Fişe takılan enerjiyle değil doğanın enerjisiyle yaşıyorum

22 Haziran 2013 13:40

Kovada Gölü çevresi için önerilen nükleer santral projesine SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, tepki gösterdi. Bu öneri karşısında söyleyecek söz bulamadığını bildiren Kesici, “Her şey enerji değil. Ben fişe takılınca değil, doğanın verdiği enerjiyle yaşıyorum” dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, Makine Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilcisi Hasan Akıllı’nın milli park ve doğal sit alanı statüsünde olan Kovada Gölü çevresinde nükleer santral yapılması önerisini eleştirdi. Bu öneri karşısında söyleyecek söz bulamadığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kesici, “Kovada Gölü’nde geçmişte yapılan HES’in yarattığı tahribat halen giderilebilmiş değil. Kaldı ki, buraya nükleer santral önerilmesi bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olmaktır” dedi.

BU BÖLGE AĞAÇ MÜZESİ

"Kovada'yı neden milli park ilan etmişler bunu biliyorlar mı acaba?” diye soran Kesici, bu bölgenin bir ağaç müzesi olduğunu söyledi. Kesici, “ Bu bölge sahip olduğu iklimden dolayı biyoçeşitlilik merkezi. Dünya nükleeri terk ederken biz neden sarılıyoruz? Biz 'kötünün iyisi' denilebilecek HES'lere karşı çıkarken Kovada'ya nükleer önerisine söyleyecek söz bulamıyorum" şeklinde konuştu.

MİLLİ PARK İLAN EDECEĞİMİZ YER KALDI MI?

Türkiye'de yeterince doğa ve biyoloji eğitimi verilmediğinin altını çizen SDÜ Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Kesici, şunları söyledi: "Bu nedenle doğaya karşı çarpık bir bakış açısı ortaya çıkabiliyor. Böyle önerilerle karşılaşabiliyoruz. Doğaya yalnızca mühendis aklı ve ekonomik gerekçelerle bakılabiliyor. Kovada'da yapılan ekolojik bir müdahalenin etkisinin Afrika'da ortaya çıkabileceği unutuluyor.

MİLLİ PARK 2 BANKTAN İBARET DEĞİL

Bugün milli park ilan edebileceğimiz bir doğa alanı kaldı mı? Herkesin bu soruyu kendisine sorması gerekiyor. Yanıtınız 'hayır' ise, elimizdekileri gözümüz gibi korumak zorundayız. Çünkü mili park sadece iki banktan ibaret değil.”

GELECEKTE SAVAŞLAR SU VE TOPRAK İÇİN OLACAK

Enerji talebiyle ilgili gerekçelere de değinen Kesici, enerjinin akıllıca kullanılmadığı görüşünü savundu. "Memleketin her yeri kuyumcu vitrini gibi ışıklandırılıyor" diyen Kesici, "Biz neyin ürünüyüz? Nükleer santralin mi? Ben fişe takılınca çalışmıyorum. Biz doğanın ürünüyüz. Ben enerjimi Kovada'dan alıyorum, nükleer santralden değil. Çağımız su ve gıda çağı. Gelecekteki savaşlar bu iki değer için yaşanacak. Temiz toprak, hava ve su olmadan yaşanmayacağını anlayın artık" ifadelerini kullandı.

Bu haber 634 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...