Aşırı sıcaklara dikkat!

24 Haziran 2013 17:55

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu son zamanlardaki hava sıcaklığı ve nem oranındaki artışa karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Kişioğlu;Yaz aylarında aşırı sıcak ve nemden dolayı sıkça karşılaşılan güneş çarpması, yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı gibi belirtilerin yerini bilinç kaybına varan bir tabloya bırakabileceğini ve gerekli önlemlerin vatandaşlarımız tarafından bilinmesinin önemini belirtti.

Kişioğlu’nun açıklaması şöyle: “Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir.  Şişmanlık, yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.

AŞIRI SICAKLARDAN EN ÇOK ETKİLENEN GRUPLAR

?4 yaşından küçük çocuklar,

?Yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar,

?Bakıma ihtiyacı olanlar (Özürlüler, yalnız yaşayanlar ve yaşlılar),

?Hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar (şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, beyin damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları), 

?Sürekli ilaç kullanan kişiler (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları),

?Sokak çocukları ve evsizler.

Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en çok risk taşıyan gruptur.

 Zararlı güneş ışınlarını tutan ozon tabakasının seyrelmesi ile birlikte artık zararlı ışınlar dünyaya ve canlılara çok daha fazla ulaşmaktadır.  Deri Kanserlerinden %90’ dan fazlası güneş gören yerlerde görülmektedir. Özellikle içi dolu kabarcıklarla seyreden güneş yanıkları ve güneş ışınlarına fazlaca maruz kalma ileriki yaşlarda kötü seyirli deri kanserlerinin riskini artırmaktadır. Bu nedenle Avrupa Kanser Örgütleri Birliği Güneş kremi kullanılmasını ve Giysilerin en azından omuz ve boyunu örtmesi gerektiğini bildirmektedir

GÜNEŞİN VE AŞIRI SICAKLARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ NELERDİR?

Güneş veya Sıcak Çarpması

Aşırı sıcağa maruz kalma sonucu beden ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak vücut ısısının düşürülememesidir. Vücut ısısı 10-15 dk da 40-410Cüstüne çıkabilir. Acil olarak tedavi edilmez ise kalıcı hasara veya ölüme neden olabilir.

Belirtileri; Deri kuru, kırmızı ve sıcaktır, terleme yoktur. Bulantı kusma baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi, görme netliğinin bozulması, şuur bulanıklığı veya kaybıdır. İlk yardımda kişi hemen serin bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla soğutulmaya çalışılmalı, kesinlikle sıvı içmesi için zorlanmamalı, en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli.

Sıcak Bitkinliği

Uzun süre aşırı sıcağa maruz kalmak ve yeteri miktarda sıvı almamaya bağlı su ve mineral kaybıyla meydana gelir. Daha sıklıkla yaşlılarda, yüksek tansiyonu olanlarda ve güneş altında çalışanlarda görülür. Aşırı terleme, yorgunluk, halsizlik, bayılma hissi, nabız hızlanması, ateş yükselmesi belirtileri ile kendini gösterir. Güneş çarpmasından daha hafifi olup hayati tehlikesi yoktur.  İlk yardım olarak, hasta serin bir yere alınır, giysileri gevşetilir, sırt üstü yatırılarak bacakları yükseltilir, ıslak havlu ile serinletilir. Bol miktarda sıvı verilir özellikle tuzlu ayran içirilir. Bir saat içinde kendine gelmez ise mutlaka sağlık kuruluşuna yönlendirilir.

Sıcak Krampları

Aşırı aktivite sonucunda terlemeye bağlı olarak vücutta hızlı bir şekilde su ve tuz kaybı meydana gelir. Düşük tuz seviyeleri kaslarda sıcak kramplarına neden olabilir. Genellikle karın, bacak ve kol kaslarının fiziksel aktivite sırasında ağrılı spazmları ile meydana gelir. Tıbbi tedaviye gerek yoktur. Kişinin yaptığı aktivite durdurularak serin bir yerde oturtulur. Meyve suyu veya mineralli içecek verilir. Kramp meydana geldikten sonra en az birkaç saat fiziksel aktivitede bulunmamalı geçmez ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Güneş Yanıkları

Deriye hasar vereceği için güneş yanıklarından kaçınılmalıdır. Deri kızarık ağrılı ve aşırı derecede sıcaktır. Eğer kişide ateş, bül (su toplanması) ve şiddetli ağrı varsa veya bir yaşından küçük ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Güneş yanığı olan yerler soğuk su ile silinmeli etkilenmiş bölgelere nemlendirici tıbbi losyon sürülmelidir. Yağ, salça diş macunu, yoğurt vb. maddeler kesinlikle sürülmemeli, büller patlatılmamalıdır.

Sıcak Döküntüsü (İsilik)

Sıcak ve nemli havalarda aşırı terlemeye bağlı olarak derinin tahrişidir. Her yaşta olmakla beraber sıklıkla bebeklerde görülür. Kızarık bölgeler kuru tutulmalı daha serin ve az nemli ortam sağlanmalıdır. 

Güneşin Geç Dönem Etkileri

Güneş ışınları sağlık üzerine oldukça önemli olumlu etkileri mevcuttur. Ancak uzun süre maruz kalındığında olumsuz etkiler de ortaya çıkmaktadır. Ciltte erken yaşlanma, gözde katarakt gelişimi, deri kanseri ve güneş lekelerinin ortaya çıkması bu olumsuz etkilerdendir.

AŞIRI SICAKLARDAN KORUNMA TEDBİRLERİ NELERDİR?

?Günün en sıcak saatlerinde (10.00 – 16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.

?Dışarıda iken hafif ve bol giysiler tercih edilmelidir.

?Dışarıda çalışması gerekenler, güneş altında korunmasız kalmamaya aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir.

?Güneş ışınlarının dik geldiği saatler (10.00 – 16.00) havuz, göl, denize girilmemelidir.

?Yoğun fizik aktivite gerektiren sporlar için sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir.

Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır.

?Risk altındaki yetişkinler, yaşlılar, bebekler güneş veya sıcak çarpması yönünden dikkatle izlenmelidir.

?Bebekler, çocuklar, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir.

?Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır.

?Güneş gören pencereler güneşlikler ile gölgelendirilmelidir.

?Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş almalı, bu mümkün olmadığında ayaklar, eller yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir. 

?Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 lt (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir.

?Taze sebzeler tüketilmeli kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu ve bitki çayı tercih edilmelidir.

?Yağlı besinler ve kızartmalardan kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağ tercih edilmelidir.

?Vücut direncini artırmak vitamin ve mineral dengesini sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.

?Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybını önlemek için her zamankinden daha fazla sıvı alınmalıdır. Sıvı alımında su içmek esas olmalıdır.

?Eğer doktor tarafından sıvı alımı kısıtlanmışsa, idrar söktürücü ilaç kullanılıyorsa konuyla ilgili doktora başvurmak gerekir.

? Mide kramplarına neden olabileceğinden çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir.

?Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir.

?Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerden kaçınılarak çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt balık) açıkta bekletilmemelidir.

?Gözün zarar görme riskini azaltmak için hem UV-A ve hem UV-B den koruyucu güneş gözlüğü kullanılmalıdır”. 

Bu haber 575 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...