“Isparta hangi havzada yer alıyor?”

18 Haziran 2013 19:03

ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan, geçen hafta Antalya’da Havza Koruma Eylem Planı toplantısına Isparta’nın çağrılmamasına çok şaşırdıklarını belirtti. Şahlan, “Orta Akdeniz havzasının su kaynakları bakımından en önemli kaynağı olan Isparta bu çalışmalardan uzak tutulmaya çalışılmaktadır. Daha önce sonuçlandırılan ‘Konya kapalı havzası’  ile ‘Burdur Havzası’ Havza Koruma Eylem Planları hazırlanırken bir kenara itilen Isparta, aynı senaryonun bir parçası olarak  ‘Antalya havzası’ çalışmalarından da habersiz ve dolayısıyla katılımsızdır” dedi.

ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan, şehirlerin planlanmasında önemli bir rol oynayan havza sınırlarının belirlenmesinde ilimizin önemsenmediğini ileri sürdü.

PLANLAMAYA AİT NE OLACAKSA HER ŞEY

HAVZA KAVRAMI İÇİNDE ELE ALINACAK

Daha önce bu anlamda düzenlenen toplantılara Isparta’nın davet edilmediğini belirten Şahlan, “Türkiye 25 su havzasına bölünmüş durumda.  Böylece, her il idari olarak sahip olduğun sınırlar yanında bir de havza tanımlaması içinde değerlendirilmesi gerekli. Bu anlamda bir havza birden çok ili kısmen veya tamamen kapsayabilir. Peki, Isparta hangi havzada yer alıyor? Isparta’nın suları toprakları arazisi hangi havzada? Isparta’nın tarımı, hayvancılığı, su ürünleri, madenciliği, kırsal ve kentsel yerleşimlerini hangi havza içinde ele alacağız? Bu sorunun cevabı çok önemli. Çünkü planlamaya ait uygulamaya ait ne olacaksa artık her şey havza kavramı içinde ele alınacak. Nitekim havza kavramı ile idari sınırları en yüksek düzeyde örtüştürmeye çalışan kalkınma ajansları da temelde havzayı esas alır” dedi.

ISPARTA 3 HAVZANIN DA İÇİNE GİRİYOR

Havza bağlamında Isparta idari sınırlarının 3 havzanın da içinde girdiğini belirten Şahlan, “Bunlar Orta Akdeniz veya Antalya havzası, Konya kapalı havzası ve Burdur havzalarıdır. İlin en önemli kritik öneme sahip toprakları ve su kaynakları ‘Antalya havzasında’ yer alır. 

Halen Orman ve Su işleri Bakanlığı bünyesinde yer alan Su Yönetimi Genel Müdürlüğü genelde Türkiye su havzalarında ‘Havza koruma Eylem Planlarının Hazırlanması’ ve özelde ‘Su kaynaklarında Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Projeleri’ gerçekleştirmektedir.  Bu projelerin temel amacı; Su kaynaklarını koruyup geliştirerek sürdürülebilir kullanımını  ‘koruma/kullanma’ dengesi içinde sağlamaktır. Entegre havza yönetimi yaklaşımının da amacı budur. Yani her şeyi dikkate alarak, her şeye yer ve önem vererek, su kaynaklarının kullanan kişi ve kurumların paydaş katılımını sağlayarak şeffaf bir bilgi akışı içinde planlamak” diye konuştu.

ISPARTA UZAK TUTULMAYA ÇALIŞILIYOR

Öte yandan Orta Akdeniz (Antalya) havzasının su kaynakları bakımından en önemli bileşeni ve kaynağı olan Isparta’nın bu çalışmalardan uzak tutulmaya çalışıldığını ileri süren Şahlan, şöyle devam etti; “Daha önce sonuçlandırılan ‘Konya kapalı havzası’  ile ‘Burdur Havzası’ Havza Koruma Eylem Planları hazırlanırken bir kenara itilen Isparta, aynı senaryonun bir parçası olarak  ‘Antalya havzası’ çalışmalarından da habersiz ve dolayısıyla katılımsızdır. Oysa Antalya havzasının en önemli gölleri Eğirdir, Kovada ve Gölcük gölleri ile Karacaören Baraj Gölü; Köprüçay ve Aksu nehirleri Isparta idari sınırları içinde bulunur, doğar, akar. Bu sulardan en fazla Isparta yararlanır.

ISPARTA HİÇBİR TOPLANTIYA DAVET EDİLMEDİ!

İlgili Genel Müdürlük için TÜBİTAK -MAM tarafından yürütülen bu proje çalışmalarında, bugüne kadar paydaş toplantılarının hiç biri Isparta’da düzenlenmemiştir. Konya, Burdur ve Antalya illerinde, Ankara’da düzenlenen toplantılara da Isparta’da örgütlenmiş resmi kurumlar, STK’ları ve üniversitenin de ya davet edilmediği ya da yeterli ön bilgi verilip konunun önemi vurgulanmadığı için yeterli bir katılım ve fikir görüş alışverişi gerçekleşmemiştir.

BU TOPLANTI ÖNEMLİ

Antalya Havzası Koruma Eylem Planı için yapılacak son paydaş toplantısı da yine Antalya’da düzenlenecek. Toplantı 20 Haziran Perşembe günü saat 09.30’da DSİ Konferans salonunda yapılacak. Bu paydaş toplantısına Isparta STK’ları, üretici birlikleri, diğer su kullanıcıları, üniversitenin ilgili birimlerinin katılmaları son derece önemlidir. Bu katılımla Aralık 2011’de başlatılmış olan ve Aralık 2013’te sonuçlandırılacak olan planda Isparta ili ve su kaynaklarına ait ‘nelerin öngörüldüğü’  konusu tüm paydaşlarca görülmeli ve değerlendirilmelidir. Çalışmalarda eksik ve hatalı yönlerin ortaya konulması ve gerekli düzeltmelerin yapılması eylem planının tutarlı ve uygulanabilir olması için mutlak zorunluluktur.”

 

 

Bu haber 1121 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...