“En temel felsefem öğretmenin moralini yüksek tutmak”

24 Haziran 2013 18:02

İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, Isparta’da başarıya alışılmışın dışında bir sistemle yakalamaya çalışacak. En temel felsefesinin sadece öğretmenin moralini yüksek tutmak olduğunu bildiren Can, ‘Bazen biz müdürüz diye illa ki, müdahil olmamız gerekir diye kendi aldığımız kararları uygulamak adına zararlar verebiliyoruz. Zarar vermesek belki daha iyi durumda olacağız. Biz ne kadar idealist olursak olalım, hedeflerimiz yüksek olursa olsun öğrenci ile öğretmen sınıfta baş başa kalıyor’ dedi.

Görevine yeni başlayan İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, geldiği günden bu yana sürekli gözlem yaptığını ve kendince bazı sıkıntıların bulunduğunu ifade eden Can, bunların çözümünün oldukça basit olduğunu bildirdi.

VELİLER ÇOCUKLARINA GEREĞİNDEN FAZLA İLGİ GÖSTERİYOR

Isparta’da velilerin öğrencileriyle çok ilgili olduklarını gördüğünü belirten Can, ‘Bazı veliler için gereğinden fazla ilgi var. Bu ilgi çocukların daha ileriki yaşamlarında onların başına sıkıntı getireceğini düşünüyorum. Çünkü evde çocuk yetiştirirken, çocuğun tüm taleplerini anında yerine getirirseniz, çocuk dışarı çıktığında top oynarken, tüm topların kendisine atılmasını bekleyecektir. Ancak dışarıda durum öyle değil. Topa gireceksin, onu kendin alacaksın. Dolayısıyla çocuk onu görmeyince küsecek ve eve kaçacak. Toplum içinde yaşamada bir takım güçlüklerle karşılaşıldığında çocukların bu hayatta belki de başarılı olmalarını engelleyen bir faktör olabilir. İlgi gösterilmeli, çocuklara destek olunmalı ama dozunu kaçırmamak gerekir. Dozun biraz kaçırıldığını gördüm’ dedi.

ÖĞRENCİLER HOMOJEN BİR YAPIYA GETİRİLMELİ

Öte yandan genellikle üniversite sınavlarında puan sıralaması dikkate alınarak, illerin başarılı veya başarısız olduğu yargılamalarında bulunulduğunu ve bunun acım asız bir yaklaşım olduğunu ifade eden Can, ‘Ben bunu bakanlık müfettişleri geldiğinde de söyledim. Sizin iliniz neden 45 ya da 20. olduğu diye sorgulama yapılıyor. Kendilerine 81 iliniz varsa bir sıralama yapılırsa bir tane birinci bir tane 81. çıkacak. Bizim ilimiz 20. Oldu, siz bizi sıkıştırdığınız biz 5’e düştü. Ama bir il yine 20. olacak. Herkesin birinci olma ihtimali söz konusu değil. Burada esas olan birinci veya 81. diye bir sıralama yapmamak, birinci ile 81. arasındaki makasın açılmamasını sağlamak. Türkiye’deki tüm öğrencilerin homojen bir yapıya getirilmesini sağlamak gerekir.

ISPARTA HEDEFLENEN RAKAMDAN DAHA İYİ DURUMDA

Birinci olan ille sonuncu olan illerin irdelemelerini çok yaptık. Aralarında aman aman da çok fark yok. Bir takım taktiklerle bile bu sıralamayı değiştirebilirsiniz. Örneğin her öğrenciye bilmediğiniz soruları kesinlikle cevaplamayın denilse bu sıralamayı değiştirebiliriz. Ama bu gerçek başarı olduğu anlamına gelmez. Ama mademki, sıralama ile değerlendiriyoruz Isparta, sıralamalarda iyi bir yerde. Hem başarı anlamında hem de eğitim yatırımlarına baktığımız da çok üst düzey bir il konumunda. Bakanlığımızın hedeflediği derslik başına düşen derslik ortalaması 24, Isparta’da ortalama 18. Hedeflenen rakamdan daha iyi durumdayız.

BU İLDE HAYIRSEVERLER OLDUKÇA ASLA GERİ KALMAZ

Değişik sivil toplum örgütlerinden veya hayırseverler gelip bize okul yapmak istediklerini ya da okul yapımı için taleplerde bulunuyorlar. Bu ilgi Isparta için çok sevindirici bir durum. Bu ilgiden dolayı bu il kesinlikle arka sıralarda kalmayacaktır. Tahminin sıralama biraz daha önde olabilir’ diye konuştu.

UYGULAMAK İSTEDİĞİ SİSTEM

Son olarak kendisinin en temel felsefesinin öğretmen olacağını söyleyen Can, ‘Milli eğitimdeki temel unsur öğrenci, daha sonra da öğretmendir. En iyi mekân da sınıftır. Biz bütün hizmeti oraya aktarabilirsek, başarının geleceğini, var olan başarının da artacağını düşünüyorum. Bir okul müdürü veya bizler hiçbir şey yapmasak da öğretmenlerin de moralini bozmasak bile bir sonuç alabiliriz. Bazen biz müdürüz diye illa ki, müdahil olmamız gerekir diye kendi aldığımız kararları uygulamak adına zararlar verebiliyoruz. Zarar vermesek belki daha iyi durumda olacağız. Biz burada fayda vermeye çalışacağız.

Biz ne kadar idealist olursak olalım, hedeflerimiz yüksek olursa olsun öğrenci ile öğretmen sınıfta baş başa. Biz öğretmenlerin morallerini yüksek tutmaya çalışacağız. Okullara gidip, öğretmenlerle birlikte olacağız. Onları destekleyeceğiz ve güzel uygulamaların birbirilerine aktarılmaları için aracı olacağız’ şeklinde konuştu.

 

Bu haber 618 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...