Konut üretmekten ziyade yaşam kültürü üretilecek

29 Haziran 2013 13:21

Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, yeni tip imar yönetmeliği ile birlikte sadece binanın konut üretmekten çok yaşam kültürü üretmek ve yaşam biçimini kurgulamak olarak önümüze çıktığını vurguladı.

Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, yürürlüğe giren yeni imar yönetmeliğini değerlendirdi. Mimarlığın artık yaşam üretme şekline dönüştüğünü belirten Kuyu, “Tip İmar Yönetmeliği ile birlikte halkımız arasında bilinen ancak yönetmeliklerde çokta tanımlanamayan, yoruma açık olan, bazı noktalarda tıkanan konular belirli açıklamalara gelmiş. Örneğin rezidans tanımı yönetmeliklere girmiş durumda. Daha önce konut tanımı varken, yüksek nitelikli konut tanımı geliyor artık. Yüksek nitelikli rezidanslar artık yönetmeliklerle beraber hayatımıza girmiş oluyor. Yapı sektörü, mimarlık yaşam üretme şekline dönüşüyor. Sadece bina, konut üretmekten ziyade yaşam kültürü üretmek, yaşam biçimini kurgulamak olarak önümüze çıkıyor. Özellikle de İstanbul ve Ankara’da bu projelerle çok karşılaşıyorduk, bundan sonra da Anadolu’ya yayılıyor” dedi.

ISPARTA’NIN YOL HARİTASINA İHTİYACI VAR

Öte yandan Türkiye için Kentsel Dönüşüm Yasası’nın çok önemli olduğunu belirten Merve Kuyu, Isparta’nın da kentsel dönüşüm konusunda çok ciddi bir yol haritasına ihtiyacı olduğunu savundu. Konuyla ilgili olarak mahallelerde toplantılar düzenlediklerini ifade eden Kuyu, ilk veri çalışmalarını toparladıklarını bildirdi. Kuyu, “Halkımızın hangi noktalarda sıkıntıları var? Gülcü Mahallesi’ndeki tedirginlikler nelerdir? Gülistan Mahallesi’nin bakış açısı nedir? Sanayi’nin nedir, Halife Sultan’ın nedir? Bunları tasnifliyoruz. Bu anlamda çok ciddi veri tabanı oluşuyor. Buralarda çalışma yapmak isteyen herkesle de bu bilgilerimizi paylaşabiliriz” dedi.

EVİMİZ YIKILACAK, BİZ BORÇLANACAK MIYIZ DİYE SORUYORLAR?

Mahalle toplantılarında halkın genellikle kentsel dönüşümle ilgili olarak ‘Evimiz yıkılacak ve biz borçlanacak mıyız?’ diye sorduğunu ifade eden Kuyu, şöyle devam etti; “Kentsel dönüşüm, Afet Yasası’nın 2 önemli noktası bulunuyor. Birincisi kendi binanızı kendiniz yapabilirsiniz. Mevcut binanız var Afet Yasası’ndan faydalanarak yeni bir bina yapmak istiyorsunuz. Bunun dışında bizim Isparta’da öngördüğümüz yerinde dönüşüm modeliyle de mevcut mimar haklarını kullanarak ada, parsel bazında uygulamalara giderek, en az 2000-5000 m2gibi arsaları tamamlayarak, belirli artılarla girilen bir yöntem var. 

KREDİ KULLANILMASINI ÖNGÖRMÜYORUZ

Burada müteahhitlik sistemi devreye giriyor. Bunun içerisinde özellikle kredilendirmeyi, halkın kredi kullanmasını biz öngörmüyoruz. Özelikle kira yardımı noktasında devletin desteğinin kullanılmasını ön plana çıkartıyoruz.  Burada normal yap sat sistemini Afet Yasası ile kurgulayarak her iki tarafında en olumlu taraflarını konunun içerisinde değerlendirerek, hem müteahhidin hem de halkın bundan maksimum faydayla nasıl hareket edebileceğini anlatmaya çalışıyoruz. Kentsel dönüşüm yerinde dönüşüm Isparta’da yerinde dönüşüm.”

 

 

 

 

 

Bu haber 895 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...