Yel esmeyince çalı çıtırdamaz

20 Haziran 2013 19:07

ITSO’nun öncülüğünde TOBB’un Isparta’da yapacağı 24 derslikli Teknik Meslek Lisesi’si için düzenlenen protokol imza töreninde konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Isparta’nın her alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, “ Isparta’da güzel bir söz var, yel esmeyince çalı çıtırdamaz. Allah her şeyi vermiş Isparta’ya. Potansiyelin zenginliğe dönmesi için yatırıma ihtiyaç var. Isparta sermayesinin kâra, ekonomiye girmesi lazım” dedi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Isparta’ya yapacağı Teknik Meslek Lisesi için protokol dün Ankara’da imzalandı. Isparta’nın geniş katılımıyla çıkarma yaptığı TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirilen imza törenine  Vali Memduh Oğuz, Milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç, Recep Özel, Nevzat Korkmaz ve Ali Haydar Öner, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Meclis Başkanı Osman Şahlan ve yönetim kurulu üyeleri, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar ve Meclis Başkanı Nuri Selçuk, Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nuri Dirik, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Mehmet Aybatılı, Esnaf Kefalet Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Ahmet Tural, Milli Eğitim İl Müdürü İlyas Can, Genç İşadamları Derneği Başkanı Adem Demiralay, Girişimci Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Alper Bayhan, Isparta Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Özcan Pınarcı, Tüm Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Akın Tuna, Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Gözde Çağlar, İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Uğur Büyükçulcu, Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bülbül, Ankara’da bulunan Ispartalılar Vakfı yöneticileri ile önceki dönem ITSO Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Ahmet Tahir Bakal katıldı.

BÖLGENİN PARLAYAN YILDIZI

İmza töreninde konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Isparta için ‘Bölgenin parlayan yıldızı’ ifadesini kullandı. ‘Isparta’da güzel bir söz var yel esmeyince çalı çıtırdamaz’ diyen Hisarcıklıoğlu, ITSO’nun okul projesi için rüzgâr olduğunu bildirdi. Isparta’nın müthiş bir coğrafyaya sahip olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Allah her şeyi vermiş Isparta’ya. Elma, kiraz diyarı, halının hasının dokunduğu yer Davraz var alternatif turizm alanına doğru gidiyor. Isparta’nın büyük bir potansiyeli var. Bunun zenginliğe dönmesi için yatırıma ihtiyaç var. Isparta sermayesini kâra, ekonomiye girmesi lazım” dedi.

AKIL VAR ZEKÂ VAR

İlimizde beşeri sermayenin hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, en büyük yatırımın insana yapılan yatırım olduğunu söyledi. Bu alanda da risksiz tek yatırımın eğitim alanında olacağını kaydeden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “ Günümüzde gerek duyulan zenginlik fabrika değil eğitimdir. Eğitime açıksa, yaşı 29 ise petrolden doğalgazdan daha değerli bir sermaye vardır. Sermaye doğru yatırıma yönlendirilirse harika olur. İlimize okul yapacağız ama tesadüfi bir karar değil. En büyük sorun işsizlik değil mesleksizlik. OSB’de bu sorunun yaşandığını bizzat biliyorum. Isparta yurdumuzun yegane gülyağı üretimi olan bir yer. Bu ilin yapısına göre ara eleman bunu gerçekleştirebilir. Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmek istiyorsak mesleki eğitim çok önemli. Aynı Isparta gibi. Zeka var, akıl var sadece rakiplerimizin düzeyinde eğitime ihtiyacımız var. büyük gayet gösterildi. En kısa zamanda proje bitecek” şeklinde konuştu.

İLİM YATIRIMLARI İÇİN TEŞVİK VERİLMELİ

Vali Memduh Oğuz ise, Isparta’nın ilim yatırımlarında teşvikli bir il haline gelmesi gerektiğini savundu. Isparta’da ilmi yatırımların ne kadar verimli olduğunu gördüklerini ifade eden Vali Oğuz, “TOBB’da ilmi yatırımlar konusunda her türlü işbirliğine hazır. Bizim atmosferimiz buna müsait. Isparta rant elde ettim demez, aldığından fazlasını verir. Buna vesile olsun her şey” dedi.

İLİM ŞEHİRLERİ ZİRVESİ’NİN BİR AYAĞI İSTANBUL’DA

2006 yılında Almanya’da dünya işim şehirleri zirvesinin yapıldığını hatırlatan Oğuz, etkinliğin bu yıl 7.’sinin düzenleneceğini bildirdi. bir ayağının da İstanbul’da olacağına işaret eden Oğuz, şunları söyledi: “Dünyada yeni bir kavram. Dünya bu konu etrafında o kadar yoğunlaşmış ki, ulusal politikalar belirlenirken ilim şehirleri temel noktalardan biri olacak. Her yıl ilim şehirleri yarışması düzenleniyor. İlim şehirleri konusu çok bilinen bir kavram zannediliyor. Ama teknik tarafları çok fazla.

120 KRİTER ŞARTI VAR

Bir yerin ilim şehri, olabilmesi için 120 kriter olması gerekiyor olmazsa olmaz da 15 kriter konuldu. Dünyada bu uygulamayla önce bir sonra birkaç il belirleniyor ve yoğun ilmi yatırımlar bu şehirlere yapılıyor. Tarihi itibariyle ilim şehrine müsait olması gerekiyor. İlim şehri olmaya çok layık Isparta. Isparta Türkiye’nin ilk ilim şehrine olmaya aday. Tüm göllerimiz içme suyu. Başka yerde böyle bir şey yok. Yeryüzünde her tarafta gülyağı kullanılıyor. Dünya ürününün yüzde 65’ini tek başına üreten bir yer yok. Sofranızdaki 4 elmadan biri Isparta’da üretiliyor. Kiraz ve kayısı da aynı şekilde. Sosyal özellikleri de var. Bugünkü bir araya gelişimiz Isparta’dan katılan arkadaşlarımızın hep beraber buluştuğumuz nokta İlim şehri olmalı.”

MYO’YA ÇEVİREBİLİRSEK DUACISI OLURUZ

SDÜ Rektörü Hasan İbicioğlu’da, Teknik Meslek Lisesi’nin ötesinde Meslek Yüksekokulu’na ihtiyaç olduğunu belirtti. Prof. İbicioğlu, “Aynı okulu MYO’ya çevirebilirsek hayır duacısı oluruz’’ dedi.

Konuşmaların ardından TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Isparta heyeti protokolü imzaladı. Bu arada Başdeğirmen Hisarcıklıoğlu’na bugünün anısına plaket armağan etti. 24 derslikli Teknik Meslek Lisesi ‘nin yapımı için en kısa zamanda inşaata başlanacağı bildirildi.

 

Bu haber 1010 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...