ITSO heyeti hızlı tren konusunda Kalkınma Bakanlığı’ndan bilgi aldı

25 Haziran 2013 18:10

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve yönetim kurulu üyeleri Ankara ziyaretlerinde Kalkınma Bakanlığı Ulaştırma, Enerji ve Lojistik Dairesi Başkan Serdinç Yılmaz’la da toplantı yaparak demir yolu ve  hızlı tren projeleri hakkında bilgi aldı.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası(ITSO) öncülüğünde Ankara’ya giden heyet burada Kalkınma Bakanlığı Ulaştırma Enerji ve Lojistik Dairesi Başkanı Serdinç Yılmaz’ı da ziyaret ettiler. Ziyarette ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, demiryolu ve hızlı tren yatırımları hakkında bilgi aldı. Daire Başkanı Yılmaz, Başdeğirmen ve beraberindekilere şu bilgileri verdi:

“ Demiryolu Projesinin aslında çok önemli bir proje.  Bakın Turisti Antalya’ya getiriyoruz, bu turist geliyor otele giriyor çıkmıyor. Turisti İstanbul’a Konya’ya Kapadokya’ya hareket ettirmemiz lazım. Bunun yolu da Hızlı Tren, biz bu düşünce ile yola çıktık. Hızlı tren hattını çizerken özellikle Eskişehir üzerinden geçirdik. Niye? İstanbul’dan gelen hatla Afyon’dan bir şekilde Burdur Isparta Antalya’ya inecekti. Etüt projeleri yapıldı ancak Burdur, Antalya, Isparta kesiminde sıkıntı var. Coğrafi şartlar nedeniyle sorunlar olduğunu tespit ettik. O bölge ulaşım açısından tıkanmış bir bölge. Bunu çözmek için yapılması gereken şey optimum yatırımla yük olarak Antalya Limanına inmek.  Sanayinin gelişmesi için lojistik maliyetin düşmesi gerekiyor. Benim o yükü Isparta’dan Burdur’dan ucuz maliyetle indirmem gerekiyor. Bunun için de çalışmalar yapıyoruz.

250 kmhızlı hareket eden tren 413 kişilik.300 kmile gidecek olan hızlı tren setleri de 400 kişilik. Günde bir veya 2 tren dolduruluyorsa hareket eder. Diğer tarafta Isparta- Burdur’a kadar olan mevcut hat korunacak. Yeniden iki tane hızlı tren hattı yapılacak. Orada sadece hızlı trenler çalışacak öbür tarafta ortak çalışacak. Proje yatırım programında şuan yok olmadığı için başlatılmıyor. Önemli olan yatırım programına alınması. Isparta’nın ve Burdur’un ortak kullanabileceği bir durak var. Antalya’ya Demiryolu ile Isparta, Burdur, Bucak bağlansın. Şu anki sanayiyi iki katına çıkarabilir. “

ITSO Başkanı Başdeğirmen yüksek hızlı trenle yolcu taşınması kadar yolcu ve yük taşıyabilen Antalya Limanına bağlanacak hızı yükseltilmiş trenle yük ve yolcu taşınmasının Isparta ekonomisi ve havalimanı ile organize sanayi bölgesi için hayati önem taşıdığını belirtti. Başkan Başdeğirmen söz konusu çalışmaların bir an önce ihale aşamasına gelmesini ve Isparta’nın gerek Antalya’ya gerekse Ankara ve İstanbul’a en ekonomik ve hızlı şekilde bağlanmasını beklediklerini söyledi.

 

Bu haber 707 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...