Isparta Belediyesi ile Banka Promosyon Sözleşmesi usulsüz yapıldı iddiası!

27 Haziran 2013 16:13

Isparta Belediyesi personeli ile banka arasında anlaşmaya göre 3 yılda bir yapılan Banka Promosyon Sözleşmesinin yenisi iddialara göre sendikaların bilgisi dışında geçtiğimiz gün imzalandı. Kanun gereği Sendikanın haberi olması gereken sözleşme esnasında sendikanın görevlendirdiği hiçbir yetkili bulunmadı. Türk Yerel Hizmet-Sen Şube Başkanı Suat Tanyeri, konuyla ilgili gerekli mercilere başvurduklarını belirterek “Afyon Belediyesinde kişi başı 2350 TL ücret verilirken bizim belediyemizde bu rakam 1721 TL olarak belirlenmiş. Keşke biz olsaydık da personelimizin hakkını savunsaydık!” dedi.

Isparta Belediyesi personeli ile ihaleyi kazanan banka arasında belirli sürelerle yapılan Banka Promosyon Sözleşmesinin yenisi geçtiğimiz gün imzalandı. Ancak ortaya atılan bir iddiaya göre sözleşmenin imzalandığı gün kanunen ortamda bulunması gereken sendika yetkilileri çağrılmadı!

SÖZLEŞME TARİHİNDEN AYLAR ÖNCESİNE KADAR YETKİLİ BAŞKAN YARDIMCISINI DEFALARCA UYARDIM!

Konu ile ilgili açıklamada bulunan ve Türk Yerel Hizmet-Sen Şube Başkanı Suat Tanyeri, yeni sözleşme öncesi yetkili başkan yardımcısını defalarca uyardığını ancak kendisinin konuyla ilgilenmediğini ileri sürdü. İl Özel İdare ile banka arasında yapılan Banka Promosyon Sözleşmesinin bir örneğini de gösteren Tanyeri, konuyu şu şekilde anlattı; “Özel İdare Genel Sekreteri, promosyon anlaşması için bize ilgili madde gereğince yazı yazdı. Bizde o toplantıya yetkili görevlendirdik. Olması gereken budur. Isparta Belediyesinde ise yetkili Başkan Yardımcısını ben defalarca uyardım hem de aylar öncesinden. Banka promosyonu işçi sendikasını ve memur sendikasını ilgilendirir. İlgili sendikaların yetkilileri çağrılmalıdır. Bunu Altan beye defalarca söyledim. Ancak kendisi görevden alındı. 15 gün önce de ihale yapıldı. Altan beyin görevi Recep beye geçti. Mali Hizmetler Müdürü Hakkı Uysal gidince yerine Hüseyin Ceylan geldi. Kendisine de defalarca söyledim. Hüseyin Bey, ‘Recep beyin söylemesi’ gerektiğini bildirdi. Recep beye söyledim. Kendisi de ‘Biz memurun, işçinin hakkını savunmuyor muyuz?’ dedi. ben de ‘Sendika olarak hakları biz savunuruz’ dedim. ‘Eğer usulsüzlük yapılırsa ben de gereken girişimlerde bulunurum’ dedim.

YAZIYI GÖNDERECEKLERİNİ SÖYLEMELERİNE RAĞMEN GÖNDERMEDİLER!

Genel merkezi aradım. Başbakanlık Genelgesi’nin 2. maddesine uyulmadığını bildirdim. Gerekenlerin yapılmasını istedim. Genel merkez de Recep beyle görüşeceklerini bildirdi. Recep bey yazıyı göndereceğini iletmiş, genel merkezde yazının geleceğini söyledi. Toplantı Salı günü yapılacaktı. Pazartesi oldu, yazı gelmedi. Daha sonra toplantının yapıldığını öğrendim. Genel merkezi arayarak, gerekli hukuki işlemlerin başlatılmasını istedim. Şube olarak yetkiyi genel merkeze devrettim.

MUHAKKİK TAYİN EDİLDİ

Genel merkez nezdinde hukuki süreç başladı. Valiliğe yazı gelmiş. Valilikte muhakkik tayin etmiş. 24 Haziran’da yani 3 gün önce ifade verdim. İşçi Sendika Başkanı Cemal Kurt’la da görüşülmüş. Özel İdare’nin prosedüre uyduğuna dair belgeyi de gösterdim. ‘Recep Bey’in sendikalar da kim oluyormuş?’ dediğini ifademe yazdırdım.

SÖZLEŞME TEKRAR İMZALANMALI

Belediye personeli için 3 yıllığına yapılan banka promosyon sözleşmesine 2007/21 Başbakanlık Genelgesi’nin 2’inci maddesine uyulmadığı gerekçesiyle itiraz edildi. Sendika başkanları bu 2. Maddeye uyulup, yeniden düzenlenmesini istiyor.

SENDİKA BAŞKANLARINI DİKKATE ALMADILAR

Sendikalar dikkate alınmadı. Sendikalardan kimse yetkili olarak çağrılmadı. Biz seçilmiş insanlarız. 2. madde açık. Biz bunları gözlerine soka soka söylememize rağmen dikkate alınmadık.

PERSONELİN HAKKINI BÖYLE Mİ SAVUNUYORLAR?

Sendika olarak üyelerimizin hakkını aramaya devam edeceğiz. Sözleşme iptal olursa tekrar yapılacak. Çalışanlar banka promosyonunu kesin alacaklar. İptal olma gibi bir durum söz konusu değil. Afyonkarahisar Belediyesi’ndeki sendika başkanımızla görüştük. 600 personel için kişi başına 2350 TL’ye anlaştıklarını söyledi. Isparta Belediyesi’nde 570 personel için 1721 TL civarında bir anlaşma sağlanmış. Ancak usulüne uygun sözleşme yapılmadığını için itiraz ettik ve sonucunu bekliyoruz. Personelin hakkını böyle mi savunuyorlar?”

GENELGENİN İLGİLİ MADDESİ ŞU ŞEKİLDE

Diğer taraftan Banka Promosyonları ile ilgili 2007/21 sayılı Başbakanlık Genelgesi’nin 2’nci maddesine uyulmaması yönündeki maddeyi de açıklayan Tanyeri, “Madde 2: Aylık ve ücretlerin hangi banka aracılığı ile ödeneceği, oluşturulacak üç kişilik bir komisyon tarafından istekli bankalardan teklif alınmak suretiyle tespit edilecektir. Komisyon, kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili biriminin harcama yetkilisinin başkanlığında söz konusu birimde görev yapan toplam personelin en az % 10'unun sendikalı olması halinde yetkili sendikadan bir üye ile merkez teşkilatında üst yönetici; taşra teşkilatında ise o birimin bağlı bulunduğu bir üst amir tarafından ilgili birimde görev yapanlar arasından seçilecek bir üyeden oluşacaktır. Yetkili sendikadan üye bulunmadığı durumlarda üçüncü üye ilgili birimde görev yapan personel arasından harcama yetkilisi tarafından seçilecektir. Protokol, komisyon tarafından belirlenen banka ile harcama yetkilisi tarafından imzalanacaktır.

Öte yandan Banka promosyon sözleşmesi 2007/21 Başbakanlık Genelgesi’nin 2. Maddesi gereğince komisyonda bulunması gerekenler arasında yetkili sendikalarda birer üye olması gerektiği belirtilmiştir” diye konuştu.

 

Bu haber 849 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...