de okuyacağım’ diye gelmiyor. Doğruları, doğru anlatmamız gerekir. Eğer biz ODTÜ olsak ‘üniversitemize kim olursa olsun gelir’ deriz. Ancak şuanda Isparta’da ekonomik anlamda üniversitenin dışında bir kurgu yok. Ayrıca Isparta’da beni cezbeden bir üniversite hayatı da yok. Isparta öğrenci açısından ucuz bir şehir de değil’’ dedi.

Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, hızlı tren konusunda dikkate alınması gereken fikirler ortaya koydu. Hızlı trenin Isparta’dan geçeceğini ancak istasyonunun halen daha nerede kurulacağı yönünde net bir bilgi olmadığını ifade eden Kuyu, üniversiteye kurgulu bir yaşam kültürü oluşan Isparta’nın bundan direk olarak olumlu ya da olumsuz şekilde etkileneceğini savundu. Hızlı tren olayına öğrenci açısından bakılması gerektiğine değinen Kuyu, ‘’Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin önüne kurulacak bir istasyon Isparta’yı dışlamaktır’’ yorumunu yaptı.

BU KONUDA GERÇEKÇİ BİR TABLO ÇİZDİM

Hızlı tren istasyonunun Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin önüne kurulduğu takdirde Isparta’nın bundan nasıl etkileneceği konusunda bir tablo çizdiğini ve bu tabloyla Isparta’da birçok kişi uyardığını bildiren Kuyu, şu açıklamaları yaptı; ‘’Bu olaydan sonra Burdur ve Antalya rahatsız oldu. Çünkü herkes yapılan program içerisinde çok seslilikten hoşlanmıyor. Ama biz Ispartalıyız. Isparta’nın gelişmesi anlamında gördüğümüz şeyleri ifade etmenin doğru olduğunu düşünüyorum.

GÜZERGÂH VE İSTASYONLAR BELİRLENMEDEN DEĞİŞTİRİLMELİ

Bizim herkesin gördüğü şeyleri çözüm noktasında ortaya koymamız gerekiyor. Güzergâh ve istasyonlar belirlendikten sonra onu değiştireceğiz diye uğraşmak mı kolay, yoksa güzergâh ve istasyon belirlenmeden değiştirmek mi? Önemli olan burada bizim ileri görüş koyabilmemiz. Her şey olmuş bitmiş, sonrasında yürüyüş yapalım, eylem yapalım bunlar halkı geren konular.

İSTASYON NEREDE OLACAK KİMSE BİLMİYOR

Ortada bir belirsizlik var. Ne güzergâhın ne de istasyonun tam yerini söyleyen var. Gündeme ve bütçeye alındı, çok memnunuz. Ama hızlı trenle birlikte istasyon nerede olacak?  Bu istasyonun yeri Antalya, Burdur ve Isparta’nın konumunu da belirleyeceği çok önemli bir etken olacaktır.

İSTASYON OSB’DE OLMALI

Organize Sanayi Bölgesi’nin olduğu bölgede istasyon olursa hem Burdur hem de Isparta açısından iyi olur. Bu şekilde Burdur’u da dışlamamışız oluruz. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin önüne kurulacak bir istasyon Isparta’yı dışlamaktır. Ortak nokta belirlenirse denge kurulmuş olur. Ama daha öncesinde güzergâhı görmemiz lazım. Ben halen güzergâhta Burdur’dan Antalya’ya gidildiğini görüyorum. Bu konuyu netleştirmemiz lazım.

SDÜ’YÜ TERCİH EDİLEBİLİR HALE GETİRMEMİZ LAZIM

Isparta’nın geleceği üniversiteye bağlı. Üniversiteye kurgulu bir yaşam kültürü oluşuyor Isparta’da. Siz üniversiteyi destekleyen ulaşımı, kültürel hayatı ve yaşamı getirmezseniz tercih edilebilirliğiniz artmaz. SDÜ, Mehmet Akif Ersoy ve Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden çok farklı bir konumda değil.  Bir öğrenci ODTÜ’de okuyacağım diye gelmiyor. Doğruları, doğru anlatmamız gerekir. Eğer biz ODTÜ olsak üniversiteye kim olursa olsun gelir deriz. Ancak şuanda Isparta’da ekonomik anlamda üniversitenin dışında bir kurgu yok. Üniversiteye her şeyini bağlıyorsun ondan sonra sosyal, kültürel yapılaşmayı, ulaşımı, konut ve barınma sorununu göz ardı ediyorsunuz. O zaman nasıl üniversite şehri olacaksınız? Burada olaya bütüncül bakmak gerekir.

İSTASYON BURDUR’DA OLURSA ÖĞRENCİ SAYIMIZ DÜŞER

Tarım şehriyiz diyorsak, bunlarla ilgili de kurgu yapmalıyız. Burada da ulaşım önemli. Tarımı, üniversiteyi ve sanayiyi de yapacaksın. Sadece üniversite şehriyim demekle olmaz. İstasyonu Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin önüne koy bakalım üniversitede 60 bin öğrencin olacak mı? Bir öğrenci Antalya’dan hızlı trene bindiğinde 20-25 dakikada Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde iner. Akşam da biner geri, döner. Konaklama vs masrafları olmaz. Bir aile olsanız siz bunu tercih etmez misiniz? Ben olsam aynı puanlama sisteminde Burdur’u mu, Isparta’yı mı tercih ederim? Isparta’da beni cezbeden bir üniversite hayatı da yok. Öğrenci açısından ucuz bir şehir değil. 

Bu haber 1001 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...