Isparta’ya termik santral önerisi

24 Haziran 2013 17:59

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın üçüncü termik santral için yer aradığı bilgisini alan Makine Mühendisleri Odası Isparta Temsilciliği, bu konuda çalışma başlattı.Oda Başkanı Hasan Akıllı, Bakanlığa bağlı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanı Necati Yamaç ile telefonla görüşerek yatırımın Eğirdir Kovada bölgesinde gerçekleştirilebileceğini söyledi. 

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Akıllı, "Kovada'da su var. Termik santrallerde reaktörlerin sürekli sulanarak soğutulması gerekiyor. Mevcut su potansiyeli 4 reaktörün sulayarak soğutabilecek güçte. Bu nedenle Kovada, Türkiye'nin üçüncü termik santral yatırımı için uygun bir yer. Bakanlık yetkilileri ile görüştük. Isparta'da bu yatırımın yapılmasını istedik. İnşallah bu yatırım burada gerçekleşir" diye konuştu.

TERMİK SANTRAL ZARARLI DEĞİL

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Akıllı, nükleer santrallerin insan ve çevre sağlığı açısından zararlı olmadığını söyledi. İnsanların bu konuda yanlış bilgiye sahip olduğunu belirten Akıllı, "Nükleer santraller zararlı olabilir ama termik santrallerin herhangi bir zararı yok. Ancak mekanik sistem 45-50 yıl sonra ömrünü tamamlıyor. 50 yıl sonra sistem değişmezse zararlı olup, ölümlere neden olabilir. Ama sistem 45-50 hiçbir zararı olmadan çalışabilecek durumda" dedi.

TÜRKİYE’NİN 3. SANTRALİ ISPARTA’YA KURULMALI

Türkiye'de Mersin ve Sinop'tan sonra üçüncü nükleer santral için Isparta'yı adres gösteren Akıllı, nükleer santralin deprem bölgesi Isparta'ya kurulmasındaki kaygıların yersiz olduğunu kaydetti. Japonya'da meydana gelen 9.0 şiddetindeki deprem sonrası Fukişima'da meydana gelen nükleer santralde yaşanan patlamanın tsunamiden kaynaklandığını söyleyen Akıllı,Isparta için böyle bir tehdidin olmadığını söyledi. Akıllı, Sinop'ta yapılacak nükleer santralin 9.0 şiddetinde depreme dayanıklı şekilde inşa edileceğini açıkladı. Bugün dünyada 442 nükleer santral bulunduğunu açıklayan Akıllı, "ABD enerji ihtiyacının yüzde 15'ini nükleer enerjiden sağlamaktadır. Fransa tüm elektrik ihtiyacının yüzde 77'sini İran, Bulgaristan, Ermenistan enerjisinin tamamını nükleer enerjiden temin ediyor. Tabi ki dünyanın deprem ve tabi afetler yönünden sıkıntılı ülkesi Japonya'da da nükleer enerji on plandadır. Türkiye enerjide dışarıya bağımlı bir ülke. Enerjiye ödediği para 95 milyar dolar. Cari açığın büyük bölümünü enerji harcamaları kapsıyor" dedi.

2 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Türkiye'nin enerji ihtiyacının her yıl yüzde 8 arttığını ileten Akıllı, Türkiye'nin 2012 yılında 230 milyar kilovat elektrik tükettiğini açıkladı. Akıllı, "Her ne kadar elektrik üretim merkezlerinin kurulu gücü 56 bin Megavat olsa da ortalama üretim 26 bin megavattır. İhtiyacımız 10 yılda iki katına çıkacaktır. Türkiye yakın gelecekte nükleer santrallerle tanışacak. Mersin Akkaya'da yapılacak santralin inşasında 10 bin kişi çalışacak 2 bin kişi istihdam edilecek. Tesis 20 milyar dolara mal olacak. Aynı şekilde 22 milyar dolarlık yatırımla Sinop'ta inşasına 2017 yılında başlanıp 2023'te tamamlanması beklenen nükleer santral inşa edilecek. Santraller 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak inşa edilirken ömürleri 60 yıl olacak. Her iki santral yılda 80 milyar kilovat elektrik üretecek. Bu sayede enerji ithalatının 7.2 milyar dolar azalması demek" bilgisini verdi. 

Bu haber 722 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...