Sıvı atık tesisleri kendi enerjisini kendi üretecek

20 Haziran 2013 18:59

Isparta Belediyesi Sıvı atık tesisleri arıtma ile birlikte kendi enerjisini kendi üretmeye başlayacak. Böylelikle Belediye ayda 4.5 milyon lira enerji tasarrufu sağlayacak. Böylelikle yapılan tesis bir yıl içerisinde kendisini amorti etmiş olacak. Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, tesise yapılan üniteleri yerinde inceledi. Enerji üretecek olan ünitelerin montesinde son aşamaya gelindiği aybaşında da deneme enerji üretimine geçileceğini belirtti. Çekoslovakya patentli olan ünite İstanbul’dan gelen yetkililer tarafından monte ediliyor.

Günaydın Isparta belediyesindeki hizmetleri anlatırken, yapılan tasarrufların büyük katkısı olduğunu belirtti. Eğirdir gölünden gelen içme suyu için ciddi bir enerji maliyeti olduğunu bu yüzden boşa akan ve değerleri oldukça kaliteli olan doğal kaynakları içme suyu şebekesine katılarak ciddi bir enerji tasarrufu yaptığını ifade etti. İşte bu enerji tasarrufun bir örneğini de sıvı atık tesislerinde gerçekleştirildiğini belirtti. Sıvı atık tesisine kurulan ünite ile tesis kendi enerjisini kendi üretmiş olacak. Böylece hem ülkemiz enerji tasarrufunda kazanç sağlarken belediyemiz de ciddi bir maliyet yükünden kurtulmuş olacak tabiri yerinde ise çayın taşı ile çayın kuşu vurulmuş olacak.

Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın kısa bir açıklamada bulundu. “Isparta Belediyesi olarak yapılabilecek olan en ufak tasarrufları dahi değerlendiriyoruz. Sıvı atık tesisimizde de aynı tasarruf düşüncemiz devam etmektedir. Bu vesile ile tesisimizde de aynı uygulamayı başlattık. Geçtiğimiz aylarda yapmış olduğumuz bir ihale sonrasında sıvı atık tesisimizde enerji üretmeye karar verdik. Bu ünitemizin yapım aşamasında da sona gelinmiş durumdadır. Ay başında ilk deneme üretimimizi gerçekleştirecek ve faaliyete geçireceğiz. Böylelikle Tedaş’a ödemiş olduğumuz 65 milyar liranın 40-45 milyar lirasını kendi ürettiğimiz enerji ile tasarruf etmiş olacağız. Yaptığımız bu ünite de kendini bir yılda amorti etmiş olacak” dedi.

Sıvı Atık Tesisimiz bildiğiniz gibi son yıllarda yapmış olduğumuz yatırım ile arıtma’da bir numaralı bir tesis haline geldi. Türkiye’de kendi enerjisini kendi üreten tek ünite bizde var. İnşallah Isparta’mız yapmış olduğu bu yatırımlarla daha fazla kazançlı çıkacak” dedi.

 

 

 

Bu haber 640 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...